További tévhitek


Vég Erzsébet  2007.9.4. 11:00

...a szoptatásról. És néhány szó az Anyatej Misszióról.

7. A szopott mennyiséget mérni kell!
Az első napokban szükség lehet a szopott mennyiség mérésére, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a baba elég hatékonyan szopik. A szopott mennyiség rutinszerű mérése hónapokon át azonban teljesen felesleges. Ha nem korlátozzuk sem a szopások gyakoriságát, sem a szopások időtartamát, akkor lehetőséget adunk a babának arra, hogy az étvágya határozza meg az elfogyasztott tej mennyiségét és összetételét.

8. Szoptatás előtt az anyának fertőtlenítenie kell a mellét!
Nem igaz! A szoptatás előtti mellfertőtlenítés nemcsak feleslegesen bonyolulttá teszi a szoptatás menetét, hanem kifejezetten káros is lehet. A szappan és a fertőtlenítőszerek rendkívüli módon szárítják a bőrt, ennek következtében a mellbimbó és a bimbóudvar bőre kirepedezhet, utat nyitva ezzel a kórokozóknak. A fertőtlenítőszer (különösen a klór) ekcémát okozhat a csecsemő szája körül, a szaga pedig arra késztetheti a babát, hogy elutasítsa a szopást.

9. Az édesanyának fel kell függesztenie a szoptatást, ha elkapott valamilyen fertőzést!
Nem igaz! Nagyon-nagyon ritka kivételektől eltekintve a szoptatás nemhogy kárára lenne a babának, hanem éppen hogy az védi meg őt a fertőzéstől. A legtöbb fertőzés cseppfertőzés útján terjed, és a kórokozóval a csecsemő valószínűleg már azelőtt találkozott, hogy az édesanyán megjelentek a tünetek. Mivel az édesanya specifikus ellenanyagokat termel az adott vírussal vagy baktériummal szemben, amelyeket a tején keresztül a kisbaba is megkap, a legtöbb esetben a gyermek meg sem betegszik, vagy ha mégis, sokkal enyhébben, mintha nem szopizna.

10. Mellgyulladás esetén nem szabad szoptatni az érintett mellből!
Nem igaz! A mellgyulladás mielőbbi gyógyulása érdekében a legfontosabb dolog a mell minél alaposabb és minél gyakoribb kiürítése. Ezt leghatékonyabban a csecsemő tudja elvégezni.

11. Ha a baba hányik vagy hasmenése van, fel kell függeszteni a szoptatást!

Nem igaz! Gyomor-bélrendszeri fertőzés esetén a legjobb gyógyszer az anyatej. Még idősebb csecsemő esetén is jól tesszük, ha inkább a többi ételféleség adását függesztjük fel, és a szoptatást szorgalmazzuk. Az anyatej könnyen emészthető táplálék (nem úgy, mint a tehéntej!), betegség esetén is biztosítja a baba számára a tápanyagokat és a megfelelő folyadékmennyiséget. A benne található ellenanyagok segítenek a kórokozó leküzdésben, a szopás pedig megnyugtató, vigasztaló, fájdalomcsillapító hatásánál fogva megkönnyíti a beteg gyermek számára ezeknek a nehéz napoknak az átvészelését.

12. Ha az anya gyógyszert szed, nem szoptathat!

Nem igaz! Nagyon ritkán fordul elő olyan helyzet, amikor az édesanyának olyan gyógyszert kell szednie, ami mellett nem szoptathat. Csaknem minden gyógyszercsoportban található olyan alternatíva, ami összeegyeztethető a szoptatással.

13. A tápszer majdnem ugyanaz, mint az anyatej

Nem igaz! A csecsemőtápszerek csak felületesen hasonlítanak az anyatejre. Sokkal több fehérjét, vasat, alumíniumot, kadmiumot, mangánt és ólmot tartalmaznak, mint az anyatej. Fehérje- és zsírsavösszetételük jelentősen eltér az anyatejétől. Nem tartalmaznak ellenanyagokat, élő sejteket, enzimeket, hormonokat. Összetételük nem változik az etetés elejétől a végéig, a napszaktól vagy a baba korától függően. Az anyatej egyedileg készül minden egyes csecsemőnek.

