A nő átmeneti lény


Nagy Csivre Katalin  2014.4.11. 3:29

Milyen a mai kor lánya, asszonya? Néhány vélemény...

„A nő átmeneti lény az ember és az angyal között” – írta Honoré de Balzac, bő kétszáz évvel ezelőtt. Vajon ki ihlette a csodás gondolatot? Illetve kik? Az akkori hölgyek, dámák, asszonyok? Milyen lehetett a nő akkortájt? És milyen a mai kor lánya, asszonya? Mivel a gyengébb (?) nem képviselője írja e sorokat, óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen volt Honoré de Balzac? Vállalná-e gondolatát ma is?

Kacérok, szerények, szerelemre éhezők, bájosak és bűnösök, szüzek és ölelők, szerelmesek, romantikát álmodók, úri dámák és szolgálók, kurtizánok és apácák, az éj asszonyai, érett szépségek és kislányosan vidámak, dívák és szürke asszonyok, harcos amazonok, és anyák, a bölcsőt ringatók, gondoskodók.
Lilithek és Évák.

Milyen a mai nő, milyen a nőiessége?

Álljon itt két női vélemény a témával kapcsolatban!

„A nő akkor válik nővé, amikor valamennyi, számára fontos szerepében el tudja foglalni méltó helyét. Ehhez jó, ha önmagát megismerni vágyó, kíváncsi, tudatos, önmaga elfogadásával spontán és természetes is egyben“ – vallja Lánczos Andrea, logopédus, erőszakmentes kommunikációs tréner. A magánéletben kétgyermekes anya és feleség.

„A mai nő a család feje, mozgatója, gerincoszlopa, a törzs, aki mindent képes cipelni, sokfele ágaskodni, rügyezni. Mindemellett intuíciója, érzékenysége, meleg otthon teremtő lénye igazi menedék a családnak. A nő az élet védelmezője, továbbvivője. Legyünk igényesek magunkra, környezetünkre és büszkék a nőiességünkre! – tanácsolja mindnyájunknak Németh Kitti, élelmiszer-kutató mérnök, angol, német nyelvtanár és tolmács. Gyakorló anya, feleség.


És másik két vélemény a férfiak szemszögéből.

„Imádom a nőket! Tetszik, hogy másmilyenek, mint a férfiak. A nőies vonalak, a nőiesség nagyon fontos egy férfi számára. Kifejezi mindazt, amilyennek egy nőnek lennie kell. Nekem minden tetszik rajtuk: az idomaik, a gesztusaik, mozdulataik, a hangjuk, s hogy finomabbak, mint a férfiak. Másképp gondolkoznak, gyereket szülnek, nevelnek. Fantasztikus a tavasz, amikor a nőről lekerül a nagykabát, minden férfi legnagyobb örömére! – mondja elragadtatva Farkas Zoltán, nőtlen harmincas vállalkozó, üzletember.

„Számomra a nők a „negyedik lételem". Föld, víz, levegő – és a nők. Ők vannak a központban, értelmetlen lenne a világ számomra nélkülük. Mert törődnek, odaadók, szeretnek, szexik, finomak, érzékiek. Legyenek bármelyik szerepükben az életük során (lányok, feleségek, anyák, szeretők), mint férfi, elveszett lennék, ha a nők nem lennének!" – vallja Dakó Sándor, üzletember, két lánygyermek édesapja, férj.

Balzac felemelő gondolatával nyitottam. Nem kevésbé izgalmas és érdekes a nagy gondolkodó, író, festőművész Kahlil Gibran véleménye. Sok más bölcs és értékes gondolatai közt ránk hagyott egy ideillő, örök érvényű gondolatot: „Minden férfi két asszonyt szeret. Az egyik fantáziájának szüleménye, a másik meg még meg sem született."Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Modernkori amazonok

Palkó Emese

Rengeteg szó esik arról, hogyan lehetünk nőies nők, és hogyan élhetjük meg önnön nőiességünket.

2014.4.24.   


Mosónő vagy plázacica?

Bányai Ilona

A nőiesség mindenkinek mást jelent, ugyanúgy, ahogy a szépség, a vonzalom, a szeretet.

2014.4.7.    30


Embergyereknek születtem

Nagy Erika

Nőket kérdeztünk arról, mit jelent számukra nőnek lenni, mit gondolnak nőiségről, nőiességről.

2014.3.31.    75


Elsősorban NŐ vagyok

Puha Andrea

…és csak másodsorban fogyatékos.

2014.3.28.    165


A nőiesség az eszközünk

Kozma Eszter

Mitől nő egy nő? Mitől nőies? Sőt, mi az, hogy nőies?

2014.3.25.    10


A nő örök (2)

Kiss Adrienn Éva

Riportunk négy különböző generáció szemszögéből mutatja be a nőiséget, nőiességet.

2014.3.20.    40

A rovat további cikkei

A nő örök (1)

Kiss Adrienn Éva

A nőiség és a nőiesség egyidős a létezéssel.

2014.3.18.   


Nőies leszbikusok, férfias heteroszexuálisok

Halász Kata

Van-e bármi köze a testi vonzódásnak ahhoz, hogy egy nő nőies?

2014.3.13.  1    9