Amit a szoptatásról tudni érdemes (2)


Kovács Márta  2013.2.28. 6:03

Az anyatej pótolhatatlan a gyermek megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez.

Az anyatej pótolhatatlan a gyermek megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez. Ideális a hőmérséklete, az összetétele minden téren fedezi a baba szükségleteit.

Az anyatej felosztása és összetétele

Az anyatejet három részre oszthatjuk, ez pedig a:
kolosztrum,
átmeneti tej,
érett anyatej.


A kolosztrum – már a szülés előtti napokban elkezd termelődni, és folytatódik egészen a szülés utáni 4.-5. napig. Általában sárga színű, és sűrűbb, mint a későbbi anyatej. A kolosztrumnak van a legnagyobb tápértéke és védő szerepe. Az érett tejhez képest több fehérjét, főleg globulint, több ásványi anyagot (főleg magnéziumot) tartalmaz, ami felgyorsítja a baba bélmozgását, elősegítve így az első széklet (szurokszéklet) eltávozását. Kevesebb a zsír és cukortartalma. A kolosztrum nagyon gazdag ellenanyagokban, amelyek erősítik a baba immunrendszerét, ezáltal természetes védelmet biztosít a fertőzések ellen. Fontos alkotóelemei még a növekedési faktorok, amelyek a belek nyálkahártyájának érését segítik elő. Ezen kívül még gazdag A-vitaminban, ami védi a babát a betegségekkel szemben.

Az átmeneti tej – nagyjából a szülés utáni 7. napon kezd termelődni és kb. a második.hétig tart. Valamivel már világosabb a színe, mint a kolosztrumé, de ennek ellenére sárga nyomot hagy. Sűrűsége lassan csökken, hígabbá válik, de ez individuális lehet.

Az érett anyatej – a baba születése utáni 2. héten az anyatej láthatóan változni kezd: sokkal hígabb, teljesen más a színe, mint az elején, szinte kékes árnyalatú, majdhogynem áttetsző. Nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz.

Az anyatejet még tovább oszthatjuk elülső és hátsó-tejre. Az elülső anyatej sokkal hígabb és elsősorban a baba szomjúságát oltja. Kevésbé tápláló, mint a hátsó. A baba kb. a szoptatás első tíz percében ezt a tejet issza. Ennyi idő után jelenik meg a hátsó, jóval magasabb tápértékű anyatej, amelynek négyszerte magasabb a zsírtartalma. Csillapítja a baba éhségét és biztosítja a súlygyarapodást. Elég, ha a baba mindössze öt percig szopja ezt a tejet. Ezért az egész szoptatás elég, ha 15-20 percig tart.

A szoptatásra érdemes már a terhesség ideje alatt készülni
A nőgyógyászunkkal nézessük meg a mellbimbóinkat. Ha a mellbimbó nagyon befelé forduló, a terhesség 26. hetétől használhatunk mellbimbóformáló pumpát. Segíti kialakítani a megfelelő formát, hogy később ne legyen problémája a babának.

A mellbimbókat nem szükséges speciálisan kezelni, masszírozni. Ha krémezzük a mellünket, ilyenkor a bimbót és a bimbóudvart hagyjuk ki. Jót tesz a váltakozó hideg-meleg vizes zuhanyoztatás, vagy a nap egy részében ne viseljünk melltartót. Ha a terhesség végén már folyik a kolosztrum, kenjük szét a bimbón és a bimbóudvaron. Olyan szülés felkészítő tanfolyamot érdemes látogatni, ahol beszélnek a szoptatásról is, láthatunk videóanyagot róla.

Ezekre a tanfolyamokra vigyük el magunkkal partnerünket, anyukánkat, anyósunkat, hogy ők is hallják a „szoptatási újdonságokat“ a szakemberektől. Beszéljünk velük a saját elképzelésünkről. Kevesebbet kell majd a szülés után magyaráznunk.

Ismerkedjünk meg egy táplálkozási tanácsadóval, akivel kapcsolatba léphetünk, ha bármilyen problémánk adódik a szoptatással, és aki, esetleg, ha kell, házhoz is tud jönni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Ötös meglepetés

Kabók Zita

A facebook-sztár anyuka megmutatta a világnak ötösikreit!

2016.5.11.    26