Az Anyatej Misszióról

E gyönyörű és példamutató kezdeményezés Szini Emese nevéhez fűződik. Az Eszter-lánc Anyatej Missziót, ami egy non-profit tejtestvér közvetítés. Emese azért hozta létre, mert neki nem volt teje, de létfontosságúnak érezte, hogy a kisbabája anyatejet kapjon. Ezt az anyatejet csak egy másik anyukától tudta beszerezni, akinek sok teje volt, szoptatott, fejt, és lefagyasztotta a tejet, nem adta le a központi gyűjtőbe.

Azt hiszem, ma már legtöbben ezt próbáljuk – aranytartalékot képzünk. Aztán meg csodálkozunk, hogy amikor a babánknak adnánk – bármilyen okból – az nem akarja elfogadni. Mert egész más ízű, mint a friss tej, nem beszélve arról, hogy cumisüveggel sem találkozott még a csemete. Olyan babának viszont, akinek egyébként tápszert kéne ennie, ezerszer jobb a fagyasztott anyatej, mint a tápszer. Ez így mindenkinek jó, hiszen az az anyuka, aki keservesen küszködve kifejte a tejet, majd lefagyasztotta, nyilván nem szívesen öntené ki – ha a saját babája nem issza meg. A rászorulóknak viszont elmondhatatlanul nagy segítséget jelent.

Emeséhez akkor kell, vagy akkor érdemes fordulni, amikor több hetes próbálkozás, szoptatási tanácsadóval történt folyamatos konzultáció, majd próbálkozás ellenére sem sikerül a szoptatás. Remélem, minél kevesebb kismamának lesz szüksége erre!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Az anyatej a legjobb

Kovács Márta

A szoptatás, különösen az első időkben, nagyon fontos mind a baba, mind az anya számára.

2018.8.2.    42


Sokadszor a szoptatásról

Kabók Zita

Ez a cikk nemcsak arról szól, mennyi támadás érte az ötödször is apává vált Jamie Olivert, mikor a szoptatás fontosságáról szólt: a szerző saját tapasztalatait és tanácsait is megosztja az olvasókkal.

2016.8.30.    4


Szoptatás, mozgás, fogyás?!

Földes Gyöngyi

Ezzel kapcsolatban sok téves információ olvasható. Szeretnék ezzel a cikkemmel a kisbabás anyukák segítségére lenni.

2013.11.26.   


Meddig szoptassunk? (2)

Jády Mónika

Van, aki szigorúan három, később négyórás ritmusban eteti a babát, mások az igény szerinti szoptatás hívei, és akár óránként is megszoptatják a picit.

2013.7.25.   


Meddig szoptassunk? (1)

Jády Mónika

A fenti kérdésre különféle válaszokat kapunk, attól függően, éppen kit kérdezünk meg.

2013.7.4.   


Amit a szoptatásról tudni érdemes (4)

Kovács Márta

A szoptatás egy mély, kellemes élmény, melynek során erős érzelmi kapocs alakul ki. Ámde a következő problémák is jelentkezhetnek:

2013.3.14.    7

A rovat további cikkei

Babagondozás hőség idején

Kovács Márta

Ne takarjuk le a babakocsit nyáron! Semmiképpen ne fedjük le – még a legvékonyabb, muszlinszerű anyag is szinte termosszá változtathatja a kocsi belsejét!

2023.7.19.   


Kényelmes kismamaruha

Itt egy kis segítség a kismama-leggings vásárláshoz!

2022.12.4.   


Mikor nagyobb a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Ezúttal a mondás második felével foglalkozunk.

2022.2.24.   


Mikor kicsi a gyerek

Karácsony Mária

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond... Ugye ismerős a mondás?

2022.2.17.   


Tápszer a babának

Szülés után nagyon sok anyuka kerül abba az elsőre kétségbeejtőnek tűnő helyzetbe, hogy nincs elég teje...

2020.12.20.   


Melyik a legjobb tápszer?

A legideálisabb és legjobb dolog a szoptatás, de nagyon sok újdonsült anyuka, valamilyen okból nem tudja szoptatni a kisbabáját.

2020.12.7.