Nyár Angliában


Kabók Zita  2015.7.15. 1:52

A britek az időjárás megszállottai. Bármikor képesek az időjárás kérdéseit megvitatni.

Általában ez a fő téma a szokásos „Hogy vagy?” után. A beszélgetés éppen ezért egy angollal sohasem akadozhat, mert mindig ott van a jól bevált téma, amiről legalább tíz percet lehet beszélni. Ez különösképpen igaz, ha az időjárás szélsőséges: legyen akár nagy meleg vagy nagy hideg.


A legutóbb minden rekordot megdöntő forró nyár kánikulai hete köszöntött be Angliába. Ilyenkor a különféle elemzők, tudósok és orvosok is bekapcsolódnak a vitába arról, hogyan vészeljük át a meleget, és kielemezik azt is, hogy a britek miért képtelenek a kánikulával megbirkózni. Az egészségügyi szervezetek jótanácsokkal teli röplapokkal látják el a lakosságot.

De miért kellene a hőséget túlélni, hiszen a legtöbb angol évente egyszer-kétszer szabadságra megy valamilyen trópusi vidékre?
Azt mondják ez más: itt az embernek dolgoznia kell, elvégezni a napi teendőket, nincs medence és légkondi.


A média ilyenkor nem azt mondja, hogy 35 fok lesz a hőmérséklet, hanem, hogy a Szaharánál is melegebb lesz. Minden rádióállomás más és más országgal hasonlítja össze a hőmérsékletet. Pl.: Figyelem, ma melegebb lesz, mint Madridban! Ma előre láthatólag a hőmérséklet meghaladja az egyiptomi csúcshőmérsékletet!

Vajon miért nem tudnak a britek megbirkózni a kánikulával? Ez egy jó kérdés, amit ők is feltesznek maguknak minden egyes alkalommal, amikor egy hőhullám halad át a szigetországon. Nagy Britannia és a szokatlan időjárás, legyen akár hidegfront vagy kánikula érdekes párosítás, mely minden esetben garantálja a káoszt az országban.


A legtöbb brit egész évben arra panaszkodik, hogy Angliában nincs jó idő, mire aztán beköszönt a kánikula, alig várják, hogy véget érjen. Ilyenkor a munkahelyi etikett sem számít – ki milyen nyári ruhát talál otthon, azt ölti magára. A férfiak is strandpapucsban és rövidnadrágban csoszognak be az irodába. A légkondi ellenére az irodavezetők az első szupermarketbe szaladnak, hogy az alkalmazottaknak ventilátorokat vegyenek, melyeket aztán úgy állítanak be, hogy az embert mindenféle irányból fújja a szellő. Az se számít ilyenkor, ha a papírok össze-vissza röpködnek az íróasztalokról. Akinek otthon hűvös pinceszobája van, az biztos otthonról dolgozik.

Ám a nagy hőségekben általában a légkondicionáló és az egyéb hűsítő berendezések is felmondják a szolgálatot. Így történt velünk is: a kánikula ideje alatt a forróságban csak úgy fulladoztunk az irodában. Mert bár a légkondi egész télen hideget fúj, most úgy döntött melegre kapcsol. Mindenesetre jó téma volt azt taglalni, hogy bizony ezt a meleget még a légkondi sem bírja. Mire aztán átvonult a forróság, ami egyébként Nagy-Britanniában nem tart tovább pár napnál, kiderült, hogy nem a légkondicionáló volt a hibás, hanem aki beállította, merthogy meleg levegőt fújt hideg helyett. Gyorsan korrigálták hát a hibát, ám mire végre hűsölhettünk volna a kánikula is átvonult a szigetországon, így most már újra fagyoskodhatunk az irodában.


Kánikula idején jaj annak, aki a tömegközlekedésre hagyatkozik! Felforrósodnak a vonatsínek is (állítólag ezeket nem erre a hőmérsékletre tervezték, ezért nem bírják a meleget), ezért csak a lassú közlekedés megengedett, ami aztán késést, fennakadást és káoszt okoz. Ilyenkor a média is azt tanácsolja: ha nem szükséges, akkor senki se utazzon.

Ezekben az időszakokban általában kiárusítják az összes gyerekmedencét, ventilátort és a hűsítő berendezéseket. Csak azt tudnám, minek erre a két napra beleinvesztálni ilyen dolgokba, amelyek aztán az év hátralévő részében csak a port fogják a padláson.

Gyakori téma, hogy ki hogyan birkózik meg a meleggel. Hogyan és mikor szellőztessünk és húzzuk be a függönyöket. (Sajnos, itt külső zsaluk, mint otthon, nincsenek, hogy megvédjék az embereket a hőségtől.) A legutóbb azt a tanácsot kaptam a kollégámtól, hogy nyissuk ki a padlásfeljárót (ez általában egy fából készült retesz, ami a plafonon keresztül érhető el) így a meleg szépen kiszökik majd a tetőn keresztül. Arra persze már senki nem gondolt, hogy mi lesz a lepotyogó pókokkal, esetleg a porral, amitől aztán az allergiások tüsszöghetnek.


Pár nap elteltével aztán végre elvonul a kánikula és kezdhetünk újra fagyoskodni. A normálisabbak már pulcsiban jönnek az irodába, de aki még mindig azt hiszi, hogy meleg van, az továbbra is rövidnadrágban jár. Ha valaki megkérdezi tőlük, miért nem öltöztek fel rendesen a hidegben, azt mondják, ezzel akarják visszacsalogatni a nyarat.

Ahelyett, hogy az angolok örülnének a jó időnek, a tengerparton hűsölnének és napoznának, többnyire csak panaszáradatot ontanak, ha beállít a kánikula. Azt mondják az ő bőrük napozásra nem alkalmas, mert rögtön leégnek. Nincs szieszta, mint más melegebb éghajlatú országokban, ezért nem is bírnak dolgozni. A házakat nem úgy építették, hogy a hűvös levegőt megtartsák. Ők nem a trópikus éghajlaton nőttek fel, nem tudják, hogy kell a kánikulát kezelni.

A legújabb előrejelzések szerint nemsokára egy újabb kánikulahullám várható a nyári szünidőben. Jaj, mi lesz veletek britek?!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2022.6.28.    11


A kánikula aranyszabályai

Timár Tímea

Kánikulának nevezzük azt az időszakot, amikor az átlaghőmérséklet több napon át eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

2017.8.1.    4


Nyár van, nyár!

Oriskó Renáta

Hogy mivel tesszük idei nyarunkat emlékezetessé, csak rajtunk múlik.

2015.8.4.    6


Töltsük a nyarat a szabadban! (3)

Kulcsár Tímea Ágnes

Nincs is hívogatóbb, mint egy szépen dekorált kert!

2015.7.27.    1


Töltsük a nyarat a szabadban! (2)

Kulcsár Tímea Ágnes

Mit vigyünk a piknikre? Pár ötlet, ami gyorsan elkészül, és mindenki imádni fogja.

2015.7.9.    1


Töltsük a nyarat a szabadban! (1)

Kulcsár Tímea Ágnes

Végre itt a nyár és a jó idő: irány a természet! De előbb még készítsünk piknikkosarat!

2015.7.3.   

A rovat további cikkei

Utazunk

Póda Erzsébet

Ha legalább egy órán át utazunk, buszon vagy vonaton, akkor biztosan szem- és fültanúi lehetünk néha egy-egy érdekes történetnek.

2015.6.11.