Virtuális anyák


Kovács Márta  2015.1.30. 2:28

Még meg sem születik a várva várt kisbaba, de már posztolják a közösségi oldalon...


Emlékszem azokra az időkre, amikor nem volt mindenki számára bárhol és bármikor elérhető az internet. Emlékszem még, amikor csemetéink a játszótér homokozójában várat építettek, mi, anyukák pedig a közeli padról figyeltük őket, és közben beszélgettünk.

Beszélgettünk, mert nem volt a kezünkben a ma már elmaradhatatlan telefon, tablet vagy iPhone. Beszélgettünk, és ilyen formában megosztottuk egymással a gyereknevelés kisebb-nagyobb problémáit, örömeit. Jókat nevettünk egy-egy vicces történeten, tanácsokat kértünk és kaptunk a tapasztaltabbaktól. A gyerekek pedig önfeledten játszottak, és miután jól elfáradtak a friss levegőn, leporoltuk a nadrágjukról a homokot, és hazamentünk. Otthon lemosdattuk a gyerkőcöt, és nem nyomtuk a kezébe a tabletet, hogy most aztán eléggé elfáradtál, maradj nyugton, amíg anya fészbukozik. Ehelyett inkább együtt megvacsoráztunk, és elalvás előtt igazi mesét olvastunk, igazi mesekönyvből. Nem a tévé vagy a számítógép mondta az esti mesét, hanem anya esetleg apa, aki ráért, mert nem jelzett a chat vagy az email-fiók, hogy sürgős üzenet érkezett.
És manapság mi történik? Még meg sem születik a várva várt kisbaba, de már posztolják a közösségi oldalon. Természetesen, előtte a vakus csodagéppel jól le kellett fotózni, még azon véresen-mázasan, ahogy a világra jött. Szegény babának éppen elég stressz maga a megszületés, nem nagyon örül az arcába villogó erős fénynek – de hát ez rajta kívül kit érdekel? Szépen, lassan megszokja. Hiszen a mindennapi élet részévé válik a fotózás, és persze a fotók megosztása az interneten. Pistike első mosolya, Pistike először fordult hasra, Pistike pancsizik, és még sorolhatnám. A képek fent vannak, anyuka pedig számolja a lájkokat két etetés között.

Már ki sem kell mozdulni otthonról, ha valamiben tanácsra, segítségre szorulunk. Hiszen ezért jöttek létre az okos csoportok, ahol a kezdő virtuális-anyuka minden kérdésre választ kap. Teljesen felesleges felkeresni a gyerekorvost olyan problémákkal, mint pl.: három napja lázas a kisbabám, mi baja lehet, vagy hasmenése van, mit tegyek? És a virtuális anyukák nem késnek a válaszokkal, hiszen egész napjukat a gép előtt töltik a babával. Jönnek is a jobbnál jobb tanácsok. Csak arra nem gondol egyikük sem, hogy minden gyerek más: ami az egyiknek bevált, nem kell, hogy a másiknak is jó legyen. Elfelejtik, hogy ki az, aki igazán jó tanácsot adhat (a gyerekorvos!), inkább próbálkoznak mindenféle bűbájjal, csodaszerrel és kuruzslással.

Jó dolog az internet, de tudni kell okosan használni. Azt ajánlom, főleg a mai fiatal anyukáknak, hogy ha igazán jól akarják nevelni a gyermeküket, ha meghitt, bensőséges kapcsolatra vágynak velük, akkor a szülés után egy időre kapcsoljanak offline állapotba, és csak a babájukra figyeljenek. Ha tanács, segítség kell, keressenek meg egy igazi szakembert, aki látja és ismeri a babát, és testre szabott tanácsot tud adni. A világháló nem tűnik el, mindig elérhető lesz, de az elmulasztott, meghitt pillanatokat nem hozza vissza soha semmi!


Ossza meg velünk véleményét a témáról fórumunkban vagy a facebookos profilunkon (netBarátnő)!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Boldogság a neten

Póda Erzsébet

Azt mondják, az igazságnak mindig két oldala van. Vagy lehet több is. Manapság már a valóságnak is két oldala van. Sőt, lehet több is.

2015.4.21.    11


Álprofilba burkolózva

Kulcsár Tímea Ágnes

Nőként még az interneten is nehezen nyilvánulhat meg az ember, de megvannak a módszerek!

2015.2.9.    11


Pasizás a neten

Nagy Erika

Soha nem értettem, mi a jó abban, ha valaki az interneten keresi a szerelmet.

2015.2.2.    12


(El)árulhatjuk-e magunkat?

Kiss Adrienn Éva

Aktuális témánk keretében ezúttal a online ismerkedés témáját boncolgatjuk.

2015.1.26.    17


Klisékirálynők fókuszban

Palkó Emese

Mindenkiben ott van a vágy, hogy élményeit, képeit, gondolatait megossza másokkal.

2015.1.23.    43


A "hibátlan" élet titka

Oriskó Renáta

Az élet színtere, ahol azt játsszuk, hogy minden szép és jó, már-már tökéletes.

2015.1.20.    10

A rovat további cikkei

Menekülés a virtuális világba

Kabók Zita

A közösségi média szerint mindenki tökéletes életet él.

2015.1.13.    27