Boldogság a neten


Póda Erzsébet  2015.4.21. 2:49

Azt mondják, az igazságnak mindig két oldala van. Vagy lehet több is. Manapság már a valóságnak is két oldala van. Sőt, lehet több is.

Az egyik oldal a facebook. Minden nap részesei lehetünk ismerőseink „boldogságának”, innen megtudhatjuk, kivel, mikor, hol, mi történik.


Katinka például imádja a férjét, ezért havonta köszönetet mond az égnek – pontosabban a facebooknak –, sok-sok kicsi és nagy szívecskét küld neki, vagy illusztrálja velük szerelmes bejegyzéseit. Kriszti már megint egy csokor rózsát kapott, mindenki láthatja, pedig szülinapja sincs! Gréta eljegyzési gyűrűjét is megcsodálhatjuk, egyik oldalról meg a másik oldalról is. Nemsokára esküvő lesz, fent van már a dizájnos értesítő is. Több száz lájk biztosítja, hogy jól döntött. Zsuzsira azaz Suzyra (mert Zsuzsi Angliában dolgozik) is irigykedhetünk, mert gyönyörű lakása van, félévente vásárol magának különböző szuper háztartási cikkeket, amikkel megajándékozza magát, olyan jól megy sora a messzi Britanniában. Egy fénykép a kandalló előtt, egy másik a konyhában, a mosógép előtt, de van papírvékonyságú képernyős, egész falat betöltő televíziója is: házimozija, na.

Az érem másik oldala a valós élet. Erről nem túl sűrűn juthatunk részletekhez, de azért tudni lehet ezt-azt.

Katinkáról például, hogy ha a férje hazajön, és nem gőzölög az asztalon a vacsora a megfelelő hőmérsékleten, akkor megjegyzéseket kap, rosszabbik esetben hangos kiabálás tör ki. A férj azt sem szereti, ha nejéhez barátnők járnak, így azok csak akkor jöhetnek, ha a férj nincs otthon. Mire a ház ura hazaérkezik, mindennek úgy kell kinéznie, mintha vendég sose ült volna a nappaliban: addigra a kávéfőzőnek is ki kell hűlnie. Katinka férjének egyébként ez a harmadik házassága, úgyhogy ő aztán már mindent tud a nőkről. Főleg azt, hogy a nők lusták, semmirekellőek, és csak hülyeségekről tudnak beszélni.

Kriszti sok alapozókrémet használ, általában két-három árnyalattal sötétebbet, mint ami a bőréhez illik. Neki néha nehéz napja van: késik a munkából, felhős időben is napszemüveget hord, kánikulában sál van a nyakán, és esetenként a munkahelyén a vécében „ok nélkül” sírdogál. Krisztit rendszeresen üti-veri a férje, meg még ki tudja, mi mást is csinál vele. A „rohamok” után persze mindig kiengeszteli valamivel a feleségét. Ezeket a rózsacsokrokat pedig meg kell örökíteni...


A csinos Gréta meggyőződése, hogy még a harmincasa előtt világra kell hoznia első gyermekét. Irtózik a szingliség gondolatától, volt pár év ugyanis, amikor nem akadt „udvarlója”. Majd´megőrül a gondolattól, hogy ketyeg a biológiai órája. Anyukája bőszen hozzájárul a frusztráltságához: hetente megkérdezni tőle, mikor lesz már unoka, kifut az időből. Gréta „talált” magának egy igazi lovagot! Igaz, hogy kopasz, hatalmas pocakkal „büszkélkedhet”, úgy szuszog a túlsúlytól, mint egy gőzmozdony, mindig rossz szaga van, de jól keres és három hónap ismeretség után eljegyzési gyűrűt vett Grétának. Már az esküvőt szervezik. Az ismerősök nem szólnak semmit, pedig a vak is láthatja: ez a lány sokkal többet érdemel egy elhanyagolt hájas pacáknál!

Zsuzsi azaz Suzy évek óta Angliában él. Amikor hazajön idősödő szüleihez, a faluban ő a királynő. Az egész rokonságot körbejárja, drága ajándékokat hoz nekik, enyhe akcentussal beszél sikeres életéről, és gyakran elfelejti az egyes szavak és kifejezések magyar megfelelőjét. Mindenki csodálja, közben irigyli is, mert milyen királyul él a szigetországban! Pedig Zsuzsi azaz Suzy évek óta takarításból tengődik, a fényképeket a „kliensei” házában készíti. Saját lakása nincs, egy szűk peremvárosi albérletben lakik, ahova csak az ágya és a kofferje fér be. A lakást nemzetközi team lakja: az albérletet többedmagával fizeti, mint ahogy többedmagával osztozik egy zuhanyzósarkon és egy vécén.

Persze, ismerjük a témát! Sokan sokféleképpen írtak már a jelenségről. Mondhatni: semmi új a nap alatt. Fárasztó olvasni is róla. Éppolyan fárasztó, mint nap, mint nap megtapasztalni (nő)ismerőseink boldogságról alkotott áligazságait a közösségi oldalakon.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Álprofilba burkolózva

Kulcsár Tímea Ágnes

Nőként még az interneten is nehezen nyilvánulhat meg az ember, de megvannak a módszerek!

2015.2.9.    11


Pasizás a neten

Nagy Erika

Soha nem értettem, mi a jó abban, ha valaki az interneten keresi a szerelmet.

2015.2.2.    12


Virtuális anyák

Kovács Márta

Még meg sem születik a várva várt kisbaba, de már posztolják a közösségi oldalon...

2015.1.30.    54


(El)árulhatjuk-e magunkat?

Kiss Adrienn Éva

Aktuális témánk keretében ezúttal a online ismerkedés témáját boncolgatjuk.

2015.1.26.    17


Klisékirálynők fókuszban

Palkó Emese

Mindenkiben ott van a vágy, hogy élményeit, képeit, gondolatait megossza másokkal.

2015.1.23.    43


A "hibátlan" élet titka

Oriskó Renáta

Az élet színtere, ahol azt játsszuk, hogy minden szép és jó, már-már tökéletes.

2015.1.20.    10

A rovat további cikkei

Menekülés a virtuális világba

Kabók Zita

A közösségi média szerint mindenki tökéletes életet él.

2015.1.13.    27