Készülődünk


Fülöp Éva  2005.2.23. 20:03

A kismamanapló írója konstatálja, hogy terhessége hónapjai gyorsan telnek, és a hormonhullámok néha elviselhetetlenek.

Nagyon hamar elérkezett a harmadik trimeszter. Terhességem hónapjai gyorsabban teltek, mint ahogy szerettem volna. Kitűnően éreztem magam, kincset hordtam a szívem alatt, és gyönyörű érzés volt tudni, hogy saját titkom van, hogy különleges vagyok. Ebben az időszakban nőtt a legtöbbet a pocakom, bár egyenletesen híztam. A súlytöbblet, amit viselnem kellett, csak azt jelezte, hogy este már alig bírtam vonszolni magam, és hamarabb elaludtam. Nem tudtam a szokásos tempóban járni, a felemelkedés nehezemre esett, s kicsit többet szuszogtam. Ezenkívül jobban izzadtam, amint melegebb volt az időjárás. Másrészt nem voltam már olyan fázós, ezért a hidegebb időszakot jobban bírtam.

Tudtam, hogy tornáznom kéne, de a mi városunkban nem volt terhességi torna, és a munka után már nem maradt annyi energiám, hogy magamtól nekifogjak. Csak később, amikor anyaszabadságra mentem, akkor kezdtem el járni a nagyvárosba (úgy terveztem, nem a kisvárosomban fogok szülni), a szülés előtti kurzusra, amelyen tornáztunk is. A kurzust élveztem, rengeteg új információt megtudtam, a torna- és légzőgyakorlatok is tetszettek.

Kezdtek fájni a csuklóim, a vállaim is, mivel hónapok óta hol a jobb, hol a bal oldalamon tudtam csak feküdni. Masszőrnél is voltam párszor, hogy helyrerakja a csigolyáimat, vállaimat, könyökömet… Több időt töltöttem az anyukámmal, sétáltunk, egészséges ételeket főztünk, és sokat beszélgettünk. A babakelengyét is együtt vásároltuk. Bizony, ha nem jött volna velem vásárolni, nem tudom, hogyan igazodtam volna el a sok ingecske, rugdalózó, pelenka, és cumi között. Minden megnéztünk, megtapogattunk, véleményeztünk, és nem érdekelt minket, hányan néznek ránk furcsán, amint érzelmi kitöréseinket nem leplezve véleményeztük az apró holmikat.

A hormonális változások természetesen próbára tették az érzelmeimet. Egy-egy hormonhullám jelentkezésekor magányosnak, meg nem értettnek éreztem magam, akit senki sem szeret. Ilyenkor szörnyen sajnáltam magamat. Egy-két napig eltartott, de utána átment rajtam. Szépen kisírtam magam, sajnálkoztam magam felett, és megint rendben volt minden. Mindegyik eset után megállapítottam, hogy nem volt igazam, mert a hozzám közelállók igenis gondoskodnak rólam, fontos vagyok nekik, és a férjem szeret engem.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyának lenni

Fülöp Éva

A kismamanapló írójának kedves eszmefuttatása arról, milyen érzés anyának lenni.

2005.5.9.   


A szoptatás korlátai

Fülöp Éva

A kismamanapló írója is megtapasztalja a szoptatás örömeit és nehézségeit.

2005.3.31.   


Első közös pillanatok

Fülöp Éva

A kismamanapló írója kilenc hónapos boldog várakozás után életet ad egy gyönyörű kisbabának.

2005.3.17.   


Szülés előtt

Fülöp Éva

A kismamanapló írójának elmélkedése a várakozás utolsó heteiben.

2005.3.9.   


Kislány vagy kisfiú?

Fülöp Éva

A kismamanapló írója ultrahangos vizsgálatra megy -- és nagyon meglepődik.

2005.2.17.   


Megmozdult!

Fülöp Éva

Milyen lehet az érzés, amikor a baba elkezd mozogni a mamája hasijában? -- töpreng magában a kismamanapló írója.

2005.2.8.   

A rovat további cikkei

Mi legyen a gyerekkel?

Póda Erzsébet

A mai anyáknak nincs asszonyos alakjuk, lányosak maradnak, csinosak, szexisek, fiatalosak, szeleburdik.

2020.9.22.    34


Nem értem...!

Kovács Márta

Nem mindig értem a mai fiatal anyukákat. Az az érzésem, hogy elhitették velük: az a jó kisbaba, kisgyerek, akivel nincs semmi gond.

2020.2.12.   


Apák a szülőszobán

Kovács Márta

A gyermek születésekor két dolgot él át egy apa: csodát, a születés élményét, és az anya iránti tiszteletet.

2019.10.19.   


Gólyák és nők

Póda Erzsébet

Avagy nem akarok otthon szülni!

2017.9.14.    17


Mikortól szobatiszta?

Jády Mónika

Megfogadandó jó tanácsok kezdő (és újrakezdő) szülőknek.

2017.5.15.    2


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4