Mi legyen a gyerekkel?


Póda Erzsébet  2020.9.22. 3:59

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

Talán nincs már új a nap alatt. Talán lassan már mindenki egyformán fog viselkedni. Talán már az anyaságot is újra kell definiálni. Mert az anyák ma egyáltalán nem néznek ki anyáknak a szó régi értelmében: már nem asszonyosodik meg az alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik, trendik... Nem a pólyát tartják a kezükben, hanem a mobiltelefont. Egyébként is, ki tudja miért, de a pólya is kiment már a divatból – annak ellenére, hogy szép és egyedi, valamint rendkívüli gyakorlati haszna van. (Volt.)


Az utcán sétáló kisbabás vagy kisgyerekes anyák közt talán elvétve akad még, akinek a kezében nincs ott az örök kapcsolattartó a világhálóval. Mert mindenki tudni akar mindenről, méghozzá most és azonnal. Mindenről, ami „odakint” történik. Ami itt és most van, és élő és mozog és valóságos, arról nem. Jellemzően mindenki virtuális kapcsolatot tart.

Az a két kisgyerekes anya is, aki a járdán sétál. A nagyobbik gyerek, úgy hároméves-forma, a babakocsi szélét fogja, a másik a babakocsiban. Az anya telefonál. Szeme előre néz, kifejezéstelen. A zebránál szerencsére megáll, pirost mutat a lámpa. A telefonálást befejezi, de a mobilt nem teszi a táskájába, sem a zsebébe. Hüvelykujjával manipulál, és talán egy esemest olvas, talán a facebook újabb semmitmondó híreit. Jó esetben hirtelen egy gyerekneveléssel foglalkozó weboldal tanácsait keresi a neten. Közben foghegyről rászól a gyerekre, fel se nézve: Fogd a kocsit! Majd visszamerül a virtuális világba. Mikor zöldre vált a lámpa, anélkül sétál át rajta, hogy felemelné tekintetét a mobiltelefon kijelzőjéről.

A szupermarketben néhány ember lézeng. Köztük egy kétgyerekes családanya. A bevásárlókocsija telis-tele. Már sokadszor teszi meg ugyanazt a kört. Első látásra úgy tűnik, magában beszél, talán a bevásárlási listát mondja fel hangosan fejből. De kiderül, hogy mobiltelefonál, fején a fülhallgató és a mikrofon. Talán ezért kénytelen újra meg újra körbejárni a boltot. Lehet, hogy valaki másnak is vásárol: az anyukájának, a barátnőjének, a szomszédasszonyának. A töméntelen áruval teli kocsi is erre vall. A nő szeme elréved, mintha nem is látná a polcokon az árut. A telefonbeszélgetésre figyel. Két kisfia közben unatkozik, vagy csak figyelemért esedezik. Időnként odaszaladnak az anyjukhoz, kérdeznek tőle valamit, de a nő nem válaszol.


A kissrácok megunják, és elkezdenek rendetlenkedni. A földön csúsznak-másznak, időnként levesznek a polcról valamit, majd egy másik polcra teszik, hangoskodnak, csipkelődnek egymással. Az anyjuk mintha ott se lenne. A gyerekek végül a csúnya szavas szókincsükkel próbálkoznak, de anyjuknál ezzel sem érnek el semmit. Ezután a verekedés következik, mire a nő néhány másodpercre visszatér a valóságba, és úgy néz a két gyerekre, mintha most tudatosítaná, hogy az övéi. Veszek nektek csokoládét, mondja. És csipszet is akarunk, kiabálják a gyerekek. Jól van, csipszet is. És kólát is! Igen, kólát is. A nő már pakolja is az ígéreteket a kocsiba. A gyerekek megnyugszanak, bár a kasszánál még feltörlik ruhájukkal a padlót, öltögetik a nyelvüket és köpködnek egy sort. A nő miközben a mázsányi árut lassan pakolja a szalagra, rájuk se néz, csak kezével gesztikulál és telefonál, egyre telefonál...

Biztos, hogy az anyaságot is újra kell definiálni. Az ugyan egyáltalán nem baj, hogy nem asszonyosodik meg az anyák alakja, hogy csinosak, lányosak, szexisek, fiatalosak vagy trendik maradnak. Még talán az sem akkora baj, hogy sutba dobták a pólyát, meg egyéb szép és hasznos hagyományt. Az viszont nagyon nagy baj, hogy nem figyelnek a gyermekeikre.

Igaz, hogy a nők „radarja” egyszerre több oldalról fogja fel a jeleket. Tény viszont, hogy a mobilozás az autóvezetés közben teljesen el tudja terelni a figyelmünket az útviszonyokról. Így tény az is, hogy a mobilozás közben nem tudjuk felfogni azokat a vissza nem hozható, felbecsülhetetlen értékű perceket, amelyekben kicsi gyermekünk felcseperedésének, apró csodáinak lehetünk (lehetnénk!) részesei.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2024.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.   


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26