Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)


Kovács Márta  2013.3.14. 5:02

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

Az első napok túltermelése, a mell feszülése

A szülés utáni 2.-4. napon megtörténik a tejbelövellés, nagyon gyakran az éjszaka folyamán. A tejbelövellés után gyakrabban kell szoptatni, ne ijedjünk meg, ha a mellek fájdalmasak, duzzadtak, forróak lesznek. Esetleg enyhe hőemelkedés is kísérheti. Két szoptatás között segíthet a hideg borogatás, csökkenti a duzzanatot. Közvetlenül a szoptatás előtt viszont meleg borogatás szükséges, vagy melegítsük a melleket meleg zuhany alatt, esetleg enyhén, körkörös mozdulatokkal masszírozhatjuk is, mindez segíti a tejleadó reflex beindulását.

Ha a babának a keménység és a telítettség miatt nehéz bekapnia a bimbót, a meleg borogatás vagy egy pici fejés segíthet a szoptatás előtt. Szoptassunk ilyenkor gyakran és váltogassuk közben a testhelyzetünket, hogy a mellek minden irányból kiürüljenek, így megelőzzük a bekeményedést és fájdalmas csomók kialakulását.

Ha szükséges, hőemelkedésre nyugodtan vehetünk be lázcsillapítót, nem kell abbahagyni a szoptatást!


Kisebesedett mellbimbó

A sebek a mellbimbón a leggyakrabban a helytelen szoptatási technikák miatt alakulnak ki. Néhány újszülöttnél előfordul, hogy kezdetben „nem jól" szopik. Ezt okozhatja például méretbeli aránytalanság: pici száj, hatalmas mellbimbó, egyebek. A baba nem tudja eléggé bekapni, öklendezik tőle, mivel azonban épp rossz helyen szívja, erős fájdalmat és még sebeket is okoz. Már az első napokban súlyos, vérző, legtöbbször hosszanti repedéseket okozhat, ha le van nőve a baba nyelve. Ezt a nyelv hegyén látható behúzódásról ismerhetjük fel, és arról, hogy a baba nem tudja eléggé kinyújtani a nyelvét, néha még az alsó ínyét sem éri el.

A megoldás az esetek többségében roppant egyszerű: az orvos elvágja a nyelvféket, s így mozgékonyabbá, nyújthatóbbá teszi a nyelvecskét. A lapos vagy befelé forduló mellbimbó még nem jelent szopási akadályt, de a szokásosnál nehezebb lehet a jó szoptatási mód megtalálása. Segíthet egy kis előfejés mellszívóval, ez ugyanis kiemeli a bimbót, megindítja a tejet, így könnyebben boldogul az újszülött. Főleg ilyenkor célszerű még a tejbelövellés előtt elkezdeni a szoptatást.

Kisebesedett mellbimbóval is lehet szoptatni, ez nem ok arra, hogy abbahagyjuk. Ellenőrizzük, hogy jó-e technikánk, váltsunk testhelyzetet. Ne feledjük, a kezünket, amelyikkel a babát tartjuk alátámasztani valamivel, hogy a baba a súlyával ne húzzon bennünket lefelé, mert egyben húzza a mellbimbót is, és megsebzi azt. Úgy rakjuk mellre a babát, hogy a seb a mellbimbón a baba szájának a sarka felé legyen.

Szoptatás kezdetekor a kevésbé fájós mellet kínáljuk először a babának.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (3)

Kovács Márta

Az anyatej a legegészségesebb, legmegfelelőbb táplálék az újszülött számára.

2013.3.7.    9

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.