Sárvári Anna


Huszár Katalin  2013.11.22. 3:27

Milyen volt...? Vajon a valóságban milyen volt Anna szőkesége, szeme színe és hangja csengése?

Valójában ki volt Sárvári Anna színésznő?

Nem a felesége, hanem a múzsája Juhász Gyula nyugatos költőnknek. Anna nem tudta őt szeretni. Nem is sejtette, hogy szebbnél szebb szerelmes versek íródnak hozzá. Mikor ezt a költő halála után megtudta, úgy érezte, a versek csak egy elképzelt, szőke hajú és kék szemű ideálnak szólnak. Nem pedig a hús-vér, valódi nőnek. A félénk és gyáva költő sosem merte nyíltan bevallani Anna iránt érzett szerelmét, csak némán csodálta őt.

A beteljesületlen szerelem reménykedését sokszor felváltotta a boldogtalanság, mégsem tudta Annát elfelejteni. Mégsem gondolt más asszonyokra, mégsem foglalta más nők nevét szerelmes verseibe.

Ki lehetett az az Anna, aki ilyen nagy hatással volt a költőre?

Sárvári Anna Dunaföldváron született 1887-ben. Huszonegy éves volt, mikor Juhász Gyula megpillantotta őt. Nagytermetű, erős alkatú, molett nő volt. Éppen megtestesítette Juhász Gyula számára álmai asszonyát: szőke volt, és nagydarab. Persze a szerelmes rajongás megszépítette Annát a költő szemében.

Juhász Gyula 1908-ban már fél éve élt Nagyváradon a színház bűvkörében, mikor megpillantotta a színésznőt, és halálosan beleszeretett. Ettől kezdve a nézőtér egyik eldugott helyéről figyelte a próbákat, de sohasem merészkedett addig, hogy személyesen is beszéljen a színésznővel. A színházi előadás végeztével eltűnt. Anna ablaka elé sietett, ahol hajnalig virrasztott, leste Annát, mialatt a színésznő színházi társaságával jókedvűen szórakozott. Költőnk nem hatott ilyen nagy mértékben Annára. Épp ellenkezőleg: Anna inkább félt ettől a szőrös, szomorú szívű és bánatos tekintetű, érzelmileg labilis férfitól.

A jelentéktelen vidéki színésznő neve mégis olyan szerelem kapcsán maradt fenn az utókor számára, amit önmaga nem tudott értékelni. A sors fintora, hogy halálos ágya mellett, a földön Juhász Gyula verseskötete feküdt, kinyitva a költő dedikációjával: „Annának örök szerelemmel, Juhász Gyula”.>/I>

Talán mondhatjuk, egyikük hibája sem volt az, hogy ez a szerelem nem teljesülhetett be. Anna igazából nem az a nő volt, aki méltó lett volna a költő magasztos szerelmére. A Nőt, a halhatatlan és örök Szerelmet jelentette a költő számára. Annak a költőnek, aki nem volt alkalmas a boldog szerelemre, de halhatatlan énekese lett a férfi örök, nő utáni vágyának.
Hozzászólások

Liliana, 19. 08. 2020 18:28:28
Azért ez a cikk nem túl korrekt.Erős azt mondani hogy „Anna igazából nem az a nő volt, aki méltó lett volna a költő magasztos szerelmére”. Be kell valljuk, hiába volt jó költő Juhász, valóban átesett a ló túl oldalára Annával. Szerintem Annának igaza volt mikor azt mondta Juhász nem hozzá írta a verseket, hanem egy elképzelt nőhöz. Nem kéne úgy feltűntetni mintha nem tudta volna értékelni a tiszta vonzalmat.
Jadeee, 04. 04. 2021 21:51:45
Eszerint a cikk szerint Juhász egy erősen stalker volt és Anna a kevés? Teljesen joggal tartott tőle, én is félnék egy olyan férfitól, aki nem mer hozzám szólni, közben meg kukkol és szerelmes verseket ír nekem szánva, valami elképzelt ideájával megtöltve azokat, amit az én alakomra erőltet, de egyáltalán nem rólam szólnak, mert nem is ismer. Az ablakát kukkolta!
@


Kapcsolódó cikkek

Csajághy Laura

Huszár Katalin

Vajon ki volt az a lány, aki merengésével rabul ejtette Vörösmarty Mihály szívét?

2013.10.15.    10


Gyarmati Fanni

Huszár Katalin

Vajon ki az az asszony, akihez a 20. század leggyalázatosabb éveiben a magyar hitvesi líra legszebb gyöngyszemeit írták?

2013.5.16.   


Ilona

Huszár Katalin

Csupa I, csupa L, csupa O, csupa N, csupa A. Ilona. Harmos Ilona. Kosztolányi Dezső múzsája, társa és felesége.

2013.5.3.   


Csinszka

Huszár Katalin

Ady Endre múzsája, felesége és özvegye...

2013.4.16.   


Léda

Huszár Katalin

Ady egyik leghíresebb múzsája volt. (A múzsákról szóló sorozatunk első része.)

2013.3.25.    31

A rovat további cikkei

Kossuth Zsuzsanna

Cseh Gizella

Kossuth Lajos húga, az 1848−49-es szabadságharc idején a tábori kórházak kinevezett főápolója.

2017.3.14.    53


Bányai Júlia

Cseh Gizella

Bányai Júlia az 1848−49-es szabadságharc legismertebb női katonáinak sorába tartozik.

2017.3.7.    10


De Gerando Antonina

Cseh Gizella

Ha valakinek az édesapja Auguste de Gérando*, nagynénje Teleki Blanka, nagy-nagynénje pedig Brunszvik Teréz, milyen jövő és pálya várhat rá?

2017.3.7.    18


Pfiffner Paulina

Cseh Gizella

Honleány, színész, katona...

2017.3.1.    24


Márkus Emília

Cseh Gizella

A 19. század második és a 20. század első felének jeles színésznője volt.

2014.7.8.   


Pulszky Polixéna

Cseh Gizella

Életében nagy hangsúlyt fektetett a női nevelésre, munkaképesítésre és a tanítónők ügyére

2014.6.17.   


Zsolnay Júlia

Cseh Gizella

A porcelánjáról híres pécsi gyár tette elsősorban ismertté a Zsolnay nevet.

2014.5.20.