Mosónő vagy plázacica?


Bányai Ilona  2014.4.7. 3:23

A nőiesség mindenkinek mást jelent, ugyanúgy, ahogy a szépség, a vonzalom, a szeretet.

Mi, nők, sok titkot rejtünk a férfiak, sőt, saját magunk számára is; kérdéseket, amelyekre nem lehet egyértelmű a választ adni, még ma sem. Az egyik, talán a legfontosabb: mitől nőies egy nő? Sokan, sokféleképpen próbálták már megválaszolni, megmagyarázni, körülírni, de még nem találkoztam olyan meghatározással, amellyel teljes mértékben egyet tudtam volna érteni.

A leggyakoribb vélekedés szerint a nőies nő gyöngéd, kedves, szelíd, odaadó.
Na, ne!
Akkor az a nő, aki határozott, céltudatos, erélyes és önálló, már nem is lehet nőies?
Dehogynem!


A másik sztereotípia: a nőies nő mindig ad magára, csinos, ápolt, frizurája, sminkje tökéletes. Hát, ha ez igaz, én és még néhány hasonszőrű nőtársam nagy bajban vagyunk! Nekem valahogy sosem áll úgy a hajam, ahogy szeretném. A legszebb ruhámban is gondolkodás nélkül leülök egy játszó kisgyerek, vagy egy árva kutyus mellé, akár a járdaszegélyre. A körmöm folyton letörik, az arcápolást pedig úgy negyvenéves koromig a meleg vizes mosakodás jelentette számomra. Ha sátoros ünnepeken véletlenül rám került egy kis szemfesték, perceken belül ledörzsöltem, többnyire bele a szemembe, hogy aztán végigkönnyezhessem az arcomat. Lehet, hogy én sosem voltam nőies?

A kérdés összetettebb és bonyolultabb ennél. Nézzünk egy példát! Adva van egy fiatal lány, csinos, karcsú, a legutolsó divat szerint öltözködik. Frizurája a legtrendibb színű – a fodrászával sűrűbben találkozik, mint az anyukájával –, minden egyes körme egy-egy pici műalkotás. A sminkje mindig tökéletes, a fogsora hibátlan, a mosolya vakító. A férfiembernek elakad a szava, ha ránéz, és csak ámul... Egészen addig, amíg ez a tökéletes szépségű lény megszólal, és harsány hangon, esetleg még válogatott trágárságokkal fűszerezve hihetetlen ostobaságokat mond. Ilyenkor nem hiszem, hogy nőiesnek találná bárki is.

A másik véglet a duci, tüsihajú, szeplős lányka. „Ápol és eltakar” típusú öltözködés: bő pulóver, vastag szemüveg, bakancs. Na, ő aztán nem a milói Vénusz! Ennek ellenére úgy nyüzsögnek körülötte a jobbnál jobb pasik, hogy nekünk, átlagosoknak leesik az állunk. Valami olyan naiv báj, ártatlan és öntudatlan nőiesség lengi körül, amivel nehéz bármelyikünknek is versenyezni.

Tehát mi az, hogy nőiesség? Mitől van? Nem a szépség, mert az önmagában kevés. Egy szép, üres csillogó baba, vagy korunk tip-top plázacicái szerintem már túl vannak azon a határon, ahol nőiességről beszélhetünk. Önmagában a kedvesség sem elég, hiszen kedves lehet bárki: nő, férfi, gyerek. A kedvesség inkább emberi, mint tipikusan nőies tulajdonság.

Talán a titok bennünk van. Bennünk: férfiakban és nőkben egyaránt. A nőiesség mindenkinek mást jelent, ugyanúgy, ahogy a szépség, a vonzalom, a szeretet. Ahogy azt sem tudjuk megmondani, mitől tetszik valaki, miért szeretjük, mi vonz benne, az sem konkrétan megfogalmazható, hogy ki, mit érez nőiesnek. Ez nemcsak a nőtől, a férfitől, hanem még a kortól, neveltetéstől, és egy csomó más dologtól is függ. Emlékezzünk csak! Nagyanyáink korában a nadrágos nőket nem tekintették nőiesnek, néhány évtizede pedig még menyasszonyi ruhaként is divatban volt a nadrágkosztüm. És egy menyasszonynál azért nehéz nőiesebb jelenséget elképzelni.

Minden nő a maga sajátos, egyéni módján nőies.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Modernkori amazonok

Palkó Emese

Rengeteg szó esik arról, hogyan lehetünk nőies nők, és hogyan élhetjük meg önnön nőiességünket.

2014.4.24.   


A nő átmeneti lény

Nagy Csivre Katalin

Milyen a mai kor lánya, asszonya? Néhány vélemény...

2014.4.11.   


Embergyereknek születtem

Nagy Erika

Nőket kérdeztünk arról, mit jelent számukra nőnek lenni, mit gondolnak nőiségről, nőiességről.

2014.3.31.    75


Elsősorban NŐ vagyok

Puha Andrea

…és csak másodsorban fogyatékos.

2014.3.28.    165


A nőiesség az eszközünk

Kozma Eszter

Mitől nő egy nő? Mitől nőies? Sőt, mi az, hogy nőies?

2014.3.25.    10


A nő örök (2)

Kiss Adrienn Éva

Riportunk négy különböző generáció szemszögéből mutatja be a nőiséget, nőiességet.

2014.3.20.    40

A rovat további cikkei

A nő örök (1)

Kiss Adrienn Éva

A nőiség és a nőiesség egyidős a létezéssel.

2014.3.18.   


Nőies leszbikusok, férfias heteroszexuálisok

Halász Kata

Van-e bármi köze a testi vonzódásnak ahhoz, hogy egy nő nőies?

2014.3.13.  1    9