Töltsük a nyarat a szabadban! (3)


Kulcsár Tímea Ágnes  2015.7.27. 0:59

Nincs is hívogatóbb, mint egy szépen dekorált kert!

Ahol a gyerekek szabadon szaladgálhatnak az árnyék alatt, a felnőttek pedig vígan iszogathatnak egy jól megterített asztal körül.

A sorozat mostani részében olyan dekorációs ötletekkel szolgálok, melyek biztosan kicsábítják a családot, a barátokat a szabadba.


Manapság nagyon elterjedt a DIY (vagyis a Csináld magad!) mozgalom. Jobban mondva: újra elterjedt, ahogy az ügyes kezűek felfedezték a világháló rejtette lehetőségeket, és egyre többen osztják meg tapasztalataikat, ötleteiket. Ebbe a mozgalomba tartozik az újrahasznosítás is, mely olyan elemeket tartalmaz, amelyekből sokat megtalálhatunk a környezetünkben. Ilyen például a kiürült konzervdoboz vagy befőttesüveg.

A nyári melegben nincs annál idegesítőbb, mint mikor a hűs italunkban picike muslincákat, vagy nagyobbacska legyeket találunk – amikor éppen egy nagy kortyot szeretnénk inni, hogy a futkározás után újra levegőhöz juthassunk. Ennek elkerülésére szolgál a következő ötlet is.

1. A sokoldalú befőttesüveg

A befőttesüveg lesz majd a pohár. Mind mérete, mind szokatlan formája alkalmassá teszi arra, hogy figyelemfelkeltő, különleges darabja legyen a partinak, akire mindenki fel fog figyelni. A befőttesüveg azonban még valamire képes, amire egy rendes pohár nem. Mégpedig arra, hogy lefedhető. Nem kell azonban folyton lecsavarni a tetőt, ha inni szeretnénk. Fúrjunk egy lyukat a tetőre és helyezzük bele a szívószálat: és voilá! Kész is a praktikus és csinos pohárszett. Képek a linkre kattintva!

2. A még sokoldalúbb konzervdoboz

Lehet virágtartó, lampion, de akár az evőeszköz-készletet is kihozhatjuk bennük. Az este közeledtével szükségünk lesz a fényre, de a szúnyogok elleni védelemre is. A konzervdobozban pedig könnyedén készíthetünk nagy adag citrusos gyertyát, amivel távol tarthatjuk a vérszívókat. Vegyünk gyertyaviaszt és kanócot, és ha otthon van citrusos illóolaj, már készíthetjük is a gyertyát. Ragasszuk a konzerv aljába a kanócot, majd olvasszuk meg a gyertyaviaszt. Cseppentsük bele az illóolajokat, és öntsük a konzervdobozba. Várjuk meg, míg kihűl, aztán kedvünk szerint dekoráljuk az így elkészült gyertyákat. Fessük be, vagy dekortapasszal ragasszuk körbe. Ha az egyszerűség hívei vagyunk, vagy a dekorációba jobban illik, egy szál rafiával is körbetekerhetjük.

3. Az üres sörösüvegeket se dobjuk ki!

Ez a cikk az újrahasznosítás nevében született, hiszen a következő ötleteket is olyan alapanyagból készíthetjük el, melyet általában csak kidob az ember. A kiürült üvegeket szerencsére újrahasznosíthatjuk, és nemcsak a szelektív gyűjtés segítségével – bár ehhez a projekthez komolyabb eszközökre is szükség lesz, jelen esetben üvegvágóra. Vágjuk le az üveg alját az üvegvágóval. (Megpróbálkozhatunk az interneten fellelhető egyéb módszerekkel is, de bevallom, nekem még egyik sem jött be.) Ezután két lehetőség van. Ha fedett területen leszünk, akkor egy lámpa kábelét bújtassuk át az üvegen, majd egyszerűen lógassuk le a pavilon mennyezetéről az így elkészült különleges lámpaburát, ami meghitt félhomályt ad majd az esti beszélgetéseknek.
Komolyabb munkát igényel az, ha ebből is gyertyatartót készítenénk, hiszen a gyertyát tartó vasaknak erősebbeknek és szilárdabbaknak kell lenniük, hogy az üveg súlya ne nyomja le. De ha van egy erős, ezermester férjünk, barátunk, ismerősünk, akkor akár ilyen dekoratív elemet is kitehetünk az asztal fölé. Képek a linkre kattintva!


