Tűsarok vs. volán


Halász Kata  2010.9.9. 6:00

Ezúttal a nők és az autóvezetés a téma…

Tövig rágott csont, hogy a nők rosszul vezetnek, pedig a hivatalos statisztikák szerint mi kevesebb balesetet okozunk, mint az erősebbik nem képviselői. Tehetnek-e a nők agyuk genetikai beállítottsága ellen, vagy hagyni kéne a csudába a vezetést, és inkább a fakanalat vegyük a kezünkbe a sebességváltó helyett?

Vajon megkövült sztereotípia, hogy a férfiak agresszívan, türelmetlenül, a szabályokat áthágva vezetnek, a nők pedig bizonytalanok és nem értenek a vezetéshez? Van-e mindezek mögött tényleges, tudományosan alátámasztható indok, vagy hasonlóan az önbeteljesítő jóslatokhoz a nők azért vezetnek rosszul, mert a társadalmi előítélet negatív hatással van képességeikre?

A statisztika

A Központi Statisztikai Hivatal 2009-es adatai szerint a balesetet okozók 75%-a férfi. Ez a különbség annak tudatában is jelentős, hogy 20%-kal kevesebb nő rendelkezik jogosítvánnyal, mint férfi. A járművezető hibájából bekövetkezett közúti balesetek okát még nem vizsgálták női-férfi lebontásban. Az biztos, hogy a legtöbb baleset az elsőbbség szabályainak be nem tartása és a sebesség nem megfelelő alkalmazása miatt következik be.

A női és a férfi agy

Amikor megszületünk, agyunk nem egy üres lap, hanem rengeteg olyan információt tartalmaz, ami meghatározza ízlésünket, gondolatainkat, hatással van beállítottságainkra, egyszóval egész lényünkre. A nemi különbségekért egyrészt a hormonok másrészt az őskori munkamegosztás tehetők felelőssé. A férfi feladata a vadászat és a védelem, vagyis a családfenntartás volt, míg a nő a fészekőrzésért és az utódnevelésért felelt. Ezért a férfi erőteljesebb fizikumú, jól ért a fegyverforgatáshoz, nem téved el, de egyszerre csak egy dologra képes összpontosítani. Ezzel szemben a nő társaival együttműködve, csacsogva gyűjtögetett, nevelte a gyerekeket és őrizte a családi tűzhelyet, hogy a férfit egy meleg otthon várja a fárasztó nap végén.

A nő érzékszervei jóval kifinomultabbak, hiszen fészekőrzőként erre volt szüksége: mivel az ösztrogén ösztönzi az idegsejteket, hogy minél több idegrostot hozzanak létre az agyban és a két agyfélteke közt, ezért képes egyszerre több dologra figyelni. Fejlettebb a beszédközpontja is (sőt több beszédközpontja van), és ennek köszönhető az utolérhetetlen női intuíció. A férfi átlagosan több agysejttel rendelkezik (mégis rosszabbul teljesít az IQ-teszteken), ezért nagyobb a szókincse. A térbeli tájékozódás képessége a férfi agyában négy helyen is megtalálható, a női agy viszont nem rendelkezik körülhatárolt, bemérhető hellyel. A férfi agy kategorizál és mivel nem olyan szoros a két agyfélteke közti összeköttetés, ezért magától értetődően különbözteti meg a jobb és bal oldalt. A férfiak és nők perifériás látása közti különbségeket bizonyítja az a tény, hogy több kisfiút ütnek el, mint kislányt. Hány feleség idegeskedett már azért, mert élete férfija nem találja a vajat a hűtőben, pedig „ott van az orrod előtt, Béla!!!”. A nők széles látószöge segít a környezet hatékonyabb észlelésében, míg a férfiak jobb térérzékelésük révén a harmadik dimenziót és a mélységet is látják.

A józan ész

Ma olyan világban élünk, ami őskori múltunk gyökeres ellentéte, és biológiai összeütközésbe kerül elvárásainkkal és igényeinkkel. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy térjünk vissza oda, ahonnan indultunk, hanem legyünk tisztában erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, és mindezek fényében éljünk és alkossunk véleményt.

Ha megértjük és elfogadjuk a nemek közti különbségeket, talán sikerül legyőzni saját előítéleteinket, és nem ingatjuk fejünket automatikusan, ha női sofőrrel találkozunk a forgalomban. Mert igen, bennem is van előítélet a nők vezetési képességeit illetően. A nők egy része sajnos kifejezetten rosszul vezet, de ugyanez elmondható a férfiak egy bizonyos csoportjáról is. Tehát kész a holtverseny. Túl egyszerű a nemi különbségek alapján ítélkezni, ha vezetésről van szó. Csak jó és rossz sofőrök vannak, és a jók is követnek el hibákat. Sokkal aggasztóbbnak találom a feltűnően alacsony színvonalú oktatást. Technikailag ugyan megtanítják a jogosítványra vágyókat arra, hogyan kezeljék az autót, de forgalomban közlekedni alig. Felelőssé tehető ezért az oktatás rendszere, valamint azok az anyósülésen terpeszkedő oktatók, akik az aktuális bulvárhíreket érdekesebbnek tartják a megélhetésüket biztosító tanulni vágyó tudásánál.

Ha kellő önkritikával kezelnénk saját képességeinket, és nem ülnénk a volán mögé, ha nem rendelkezünk a biztonságos autóvezetéshez szükséges adottságokkal, rengeteg balesetet megelőzhetnénk. Hiszen a saját életünkön kívül másokét is veszélyeztetjük felelőtlenségünkkel, „velem úgysem történik ez meg, csak másokkal” hozzáállásunkkal.

Annak a gyanútlan idegennek kockáztatjuk az életét, aki valakinek a gyereke, édesapja vagy édesanyja, testvére vagy szerelme, akit hazavárnak.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ó, te romantikus technika!

Csepy Enikő

Egy közismert, jól berögzött mondat: a technika a férfiak világa.

2010.9.28.   


A technika és a sztereotípiák

Kabók Zita

A tudomány és a technika manapság már mindannyiunkat érint.

2010.9.25.   


Fúrógép és fakanál

Nagy Erika

Állítom, úgy van rendjén, ha az „erősebb nem“ jobban ért a technikához, mint a „gyengébb”.

2010.9.23.    2


Égőcsere és blogírás

Dráfi Emese

Vajon miért kell nekünk, nőknek, állandóan bizonygatni, hogy igenis meg tudunk tanulni bármit, ami a technikával kapcsolatos.

2010.9.20.  3    2


Tipikus férfi/női szakma?

Jády Mónika

Miért ne lehetnének a lányok autószerelők, a fiúk pedig óvóbácsik?

2010.9.14.    1

A rovat további cikkei