Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)


Kovács Márta  2013.3.7. 4:24

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

Az újszülött (a 6. hétig) a huszonnégy óra alatt kb. 10-12-szer kell, hogy szopjon, vagyis nagyjából kétóránként. Éjszaka sem teljen el 4-5 óránál hosszabb idő két szoptatás között!

A szoptatás legelején (az első 2 héten) fontos, hogy egy-egy szoptatás alkalmával mindkét mellből szopjon a baba, mégpedig többféle helyzetben (fekve, ülve, oldalról stb.) Ezzel elősegítjük a tejtermelés beindulását, és bebiztosítjuk a mellek rendszeres kiürülését is.

Ne gátoljuk a babát a szopás időtartamában! Nem igaz, hogy az elején csak öt percig szabad szoptatni!

Helyes pozíció és mellre tevés

Várjuk meg, amíg a baba elkezdi keresni a mellet. Nyomjunk ki a mellbimbóra egy csepp tejet, érintsük meg vele a baba száját körkörösen. Ilyenkor nagyra kellene, hogy nyissa a száját, és öltögetni kezdi a nyelvét. Helyezzük be a baba szájába a mellbimbót, és minél nagyobb részt a bimbóudvarból is. Figyeljük, hogy nyeli-e a tejet, mozog-e a fülcimpája szoptatás közben. Ha jól szopik, akkor az arcocskáján nem szabad gödröcskének kialakulnia. Ne húzzuk el a babától a mellet, sem egész testünkkel, sem kézzel. A babát mindig „has a hashoz“ pozícióban tegyük mellre. A szájának szemben kell lennie a mellbimbóval, nem elég, ha csak a fejecskéjét fordítja arra.

Figyeljünk, hogy szoptatás közben ne fájjon a hátunk! Ne hajoljunk előre, inkább tegyünk a baba alá egy párnát! Fekvő helyzetben támasszuk fel a fejünket, hogy ne kelljen állandóan emelgetni. Ne tegyünk mellre nagyon síró babát, mert előfordulhat, hogy rosszul kapja be a mellbimbót, és nem fog tudni rendesen szívni. Először nyugtassuk meg, akár úgy, hogy hagyjuk, hogy a kisujjunkat szívja egy darabig.

Az egész szoptatás alatt a mellet tartsuk úgy, hogy a hüvelykujjunkat helyezzük magasan a bimbóudvar fölé, a többi ujjunkkal pedig alulról tartsuk a mellet. Amikor a baba már szopik, tartsuk őt szorosan magunkhoz közel. Húzzuk magunkhoz a kezünkkel a vállait és a hátát tartva. Soha ne csak a fejecskéjét húzzuk! Gondoskodjunk arról, hogy köztünk és a baba teste között ne legyen semmilyen akadály: a pólya kötője, a baba kezecskéje, csomó a köpenyünkön stb., ezek gátolhatják a mellbimbó megfelelő fogását.

Ne feledjük: a babát rakjuk mellre, és nem fordítva!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2021.7.4.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.