Tetovált női arcok


Jády Mónika  2015.4.2. 0:45

Burmában a chin népcsoport idős nőtagjai pókhálószerű tetoválást viselnek az arcukon.

Burmában a chin népcsoport idősebb nőtagjai pókhálószerű vagy más – legtöbbször a természetből, állatvilágból vett – mintát viselnek arcukon. A fiatalok már nem követik az ősi hagyományt.

Eric Lafforgue francia fotós februárban napokig vándorolt helyi kísérőjével Burma nyugati részén, hogy felkeresse a hegyes-dombos vidéken élő, növénytermesztéssel foglalkozó népcsoportot (Burma lakosságának csupán 3%-át teszik ki), és megörökítse a nők arcát. Sokakkal beszélgetett közülük, és jó pár dolgot megtudott a hagyományaikról.


Arról különféle történetek keringenek, vajon miért kezdték el tetováltatni a nők az arcukat. A leggyakrabban a fotós a következőt hallotta:
Egykor élt egy király, aki a vidék legszebb lányait magához vitette. (Mások szerint a környező törzsek hajtották el rabszolgaként a chin hajadonokat.) Ezt megelőzendő, a szülők festékkel csúfították el lányaik arcát. Később viszont már szépségszimbólumnak számított az arctetoválás. (A növényekből, koromból, disznózsírból, marhaepéből készült keveréket tüskéből vagy bambusz rudacskából készült tűvel juttatták be a bőr alá.) Aki nem viselt ilyet, férjet sem talált magának, emlékeznek vissza az idős asszonyok. ( Ami egykor csúnya volt, később szépnek tartották. Innen a fotóprojekt címe: „Ugly becomes beautiful”.)

A fotós teljesen tetovált arcot már csak kettőt talált, a harmadik ilyet viselő asszony, akiről beszámoltak a helyiek, nemrég hunyt el. A másik betegen ágyban feküdt, így csak egyet örökített meg. A 85 éves Pa Late haja hófehér, arcbőre fekete vagy kékes árnyalatú, a ráeső napfénytől függően. Még a szemhéja is tetovált.

Évekkel korábban már Jens Uwe Parkitny német fényképész, író és utazó is fotózta a chin nők arcát, újra és újra visszatérve hozzájuk. Gyönyörű, színes és fekete-fehér portréi a Bloodfaces c. könyvben jelentek meg, melyben az is olvasható, hogy a tetoválás státuszt is jelentett. Aki képes volt elviselni az azzal járó fájdalmakat, azt testileg és lelkileg is erősnek tartották, többre becsülték. Persze, a lányok többsége valószínűleg nem önként vállalkozott erre a kínzáshoz fogható beavatkozásra. „Néha” segítők fogták le a lányt, egy idős asszony pedig úgy emlékezett vissza: bambuszba tekerték, hogy ne tudjon mozogni, és órákon át tetoválták.


A több évszázadra visszatekintő hagyománynak előbb-utóbb vége szakad. A fiatal nők már nem követik az idősek példáját. A korábbi kormányok büntetés kilátásba helyezésével visszaszorították a tetoválást. És ez így van a mai napig: akit tetten érnek a beavatkozás során, vagy felfedezik rajta a friss mintát, arra hatalmas pénzbírság vár – nagyjából fél marha ára, ami Burmában egy vagyonnak számít.

Írásunk a spiegel.de, bloodfaces.com cikke alapján készült.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A tetoválás, mint művészet

Kozma Eszter

Ideje, hogy a tetoválásra művészetként tekintsünk, mert mára már fantasztikus tereket hódít.

2015.4.30.    11


Segítség: tetováltat a gyerek!

Palkó Emese

Nem ritka jelenség, hogy a kamaszodó gyerekek a legkülönbözőbb hajmeresztő ötletekkel állnak elő.

2015.4.24.    16


Tetoválás, egy emlék őrzője

Oriskó Renáta

Napjaink tetoválása egy művészi rajz. Egy fekete vagy színes, igényesen kidolgozott alkotás, már-már festmény. A vászon pedig a bőrünk.

2015.4.20.    12


Tetovált nők III.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.13.    9


Tetovált nők II.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.10.    22


Tetovált nők I.

Póda Erzsébet

Ankétunkban tetovált nőket kérdeztünk a miértekről.

2015.4.7.    45

A rovat további cikkei

Nem mindegy hova és mit

Palkó Emese

Amit jó tudni, mielőtt a tetoválótű érintené a bőrünket.

2015.3.30.    23


A gyógyászati tetoválás

Kulcsár Tímea Ágnes

Egy tű, nagy sebességgel, bele-beletép a bőrbe, miközben tintát juttat alá. A procedúra fájdalmas és többnyire örökre szól.

2015.3.24.    12


Életre szóló döntés

Kulcsár Tímea Ágnes

Hogy fog kinézni a tetoválásunk, ha megöregszünk?

2015.3.16.    19


Tetoválás pro és kontra II.

Nagy Erika

Bizonyára mindenkinek akad ismerőse, aki már tetováltatott magára valamilyen motívumot.

2015.3.13.    24


Tetoválás pro és kontra I.

Nagy Erika

Aktuális témánkról (a nő és a tetoválás) ezúttal az irodalom területén tevékenykedő nőket kérdeztük.

2015.3.9.    16