Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)


Kovács Márta  2013.3.7. 4:24

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

Az újszülött (a 6. hétig) a huszonnégy óra alatt kb. 10-12-szer kell, hogy szopjon, vagyis nagyjából kétóránként. Éjszaka sem teljen el 4-5 óránál hosszabb idő két szoptatás között!

A szoptatás legelején (az első 2 héten) fontos, hogy egy-egy szoptatás alkalmával mindkét mellből szopjon a baba, mégpedig többféle helyzetben (fekve, ülve, oldalról stb.) Ezzel elősegítjük a tejtermelés beindulását, és bebiztosítjuk a mellek rendszeres kiürülését is.

Ne gátoljuk a babát a szopás időtartamában! Nem igaz, hogy az elején csak öt percig szabad szoptatni!

Helyes pozíció és mellre tevés

Várjuk meg, amíg a baba elkezdi keresni a mellet. Nyomjunk ki a mellbimbóra egy csepp tejet, érintsük meg vele a baba száját körkörösen. Ilyenkor nagyra kellene, hogy nyissa a száját, és öltögetni kezdi a nyelvét. Helyezzük be a baba szájába a mellbimbót, és minél nagyobb részt a bimbóudvarból is. Figyeljük, hogy nyeli-e a tejet, mozog-e a fülcimpája szoptatás közben. Ha jól szopik, akkor az arcocskáján nem szabad gödröcskének kialakulnia. Ne húzzuk el a babától a mellet, sem egész testünkkel, sem kézzel. A babát mindig „has a hashoz“ pozícióban tegyük mellre. A szájának szemben kell lennie a mellbimbóval, nem elég, ha csak a fejecskéjét fordítja arra.

Figyeljünk, hogy szoptatás közben ne fájjon a hátunk! Ne hajoljunk előre, inkább tegyünk a baba alá egy párnát! Fekvő helyzetben támasszuk fel a fejünket, hogy ne kelljen állandóan emelgetni. Ne tegyünk mellre nagyon síró babát, mert előfordulhat, hogy rosszul kapja be a mellbimbót, és nem fog tudni rendesen szívni. Először nyugtassuk meg, akár úgy, hogy hagyjuk, hogy a kisujjunkat szívja egy darabig.

Az egész szoptatás alatt a mellet tartsuk úgy, hogy a hüvelykujjunkat helyezzük magasan a bimbóudvar fölé, a többi ujjunkkal pedig alulról tartsuk a mellet. Amikor a baba már szopik, tartsuk őt szorosan magunkhoz közel. Húzzuk magunkhoz a kezünkkel a vállait és a hátát tartva. Soha ne csak a fejecskéjét húzzuk! Gondoskodjunk arról, hogy köztünk és a baba teste között ne legyen semmilyen akadály: a pólya kötője, a baba kezecskéje, csomó a köpenyünkön stb., ezek gátolhatják a mellbimbó megfelelő fogását.

Ne feledjük: a babát rakjuk mellre, és nem fordítva!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2020.7.21.   


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2018.9.22.    34


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2