Szoptatás, a feladat (3)


P. Csordás Gyöngyvér  2009.9.8. 5:17

Minden kezdet nehéz: sajnos a legtöbb, a szoptatást korán abbahagyó anyuka önbizalomhiánnyal és nem ritkán a felé sugallt téveszmékkel küzd.

Meg van róla győződve, hogy neki kevés, vagy „gyenge” teje van, „alkalmatlan” formájú vagy nagyságú a melle, és ez ellen nem is lehet tenni. Így született, bele kell törődni. Pedig akinek egyszer már jött pár csepp teje, és egészséges a babája, az tudni fog szoptatni! Lehet, hogy többet kell küzdenie, és segítségre is szüksége lesz, de biológiai akadálya általában nincs a sikernek.

Ez persze nem azt jelenti, hogy könnyű lesz, vagy egyszerű. Sőt, a legtöbb anyuka, főleg a szoptatás kezdetekor, találkozik valamilyen nehézséggel. Tapasztalatlansággal, ügyetlenkedéssel, sőt fájdalommal, tehetetlenséggel, depresszióval, és egy sor ismeretlen, új érzéssel.

Ám ha ezek nem váratlanul érnek, hanem tudjuk, mire számítsunk valójában, ha mindig kéznél van egy segítő és bátorító szó, illetve komolyabb probléma esetén szoptatáspárti szakember, (mert sajnos bizony vannak „lebeszélő” orvosok, védőnők is) akkor egészen biztos, hogy sikerülni fog. Ha viszont hidegzuhanyként érnek a ránk zúduló nehézségek, ráadásul rossz tapasztalatokkal, kétkedéssel és határozatlansággal találkozunk, vagy egyenesen ellenállással, akkor az rossz tapasztalatokhoz, kétkedéshez, határozatlansághoz és ellenálláshoz vezet, ami biztos kudarcot eredményez.

A siker kulcsa

A legtöbb felmerülő probléma megfelelő szakmai útmutatások alapján orvosolható. Ez azonban kevés önmagában. Minden a hozzáálláson múlik! A sikeres szoptatáshoz szükséges technikai tudnivalóknak, gyakorlati tanácsoknak, apró trükköknek, és fogásoknak az internet világában bármikor utánakereshetünk, kézikönyvekből, szakmai kiadványokból pár perc alatt tájékozódhatunk.

Ezért úgy gondolom, hogy a szakmai tudnivaló fejünkbe tömésénél sokkal fontosabb a magunkba vetett hit, a jókedv és az optimizmus megtartása, a görcsös aggódás nélküli feltétlen szeretet, és főképp a szoptatásra és a babánkra való teljes lelki ráhangolódás. A média által sugallt multifunkcionális szupernő szerepét, aki tökéletes házvezetőnő, kreatív, vezető beosztású pénzkereső, bombázó feleség, és tökéletes családanya egy személyben, pár hónapra, de az első hetekre mindenképp, szűkítsük le a „szoptató kismama” kevesebb felhajtással járó, ám annál hálásabb szerepére. Ne hagyjuk magunkat eltéríteni mostani, elsődleges feladatunktól! A gyermekeiket napközben gyakorlatilag egyedül nevelő mai édesanyáknak nagyobb szüksége van a „magánúton” való önbizalom növelésre, mint valaha. Erőt meríthetünk pozitív példákat keresve, a sokszor nagyon komoly nehézségeket sikeresen leküzdő anyatársak felemelő történeteit olvasva, vagy lelkünket feltölthetjük pozitív gondolatok, idézetek segítségével. A negatív, visszahúzó gondolatokat, nekünk nem tetsző tanácsokat engedjük el a fülünk mellett.

Fordítsuk minden figyelmünket kisbabánkra és önmagunkra! Hallgassuk meg a jótanácsokat, de szívünk hangja alapján hozzunk döntést. Arra törekedjünk, hogy derűsen, jókedvűen vegyük az akadályokat! A cél az, hogy megerősödjön az önbizalmunk, és kialakuljon a mások által nem befolyásolt, független saját stratégiánk. Így baba és mama is örömét leli majd a csak szoptatáskor megtapasztalható, semmihez nem fogható kettejük közötti intim kapcsolatban, melyet Zelk Zoltán csodálatosan fogalmaz meg ismert soraiban:
„Elolvadt a világ, de a közepén, Anya ül, és ott ülök az ölében én.”

Ilyen egyszerű...!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.