Sokadszor a szoptatásról


Kabók Zita  2016.8.30. 3:48

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

Nagy port kavart az angol médiában Jamie Oliver feleségéről posztolt fényképe, amelyen az édesanya a nemrég született kisfiukat meghitten szoptatja. Megszokott jelenség, hogy az angol sztárszakácsot ily módon (is) támadják, hiszen ő már akkor elkezdett kampányolni a szoptatás mellett, amikor felesége, Jools, még csak állapotos volt ötödik gyermekükkel.
Sokak szerint az intim fotó nem a szociális hálóra való. Mi van azonban a címlapokon félmeztelenül vonagló nőkkel? Valahogy az senkinek sem szúr szemet...


Jamie amikor megosztotta, hogy felesége terhes, azt nyilatkozta, hogy a statisztikák szerint Nagy Britanniában a legkevesebb az anyatejjel táplált kisbaba. Senki nem hangoztatja, hogy aki például hat hónapnál tovább szoptat, azoknál felére csökken a mellrák kockázata. A szoptatás könnyű, kényelmes, tápláló, jobb és ingyenes – mondta a 41 éves Jamie.

Egy közelmúltban közzétett jelentésben, a The Lancet folyóiratban azt írták, hogy több mint 800 000 gyermek halálát lehetne megmenteni világszerte, ha több nő szoptatna. Azt is publikálták, hogy a kisbabáknak csak kevesebb, mint 1 százaléka kap anyatejet az első születésnapján az Egyesült Királyságban.

A hírre reagálva az egyik rádió műsorában női telefonáló azt mondta, hogy Jamie észrevételei szükségtelenek, az anyáknak nem kell az ilyen jellegű segítség: „Jamie kijelentése idegesítő. Ugyan ki ne tudná, hogy a babák számára az anyatej a legjobb táplálék? “


Sokan a Twitteren kritizálták Jamie Olivert, miszerint csak megszégyeníti azokat a nőket, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak szoptatni, mint például akik mellrákban szenvedtek, vagy gyógyszeres kezelést kapnak, vagy azokat, akik nem akarnak szoptatni.

Jamie kijelentése nagy visszhangot keltett, hiszen sokak szerint az egészségügyi szervezeteknek lenne a feladata az anyatejes táplálásra való ösztönözés. Sokan háborogtak: miért pont egy sztárséfre kellene hallgatniuk a nőknek? Egyáltalán, honnan veszi a bátorságot egy férfi, hogy a nőket kritizálja, vagy kioktassa arról, milyen könnyű, hasznos és kényelmes a szoptatás?

Visszhang ide vagy oda: jó, ha a média foglalkozik a témával. Nagyon sok nő kudarcként kezeli a szoptatást, mert sokszor úgy érzi, a szoptatás tabu. A nőknek segítségre és támogatásra van szükségük, akkor talán nem adnák fel annyian a szoptatást. Annyi tévhit kering a családokban és a társadalomban is, hogy ha ezekkel szembesül egy kismama, biztosan elbizonytalanodik majd.


„Nincs elég tejed, különben nem sírna mindig a baba. Biztosan nem ettél rendesen, azért gyenge a tejed. Etesd meg tápszerrel, akkor majd jobban alszik. Már megint eszik, hisz most evett.”

Azt mondják a szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ez tényleg igaz, de csak akkor, ha minden tökéletesen működik. Ha van az anyának elegendő teje, és a kisbaba hatékonyan tud szopni. Ez azonban nagyon ritkán fordul elő, az én tapasztalom szerint pedig csak azután, miután rendesen beletanultunk. Ehhez pedig segítség kell. Én még egy olyan anyukával sem találkoztam, aki minden probléma nélkül a gyermeke egy éves koráig szoptatott volna. Kérdések és kételyek mindig vannak az anyákban. Ha pedig az anya kimerült (ami szinte biztos egy újszülöttel a karjaiban), segítség híján biztos, hogy a cumisüveg után nyúl majd.