4. Girlandok mindenütt

Végtelenül egyszerű elkészíteni a girlandokat, mégis olyan hangulatot adhatnak a partinak, mintha csak egy amerikai filmben lennénk a barátainkkal és éppen az egyetemi klubunkkal grilleznénk odakint. Rengeteg ingyenesen letölthető mintát találhatunk az interneten, és még személyre is szabhatók. Ez főleg akkor hasznos, ha valamilyen témát kötünk a partihoz. Film, könyv, vagy éppen szülinap? Nem akadály, hiszen csak a képzelet szabhat határt.
A gyerekek is besegíthetnek. Vágjuk ki nekik a formát, majd adjunk a kezükbe színes ceruzákat vagy zsírkrétát. Ezzel leköthetjük őket addig, míg elkészülünk a süteményekkel és igazán színes dekorációt kapunk.

5. Erre gyere, ne menj arra!

A graffitik közt akadnak olyanok, melyeket úgynevezett stencilező technikával készítettek el az önjelölt művészek. Felhasználhatjuk ezt a technikát, hogy kijelöljük az utat egészen az asztalig, vagy megjelöljük a különböző állomásokat (Pl.: filmezés, vacsi, játszórész).
Fogjunk egy nagyobb kartonpapírt, majd rendes papírra nyomtassuk ki a feliratot, vagy mintát, amit majd szeretnénk. Próbáljunk meg egyszerűbb formákat választani, hiszen ezt még ki kell vágni és át kell vinni a kartonpapírra. Tegyük a kivágott darabokat a kartonlapra és rajzoljuk körbe. Vágjuk ki ezt is!
Ezután elkészíthetjük a „festéket”. Adjunk por állagú ételfestéket egy tál liszthez. Kísérletezzünk, hogy milyen színek jönnek ki a különböző mixelésekből! Végül sétáljunk ki a kocsibejáróra, vagy a járdára, felhajtóra, és tegyük le a kartonpapírt. Szórjuk rajta keresztül a színezett lisztet és már kész is van! Képek a linkre kattintva!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A napozás tökéletes kellékei

Kozma Eszter

Remek receptek alapján akár magunk is készíthetünk nagyszerű házi naptejet.

2022.6.28.    11


A kánikula aranyszabályai

Timár Tímea

Kánikulának nevezzük azt az időszakot, amikor az átlaghőmérséklet több napon át eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

2017.8.1.    4


Nyár van, nyár!

Oriskó Renáta

Hogy mivel tesszük idei nyarunkat emlékezetessé, csak rajtunk múlik.

2015.8.4.    6


Nyár Angliában

Kabók Zita

A britek az időjárás megszállottai. Bármikor képesek az időjárás kérdéseit megvitatni.

2015.7.15.   


Töltsük a nyarat a szabadban! (2)

Kulcsár Tímea Ágnes

Mit vigyünk a piknikre? Pár ötlet, ami gyorsan elkészül, és mindenki imádni fogja.

2015.7.9.    1


Töltsük a nyarat a szabadban! (1)

Kulcsár Tímea Ágnes

Végre itt a nyár és a jó idő: irány a természet! De előbb még készítsünk piknikkosarat!

2015.7.3.   

A rovat további cikkei

Utazunk

Póda Erzsébet

Ha legalább egy órán át utazunk, buszon vagy vonaton, akkor biztosan szem- és fültanúi lehetünk néha egy-egy érdekes történetnek.

2015.6.11.