Fúrógép és fakanál


Nagy Erika  2010.9.23. 8:19

Állítom, úgy van rendjén, ha az „erősebb nem“ jobban ért a technikához, mint a „gyengébb”.

Jobban áll szerintem egy férfi kezében a csavarhúzó, s még az is jobban fest, ha az ő arca olajos a szereléstől, mint egy kisminkelt ábrázat. Igen, ez lenne a természetes...
Azonban ismerek sok olyan úriembert, aki inkább a fakanalat veszi a kezébe, mint a szerszámos ládát. Olyat, aki irtózik egy villanykörte cseréjétől, akinek kezéből kifordul a villáskulcs.

Hogy velem mi a helyzet? Bevallom, ezt a rész inkább átengedem a család férfi tagjainak. Csak akkor veszem kezembe a dolgok irányítását, ha már hetek óta könyörgök és az eredmény még mindig várat magára. Tudom, hogy nem végzek olyan munkát, mint egy szakember, de nem vagyok egy elveszett ember, valahogy mindig megoldom a helyzetet. Nem estem kétségbe, ha arra kellett vetemednem, hogy új kilincseket rakjak az ajtókra, ha biztosítékot kellett cserélni, s bevallom, már fúrógép is volt a kezembe. És még lyukat is sikerült produkálnom. S hogy ez rendjén van-e? Szerintem igen, még akkor is, ha ez úgymond a férfi dolga. Mert mi van akkor, ha megbetegszik a férjem, vagy ha elutazik hosszabb időre? Megáll az élet? Vagy kilincselek a szomszédoknál, könyörögve a segítségért?

Egyet azonban mindig szeretnék elkerülni. Azt, hogy kereket kelljen cserélnem az autóban. Ez az egyetlen olyan dolog, amitől irtózok. Talán azért, mert nem bízom magamban annyira, hogy ne arra gondoljak a csere után, hogy kigurul a kerék, mert nem húztam be rendesen a csavart. Ettől már csak az a szörnyűbb a számomra, ha mégis megtörténik, hogy lapossá válik a kerék és nekem meg kell állítanom egy arra jövő autóst, hogy segítsen. Látom magam előtt, ahogy önelégült mosollyal nyugtázza: ez van, amikor a nő ül a volán mögé. Volt már ilyen ominózus esetben részem. Pedig láttam én már olyan férfit kereket cserélni, akinek az emelőről vissza esett az autója. Meg is mosolyogtam, utólag bocsánat érte!

Van még pár dolog, ami nem az én asztalom, de ezért nincs lelkiismeret-furdalásom. Miért is lenne? Tudok főzni, mosni, takarítani, vasalni… Gyermekeket is neveltem, s talán nem is rosszul. Az éléskamrám tele befőttekkel, savanyúságokkal, sütni is imádok.

Tudja ezt minden férfi? Nem. S ebben sincs semmi különös…Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ó, te romantikus technika!

Csepy Enikő

Egy közismert, jól berögzött mondat: a technika a férfiak világa.

2010.9.28.   


A technika és a sztereotípiák

Kabók Zita

A tudomány és a technika manapság már mindannyiunkat érint.

2010.9.25.   


Égőcsere és blogírás

Dráfi Emese

Vajon miért kell nekünk, nőknek, állandóan bizonygatni, hogy igenis meg tudunk tanulni bármit, ami a technikával kapcsolatos.

2010.9.20.  3    2


Tipikus férfi/női szakma?

Jády Mónika

Miért ne lehetnének a lányok autószerelők, a fiúk pedig óvóbácsik?

2010.9.14.    1


Tűsarok vs. volán

Halász Kata

Ezúttal a nők és az autóvezetés a téma…

2010.9.9.   

A rovat további cikkei