A nők és a kitartás


Oriskó Renáta  2014.7.16. 4:19

A nők kitartóak. Legyen szó nagy tervekről, álmokról, munkáról, kapcsolatokról, gyereknevelésről, mindennapokról.

Hiszen a kitartás a siker kulcsa, a sikeres emberek ismérve. Hamar megtanuljuk: ha kitartóak vagyunk, akkor annak előbb utóbb beérik a gyümölcse.
Legalábbis ezt mondják...
Állandóan célokat tűzünk ki magunk elé, álmokat hajszolunk. Próbáljuk elérni az önmagunkkal szemben támasztott elvárásokat, megugrani azt a bizonyos lécet. Mert sose adhatjuk lejjebb, és sose adjuk lejjebb annál, mint amit már elértünk. Nekünk sosem elég az, ha csak félig-meddig működnek a dolgok. Véghezviszünk mindent, mindig: az ötleteinket, a terveinket, a vágyainkat. Tényleg csak ritkán adjuk fel. Még akkor sem, ha épp sokáig egy helyben toporgunk, vagy ha kudarc ér minket. Megtanuljuk, hogy a kudarcok leckék, amik előre visznek, hogy felálljunk és menjünk tovább. Talán csak akkor adjuk fel, ha azt érezzük, az adott dolog értelmetlen, és már nem ad semmit.


S hogy mi mindenben vagyunk kitartóak? Csupa szép és nemes dolgot végzünk kitartóan. Először kitartóan tanulunk, aztán kitartóan dolgozunk, gyereket nevelünk, háztartást vezetünk. Kitartóan ápoljuk emberi kapcsolatainkat, fejlesztjük önmagunkat, keressük a megoldásokat, az új lehetőségeket. Kitartóan versengünk nőkkel, férfiakkal, önmagunkkal. Harcolunk másokkal, másokért, sokszor önmagunkkal, önmagunkért. Mindig kitartóan keressük a tökéletest, a legjobbat, a legszebbet. Mindenben. Gyerekként a legszebb játékbabát, aztán a legjobb munkát, a legtökéletesebb férfit, a legszebb konyhabútort. Egy ideig kitartóan meg akarunk felelni másoknak vagy épp mindenkinek, aztán meg kitartással legyőzzük a kényszeres megfelelési vágyunkat.

Sokszor pedig egymásnak teljesen ellentmondásos dolgokban tudunk kitartóak lenni. Hogy mire is gondolok? Kitartóan ragaszkodunk a régihez, de vágyunk az újra. Változtatni akarunk, de kitartóan egy helyben toporgunk, s nem merünk lépni. Kitartóan bizonygatjuk, hogy önállóak vagyunk, mégis a másikra támaszkodunk. Néha-néha éppen ezért tényleg érdemes és szükséges megvizsgálni, hogy az, amiben kitartóak vagyunk, szolgál-e még minket, hasznunkra van-e, vagy csak gátol és visszahúz.

És aztán eldönthetjük, hogy érdemes-e egy helyben ácsorogni, ragaszkodni, vagy inkább az ebbe fektetett energiáinkat az első lépések megtételére szánni. Valami olyasmire, amiben tényleg érdemes kitartónak lenni.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A Randizhatatlan

Robert H.Raven

A Randizhatatlan általában dekoratív nő, vagyis a mell-csípő-derékbőség alapvetően rendben van. Viszont van valami...

2014.8.18.  5    1


Kitartásból jeles

Haizok Melinda

Kitartónak lenni, a céljainkért küzdeni, elsősorban fejben dől el.

2014.8.11.    17


Kitartani, bármi áron...

Kovács Márta

Valamilyen kifogás mindig akad, ami miatt éppen el kell halasztani a válást...

2014.8.6.   


Keljfeljancsi

Nagy Csivre Katalin

Mindig úgy viselkedik, ahogy minden embernek illene...

2014.8.1.   


Tarts ki!

Kulcsár Tímea Ágnes

Szeretlek, súgja a nőnek a filmbeli hős, és a szívem majd megszakad az elkeseredett lányért...

2014.7.28.   


Kitartónak lenni

Kiss Adrienn Éva

Gyakran használjuk a szót: kitartás. De pontosan mit jelent? Egy kifejezés, üres frázis, vagy annál valamivel több?

2014.7.21.   

A rovat további cikkei

A nők ereje

Kulcsár Tímea Ágnes

A nők kitartása ezer- és egyféle. A nők kitartása erős, még ha elsőre észre sem vesszük.

2014.7.11.   


Miért kitartóbbak a nők?

Faar Ida

Mert harcolnak az álmaikért, akár évtizedeken át, még akkor is, ha minimális esélyt sem látnak a megvalósulására...

2014.7.7.    1