Segítség: tetováltat a gyerek!


Palkó Emese  2015.4.24. 1:02

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

Piercinget akarnak csináltatni vagy tetoválást szeretnének magukra. Jobb esetben a szülő csak egy kisebb szívinfarktust hord ki lábon, ha megtudja, hogy „csak” egy második lyukat szeretne belövetni a gyermek a fülébe. De mi van akkor, ha nem ebbe a szerencsés kategóriába esik a személyes története? Mi tehet ilyenkor a döbbent, aggódó szülő?

A legfontosabb dolog, hogy ne legyen pánikként kezelve a helyzet, és ne legyen egy kategorikus „nem” a válasz az ötletre. A gyereknek ez nyilván fontos, ezért beszélni kell róla, beszélni kell vele. A megtiltom típusú kijelentések csak bajt hoznak a szülő-gyerek kapcsolatra, ami ebben a korban amúgy is elég labilis és törékeny. Érezze a csemete, hogy lehet erről beszélni anyuval és apuval, mert elég nyitottak és megértőek. Ez már fél siker!


Ha teljes mértékben elutasító reakciót kap a gyerek, valószínű, hogy valamilyen úton úgyis megcsináltatja a tetoválást a szülő háta mögött. (Ezt személyes tapasztalatból tudom, én voltam az a gyerek, aki apa, anya háta mögött cselekedett.) Az pedig nagy meglepetés lesz, amikor pár év múlva kiderül, hogy az a valami a gyereken nem is matrica, mert már négy éve ott van.

Ennek elkerülése érdekében mindenképpen érdemes beszélgetni a családban a tetoválásról. Jól jön, ha megérdeklődi anyu és apu is, hogy mit szeretne a gyerek és hova, miért és kitől jött a fantasztikus ötlet, hogy tetkó nélkül nem élet az élet. Lehet ezt kezelni, csak sok mély levegő és empátia szükséges hozzá.

Lehet a beszélgetés egy kompromisszumos megállapodás, hogy egy „hellókittyt” nem túl szerencsés a nyakra tetováltatni. De ha valami olyan motívumot akar a gyerek, ami neki fontos, és nem lesz öt év múlva vicc tárgya a döntés, akkor lehet neki keresni egy olyan helyet, ahol bármikor eltakarhatja, ám mégis büszkén mutogathatja a barátainak. Első tetoválásként általában amúgy sem egy egész hátas réti sast akar a csemete, mert legalább annyira fél, mint amennyire a szülő meg van rökönyödve.


Érdemes mindennek együtt utánanézni, hogy egyértelmű legyen, nem zárt ajtókra talált az ötlettel a csemete. De nyugodtan fel lehet ajánlani azt is, hogy most még kicsit érdemes várni ezzel, érdemes megtalálni a megfelelő motívumot, amire tényleg büszke lehet. Ha mondjuk fél év múlva is ez a vágya, akkor vissza lehet térni rá. Addig úgyis sok víz lefolyik a Dunán, és mégsem úgy éli meg a gyermek a szituációt, hogy semmibe van véve.

Ha mindenféleképpen nemleges a válasz a kérésre, akkor is legyen annyira fontos a téma, hogy higgadtan és jóindulattal magyarázzuk el a mini felnőttnek, mennyi érv sorakozik fel ellene. Még az is lehet, hogy hallgatni fog az észérvekre.

Nyilván nehéz egy ilyen helyzetet kezelni szülőként, főleg ha kissé konzervatívabbak az értékek a családban. De egy dolgot nem szabad elfelejteni: a teljes elzárkózás a témától és a tiltás mindig visszafele sül el!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők II.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.10.    22


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45


Tetovált női arcok

Jády Mónika

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

2015.4.2.    7

A rovat további cikkei

Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


A gyógyászati tetoválás

Kulcsár Tímea Ágnes

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

2015.3.24.    12


Életre szóló döntés

Kulcsár Tímea Ágnes

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

2015.3.16.    19


Tetoválás pro és kontra II.

Nagy Erika

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

2015.3.13.    24


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16