De!


Szabó Judit  2012.11.27. 5:05

Úgy látszik, a gyerekek életében van dackorszak és de-korszak...

Mikor fiam kicsi volt, mi is megéltük vele a dackorszakot. Minden kérésünkre „nem” volt a válasz. S míg a gyermekfejlődéshez és gyermekneveléshez kapcsolódó irodalom a dackorszakot igen, a „de-korszakot” nem említi.

Úgy egy évvel ezelőttre tehető az időszak, amikor ezt csemetémnél észleltem. Sohasem hittem volna, hogy ennyi mondat kezdődhet de-vel. Sőt, azt sem gondoltam, hogy ennyi elutasító álláspont. Már más válaszra nem is számítok, s kompromisszumra sem. Mert nála ilyen nem létezik. A „megbeszéljük a problémánkat“ sem válik be. Mindig, mindenre van egy „de“ válasz.
Az említett szakirodalom a 10-12 év körüli életszakaszt a serdülőkor előkészítő időszakának nevezi. Szerintem sokkal inkább nevezhető az elutasító magatartás időszakának.

Mehetnénk már tanulni! – noszogatom.
De majd később! – jön a válasz. (Ebben a korban már ajánlott az önálló tanulásra nevelés, ami a mi esetünkben nem kivitelezhető. Fiamnál ez a táskába való órarend szerinti elrakodásban merül ki.)
Most már tényleg neki kellene állni a tanulásnak!
De még tíz perc! (Ezek a percek aztán fokozatosannyúlnak.)
Kezdj el olvasni!
De már a napköziben elolvastam! (Persze a végén úgyis el kell olvasnia, de előtte még pár percig próbálkozik, hátha engedek. Még sohasem hagytam magam ezzel lekenyerezni, ám „hátha“ alapon mindig bepróbálkozik.)
Elkészítem a vacsorát!
De még nem vagyok éhes. (Az éhségérzete csak a kérdezés nélkül elétett vacsoránál múlik el.)
Ha nem eszel, nem fogsz megnőni!
De ez a nadrág is már rövid, úgyhogy igenis növök! (Aztán belekezd egy hosszú monológba, hogy miért is nő a gyerek, s ennek csak egy része az evés. Amúgy mások is megnőnek, pedig alig esznek. Meggyőzni őt elég időigényes, és a türelmemet is jócskán próbára tévő feladat.)
Menjünk ki a friss levegőre!
De én nem akarok! De én már voltam kint a suliban! (Ilyenkor bezzeg előtör a feladatainak véget nem érő felsorolása. Tegyem hozzá, hogy ezen feladatok között a tanulás nem szerepel, hiszen ő mindent tud.)
Itt a lefekvés ideje!
De én még nem vagyok álmos! (Ő mindig csak reggel álmos, mikor fel kell kelni.)
Kellene innod egy kis meleg teát!
De már nem is köhögök! (A teaivás az olyan „gagyi“, hiszen a nagy ritkán megengedett kóla jobban ízlik.)
S mikor már nem tud érvelni, egyszerűen a „de anya!“ a megfelelő válasz.


Hiába ismétlem számtalanszor, hogy nem de-vel kezdődik minden mondat, arra is a „De anya!“ a válasz. Sokszor úgy érzem, minden kérésem, érvelésem süket fülekre talál. Bár, néha felcsillan a remény a változásra. Ez általában a fociszeretete idézi elő. Ha edzésre és mérkőzésre viszem, érdekes módon a „de“ nem létezik. Felváltják a „Megyek. Átöltöztem. Mehetünk. Rendben. Sietek.” tőmondatok. Az örömkiáltások sem maradnak el.
Ezért csak várok, várok, hogy mikor jön el az idő, mikor a „de“ szócskát, ha nem is hagyja el a mondatok elejéről, legalább pozitív értelemben fogja alkalmazni. Néha most is kicsúszik a száján, hogy „De finom volt az ebéd (vagy a süti)! De szeretlek! De jó itthon!”

Ilyenkor melegség járja át a lelkem, hogy milyen kedves, szüleire is figyelő ez a gyermek. Az a kicsi emberke, aki volt hajdanán, aki a szeretetét rengeteg módon ki tudta fejezni (szavakkal, gesztusokkal), legalább valamelyest visszatér, s az anyukáját és apukáját meghallgató, szülei véleményét részint elfogadó ifjú válik belőle.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Y-generáció

Puha Andrea

X, Y, Z. Betűk az ábécéből. A szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak.

2013.1.24.    25


Bezzeg az én időmben!

Póda Erzsébet

Mások voltak a szokások, a jogok és kötelességek, mások voltak a fiatalok. De valóban?

2012.12.30.   


Kis gyerek, kis gond...

Kiss Adrienn Éva

...nagy gyerek, nagy gond. Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor azt kívánja, bárcsak megint kicsi lenne a gyermeke.

2012.12.13.   


Gyerekeink jövője képekben

Száz Ildikó

Az égbolt tele volt mázolmányokkal, mintha valaki a folyóba mártotta volna az ecsetet, és azzal kavarta volna össze a bárányfelhőket az esőfelhőkkel.

2012.12.7.    18


Szexuális éretlenség

Halász Kata

Globalizáció, szexuális forradalom, internet, felgyorsult világ, pörgő információáramlás, A szürke ötven árnyalata.

2012.12.3.    6


Pénz és internet?

Kovács Márta

A fiatalok, és már a kicsi gyerkőcök is anyagiasak. Az elfoglalt szülő mindent bebiztosít, és észre sem veszi, hogy elkényezteti a csemetéjét.

2012.11.22.    8

A rovat további cikkei

Különböző generációk

Kabók Zita

Minden generáció rendelkezett (és rendelkezik) kiemelkedő egyéniségekkel...

2012.11.19.   


Emlékek a zsebből

Nagy Csivre Katalin

Nagyanyám mesélte sok évvel ezelőtt a régi, családi emlékek közt kutatva, hogy az ő édesanyja mennyire félt a rádiótól.

2012.11.15.    31


Tinifrász

Szilvási Krisztián

A legkönnyebb mindig nemet mondani. Hogy ezt nem lehet, ennek nincs értelme, ez úgyis felesleges.

2012.11.12.    18