Nők és hobbi


Csivre Kata  2011.11.3. 6:41

Avagy a nő, és amit megengedhet azon felül...

„A tegnap csak árny a holnapról álmodó ma fényében“ – mondja egy gyönyörű W.Reymont idézet, s mily igaz: induljunk ki hát ebből! Vagy vigyük ezt mindig magunkkal!

Kétségtelen, hogy mindannyiunknak megvan a rendszeres, illetve rendszertelen, alkalmankénti szabad foglalkozása vagy szabadideje, amit számtalan módon, sokféleképpen hasznosítunk vagy esetenként „haszontalanítunk”. Mindannyian saját magunk gazdálkodunk időnkkel, úgy osztjuk be, hogy a lehető legmegfelelőbb legyen magunk, környezetünk számára. Meg úgy, hogy a munkahely-család-háztartás kötelékéből, a mindennapi mókuskerékből, alkalmanként szabad utat, zöld jelzést adjunk a szenvedélyünknek, hóbortunknak, illetve a kedvelt szórakozásunknak.

A nők hobbija nyilván korosztály szerint változó. A kínálat szinte kimeríthetetlen, a lehetőségek korlátlannak tűnnek. A teljesség igénye nélkül: fiatal nők illetve lányok kedvelik az örök pörgést, a hangos társasági életet, a zajos szórakozó klubokat, keresik egymás társaságát, a soha véget nem érő kávé- vagy teaszüneteket, amolyan pletyka partikat. A zene és táncrajongó, altív szórakozást igénylő, kereső nők, fiatal lányok kimeríthetetlen és programéhségét jobbnál-jobb ajánlatok csillapítják. A lista végtelen hosszú lehet. A csendes pihenést vagy utazást kedvelő, kikapcsolódni vágyóknak sincs hiányuk a kínálatból. Utazni ma már bárhova lehet, a nagyvilág tárva-nyitva áll mindenki előtt. Persze csak annyira, amennyire az utazó pénztárcája... Szűkösen nyiladozó pénztárcánk számára megfelel a kerékpártúra, nem baj, ha rögtön nem a burmai Buddha szobrok mellett villogunk a vaku fényében... Remek kikapcsolódás lehet egy séta a parkban, egy jó könyv társasága, vagy egy üres papírlap toll vagy ceruza kíséretében – alkotó, kreatív nőtársaink kedvére. Hosszasan sorolhatnám a listát, ki-ki személyiségének, érdeklődési körének megfelelően, jól-rosszul... A nő (jó esetben) maga döntheti el, miképp tölti szabadidejét, illetve milyen hobbi teszi színesebbé, örömtelibbé az életét.

Történt egyszer, hogy egy neves orvos-doktor előadásán voltam, amelyen elhangzott egy mondat: (elhangzott több is persze), de ez az egy különösen a figyelmembe ütközött, és rögtön elraktároztam nagyon mélyen a tudatomban. Most megosztom önökkel, íme:
...Többek közt a női agy és a férfi agy közt az a különbség, hogy a női agy valamivel kisebb térfogatú, mint a férfiagy. (Így, zárójelben mondom, figyeltem a mellettem ülő nőtársaim reakcióját és a magamét is természetesen). Ez a kijelentés felhőkölést váltott ki a gyengébb nemez tartozó hallgatóságban. Na, de a mondat folytatódott: a férfi agy viszont csak egyszerre egy dologra tud összpontosítani, tehát a figyelmét nem tudja több irányba kivetíteni, míg a női agy igen... (Itt jött a férfi-fintor.)... Ez alatt azt értem, hogy ha egy férfinak a jobb és bal fülébe két különböző szavat súgnak, a férfi csak az egyiket képes memorizálni. A női agy ugyanilyen esetben mindkét szavat egyidejűleg remekül hallja, figyel rá, megjegyzi...

S hogy ezt a kis kitérőt miért körmöltem ide? Bizonyosan a nők figyelme tágabb, többrétű és a nők befogadóbbak, sok estben rugalmasabbak férfi társaiknál. A nők statisztikailag tovább élnek, szívósabbak vagy kitartóbbak, teherbíróbbak, jobban állják a sarat, mint sok férfi.
Hogy mindez így valós és igaz lehessen a sok-sok kötelesség, teher, ügyes-bajos dolgok, a mindennapi teendők és restanciák mellett, elhanyagolhatatlan a hobbinak szentelt idő, amelyben feltöltődhetünk, és megmártózhatunk az élet nekünk kínálta örömeiben, ki-ki igénye, kedve lehetőségei szerint.

A magunkra, hobbinkra vagy kedvelt szórakozásunkra szánt (vagy áldozott) idő, kamatostul megtérül, hiszen a hasznosan eltöltött idő kamatostul megtérül.

S a végére még idekívánkozik egy Paulo Coelho idézet: „Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni... Az idő itt van. Használd ki!”Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anya, hobbi, örömforrás

Huszár Ágnes

A mai nőket nem elégítik ki az anyaság mindennapos tevékenységei, a klasszikus háziasszony szerepek, amivel nincs is baj. Pörög a világ, ezer lehetőséget villant fel.

2021.11.4.  4    7


Különleges hobbik

Halász Kata

A tipikus női hobbikkal kapcsolatos társadalmi összgondolkodás idejétmúlt és ráncfelvarrásra szorul...

2011.10.30.    8


Nem a csillagok segítenek

Dóra Dalma

Egy lány, akit az asztronómia érdekel.

2011.10.30.    1


Merülés

Szabó Sylvia

Merültünk este, a félelmetes sötét vízben, és nappal, olyan kristálytiszta vízben, hogy kilométerekre elláttam.

2011.10.26.   


Közönség előtt

Nagy Erika

Ha van olyan ember, akinek nincs hobbija, az szegény ember, legyen kivételesen vaskos is a pénztárcája.

2011.10.23.   


A hobbim a szenvedélyem

Kottra Éva

Hogyan lettem modellből sommelier...

2011.10.22.   

A rovat további cikkei

Fura hobbi

Puha Andrea

Gyakran téblábolok a városban. Toporgok, aztán elindulok jobbra, pár lépés után megtorpanok...

2011.10.17.  2   


Hobbi vagy mánia?

Csepy Enikő

Manapság, a hobbit űző ember bizonyos mértékben csodálatra méltó.

2011.10.14.    3


Hány életem van?

Wolner Annamária

Hány élete is van egy nőnek? Sajnos, csak egyetlenegy! S ebbe az egybe bele kell hogy férjen annyi minden: munkahely, család, háztartás.

2011.10.10.   


Hobbi és párkapcsolat

Jády Mónika

A kedvteléseknek fontos funkciójuk van: általuk kikapcsolódhatunk, lazíthatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok gondjait.

2011.10.7.    2


Ami leköt

Csepy Enikő

A nő dolgozik. A nő háztartást vezet. A nő gyereket nevel. A nő törődik a férjével. A nő...

2011.10.3.   


Egy fantasztikus csapat

Kovács Márta

Amikor a legújabb őrület, a zumba, lesöpörte a parkettról az általam annyira szeretett aerobikot, teljesen kétségbeestem.

2011.9.29.    11