Amit a szoptatásról tudni érdemes (2)


Kovács Márta  2013.2.28. 6:03

Az anyatej pótolhatatlan a gyermek megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez.

Az anyatej pótolhatatlan a gyermek megfelelő fejlődéséhez, növekedéséhez. Ideális a hőmérséklete, az összetétele minden téren fedezi a baba szükségleteit.

Az anyatej felosztása és összetétele

Az anyatejet három részre oszthatjuk, ez pedig a:
kolosztrum,
átmeneti tej,
érett anyatej.


A kolosztrum – már a szülés előtti napokban elkezd termelődni, és folytatódik egészen a szülés utáni 4.-5. napig. Általában sárga színű, és sűrűbb, mint a későbbi anyatej. A kolosztrumnak van a legnagyobb tápértéke és védő szerepe. Az érett tejhez képest több fehérjét, főleg globulint, több ásványi anyagot (főleg magnéziumot) tartalmaz, ami felgyorsítja a baba bélmozgását, elősegítve így az első széklet (szurokszéklet) eltávozását. Kevesebb a zsír és cukortartalma. A kolosztrum nagyon gazdag ellenanyagokban, amelyek erősítik a baba immunrendszerét, ezáltal természetes védelmet biztosít a fertőzések ellen. Fontos alkotóelemei még a növekedési faktorok, amelyek a belek nyálkahártyájának érését segítik elő. Ezen kívül még gazdag A-vitaminban, ami védi a babát a betegségekkel szemben.

Az átmeneti tej – nagyjából a szülés utáni 7. napon kezd termelődni és kb. a második.hétig tart. Valamivel már világosabb a színe, mint a kolosztrumé, de ennek ellenére sárga nyomot hagy. Sűrűsége lassan csökken, hígabbá válik, de ez individuális lehet.

Az érett anyatej – a baba születése utáni 2. héten az anyatej láthatóan változni kezd: sokkal hígabb, teljesen más a színe, mint az elején, szinte kékes árnyalatú, majdhogynem áttetsző. Nagy mennyiségű B-vitamint tartalmaz.

Az anyatejet még tovább oszthatjuk elülső és hátsó-tejre. Az elülső anyatej sokkal hígabb és elsősorban a baba szomjúságát oltja. Kevésbé tápláló, mint a hátsó. A baba kb. a szoptatás első tíz percében ezt a tejet issza. Ennyi idő után jelenik meg a hátsó, jóval magasabb tápértékű anyatej, amelynek négyszerte magasabb a zsírtartalma. Csillapítja a baba éhségét és biztosítja a súlygyarapodást. Elég, ha a baba mindössze öt percig szopja ezt a tejet. Ezért az egész szoptatás elég, ha 15-20 percig tart.

A szoptatásra érdemes már a terhesség ideje alatt készülni
A nőgyógyászunkkal nézessük meg a mellbimbóinkat. Ha a mellbimbó nagyon befelé forduló, a terhesség 26. hetétől használhatunk mellbimbóformáló pumpát. Segíti kialakítani a megfelelő formát, hogy később ne legyen problémája a babának.

A mellbimbókat nem szükséges speciálisan kezelni, masszírozni. Ha krémezzük a mellünket, ilyenkor a bimbót és a bimbóudvart hagyjuk ki. Jót tesz a váltakozó hideg-meleg vizes zuhanyoztatás, vagy a nap egy részében ne viseljünk melltartót. Ha a terhesség végén már folyik a kolosztrum, kenjük szét a bimbón és a bimbóudvaron. Olyan szülés felkészítő tanfolyamot érdemes látogatni, ahol beszélnek a szoptatásról is, láthatunk videóanyagot róla.

Ezekre a tanfolyamokra vigyük el magunkkal partnerünket, anyukánkat, anyósunkat, hogy ők is hallják a „szoptatási újdonságokat“ a szakemberektől. Beszéljünk velük a saját elképzelésünkről. Kevesebbet kell majd a szülés után magyaráznunk.

Ismerkedjünk meg egy táplálkozási tanácsadóval, akivel kapcsolatba léphetünk, ha bármilyen problémánk adódik a szoptatással, és aki, esetleg, ha kell, házhoz is tud jönni.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.