Sok anyukával találkoztam, akik úgy tervezték, majd szoptatni fogják a kisbabájukat, amikor aztán rájöttek, hogy ez mégsem olyan egyszerű, rögtön abbahagyták. Volt eset, amikor a védőnő az egyik anyukának azt mondta, hogy mivel még nem szoptatott, ezért még maradnia kellene egy napot a kórházban, hogy beletanuljon, az újdonsült anya inkább hazament. Az angliai kórházakban bőven van segítség, mert külön szoptatási tanácsadók állnak az anyukák rendelkezésére, akik aztán otthon is látogatnak a védőnővel együtt. De még ennyi segítséggel sem megy gördülékenyen a dolog, hiszen ha kialvatlan, kimerült az anyuka, a legegyszerűbb tennivalókat is nehéz elvégeznie.


Tapasztalataim szerint a legtöbb problémát az okozza, ha a baba nem hízik, mert nem szopik rendesen. Illetve nem tud rendesen szopni, és ennek többnyire a lenőtt nyelv az oka. Mivel ennek az állapotnak nagyon sok fajtája létezik (teljesen, részlegesen lenőtt nyelv stb.), legtöbbször nem veszik észre a kórházban, és csak akkor jönnek rá, amikor az anyuka elmegy egy szoptatós tanácsadóhoz. Ezután beletelik pár hétbe, mire korrigálják a problémát, és ilyenkor a babának újra kell tanulni a nyelvével a szopást. Ezt úgy lehet legjobban begyakorolni, és felébreszteni a kisbabában az ősi szopási technikát, ha meztelenül a két mellünk közé, a mellkasunkra tesszük. Pár perc múlva a csecsemő ösztönösen keresi majd a mellet, és elkezd szopizni. Ezzel segíthetjük a babát, hogy megfelelően a szájába vegye a mellbimbót. A csecsemő akkor van a mellen helyesen, ha a bimbóudvar nagy része nem látszik ki. A kisbaba olyan erősen tud szopni, hogy az arcizmai és a füle is mozog, láthatjuk illetve hallhatjuk ahogyan nyel. Az előtej leszívása után ellazul, és kevesebbet, ritkábban nyel majd.

Az újszülött gyakran álmos is lehet, nehéz őt felébreszteni, ennek legtöbbször a sárgaság az oka. Ilyenkor nagyon fontos gyakran felébreszteni, levetkőztetni, hogy ébredjen fel. A másik gyakori eset, hogy az anyukák a síró újszülöttnek cumit adnak. Ami megengedett, de a legjobb, ha inkább hathetes korában került erre sor, amikor a baba már megszokta a szopást, és a tejtermelés mennyisége is beállt. Sokszor azonban, ha nincs elegendő tej és az anyuka cumit ad a babának, ahelyett hogy stimulálná a mellet, hogy elegendő tejet termeljen, ez elmarad, és így csökken az anyatej mennyisége, vagy nem termelődik a baba igényei szerint. Ez pedig ördögi kört von maga után, minél többet sír a baba, annál többször kap majd cumit, és annál kevesebb teje lesz az anyának.


Ha kevés a tejünk, a mellszívó használatával növelhetjük, bár a későbbiekben a mellszívó használatát jobb mellőzni, mert megbontjuk a természetes egyensúlyt, és a túltermelődött tej a tejcsatorna elzáródásához és a mell begyulladásához vezethet.

A szoptatás sokkal kimerítőbb, mintha tápszert adnánk a babának. Sokszor érezhetjük azt, hogy a kisbabánk órákig lóg a mellen, és alighogy befejeztük a szoptatást, már kezdhetjük elölről. A csecsemő számára azonban a szoptatás nemcsak a jóllakásról szól, hanem az anyával való meghitt kapcsolatról, a biztonságérzetről.

Szerintem a szoptatás bensőséges élménye az anyaság egyik leggyönyörűbb ajándéka. A baba számára az anya keblein pihenni a legszebb élmény, mely biztonságot és melegséget nyújt. A szoptatás nagyon rövid ideig tart az egész gyermekkorhoz képest, de az emléke örökre megmarad. Ezért, ha tehetjük, ne taszítsuk el ezt az élményt, ne fosszuk meg magunktól!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7


Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)

Kovács Márta

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

2013.3.7.    9

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.