Gyerekeink jövője képekben


Száz Ildikó  2012.12.7. 4:39

Az égbolt tele volt mázolmányokkal, mintha valaki a folyóba mártotta volna az ecsetet, és azzal kavarta volna össze a bárányfelhőket az esőfelhőkkel.

Ilyenek voltak azok a festmények is, melyeket nemrég egy drogmegelőző fórumon láttam. Néhány festett arcot, injekciós tűvel révedező tekintetet azóta se tudok elfelejteni. Látom magam előtt azokat a képsorokat is, melyek részeg gyerekekről készültek, akiket bekísértek éjszaka a városi rendőrségre és értesítették a szüleiket.

Nehéz gyereket nevelni, mert annyi mindennel kell naponta megküzdeni, hogy a cseperedőt és a kamaszt beszippantják a mindennapos csatározások. Belefolynak, majd pedig elvesznek a szülők munkahelyért vagy a párkapcsolat megtartásáért folytatott küzdelmébe, és ha nincs saját otthonuk, akkor a szülők és a nagyszülők közti torzsalkodásba. Ha mindezzel anyagi gondok párosulnak, máris úgy érzi a gyerek, hogy nem ő a legdrágább kincs, mi több, felesleges kolonc a szülei nyakán. Hosszasan elbeszélgettem a városi rendőrség drogmegelőzéssel és iskolai erőszakkal foglalkozó szakemberével, aki maga is kétgyerekes édesanya. A legnagyobb meglepetésemre azt mondta, hogy a gyerekeknek elsősorban az a gondjuk, hogy nem hallgatják meg őket, senkit sem érdekel a véleményük. Amikor egy-egy előadás után odajönnek hozzá, elmondják a problémáikat, megnyílnak neki, akkor derül ki, valójában mi a gond. Szükségük lenne valakire. Aztán, ha nincs valaki, akkor keresnek maguknak valamit. Fájdalom és érzéktompító, függőséget okozó szereket. Ezekhez még az alapiskolákban sem gond hozzájutni. A gyerekkel foglalkozó pedagógusok sokszor hamarabb veszik észre a bajt, mint otthon a szülő.

A gyerek hazajön, eszik, bemegy a szobájába és virtuális életet él. A közösségi oldalakon közli, ha valami gondja van, nem a hozzá legközelebbi, szomszéd szobában ülővel beszéli meg este, nyugalomban, hogy mi emészti. Pedig folyamatosan vészjelzéseket ad le... anyának, apának, testvérnek.

A szerző felvételei a drogmegelőző fórumon készültekHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Y-generáció

Puha Andrea

X, Y, Z. Betűk az ábécéből. A szociálpszichológiában és a szociológiában a generációk jelölésére szolgálnak.

2013.1.24.    25


Bezzeg az én időmben!

Póda Erzsébet

Mások voltak a szokások, a jogok és kötelességek, mások voltak a fiatalok. De valóban?

2012.12.30.   


Kis gyerek, kis gond...

Kiss Adrienn Éva

...nagy gyerek, nagy gond. Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor azt kívánja, bárcsak megint kicsi lenne a gyermeke.

2012.12.13.   


Szexuális éretlenség

Halász Kata

Globalizáció, szexuális forradalom, internet, felgyorsult világ, pörgő információáramlás, A szürke ötven árnyalata.

2012.12.3.    6


De!

Szabó Judit

Úgy látszik, a gyerekek életében van dackorszak és de-korszak...

2012.11.27.    4


Pénz és internet?

Kovács Márta

A fiatalok, és már a kicsi gyerkőcök is anyagiasak. Az elfoglalt szülő mindent bebiztosít, és észre sem veszi, hogy elkényezteti a csemetéjét.

2012.11.22.    8

A rovat további cikkei

Különböző generációk

Kabók Zita

Minden generáció rendelkezett (és rendelkezik) kiemelkedő egyéniségekkel...

2012.11.19.   


Emlékek a zsebből

Nagy Csivre Katalin

Nagyanyám mesélte sok évvel ezelőtt a régi, családi emlékek közt kutatva, hogy az ő édesanyja mennyire félt a rádiótól.

2012.11.15.    31


Tinifrász

Szilvási Krisztián

A legkönnyebb mindig nemet mondani. Hogy ezt nem lehet, ennek nincs értelme, ez úgyis felesleges.

2012.11.12.    18