Elképzelni a lehetetlent (4)


Zana Anita  2016.8.2. 0:14

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A negyedik részben a tizenhat éves Hoch Norberttel ismerkedhetünk meg.


Sportolni öröm

Hoch Norbert a budapesti Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon diákja. A tizenhat esztendős Down-szindrómás fiú kedvenc időtöltése a sport mindenféle formában – több sportágban is jeleskedik. Legutóbb egy nemzetközi versenyen járt Aradon, és több érmet is szerzett. Büszkélkedett is a szépen csillogó medáliákkal, amikor az óbudai intézmény uszodájában találkoztunk vele, édesanyjával és nagymamájával.


Az édesanya, Mónika elárulta, hogy 21 évesen szülte Norbit. Fiatal, egészséges nő volt, semmi jele nem utalt arra, hogy kisbabájával bármi baj lehet. Mindezek ellenére, a születésénél kiderült, hogy mégsincs minden rendben, az újszülött Down-szindrómás.

– Kisfiam megszületésekor rögtön mondták az orvosok, hogy baj van. Teljesen váratlanul ért. Akkor még semmit nem tudtam erről a betegségről – mondta az édesanya. – Először nagyon megijedtem, de idővel megtanultam együtt élni azzal, hogy Norbi Down-szindrómás. Ezt nem volt könnyű elfogadni, de úgy gondolom, mára már sikerült. Az élet nehézségei azért vannak, hogy megküzdjünk velük. Fiamat egyedül nevelem. Szerencsére a nagyszülők nagyon sokat segítenek Norbi nevelésében, ami azért is fontos, és elengedhetetlen számomra, mert jelenleg egy pékségben dogozom minden hétvégén – mondta Mónika.


Az egész család nagyon szurkol Norbi sikereiért, és remélik, hogy egyszer talán egy Speciális Olimpián is részt vehet majd.

A kamasz fiú számára a sport és a megélt sikerélmények nagyon sokat jelentenek. Oravecz Éva a Csalogány Iskola tanára, Norbi edzője, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) úszás szakágvezetője így emlékszik a kezdetekre: – Norbi nagyon nehezen tanult meg úszni, mivel későn kezdtük a foglalkozást. Nagyon kitartó és annak ellenére, hogy az elején nem lelte benne örömét, mégis küzdött az összes edzésen. A kezdetekkor sokszor megtörtént, amikor elmentünk egy-egy nagyobb versenyre, ahol más a medence, hogy egyszerűen nem mert belemenni a vízbe, mert megijedt.


A Csalogány Diáksport Egyesület úszócsapatának jelenleg harmincnégy tagja van, köztük huszonhárman aktív versenyzők. Emellett vannak, akik csak levezetésként, illetve vannak egészen picik, akik még csak most kezdtek a sportággal megismerkedni.

– Norbi rendkívül kitartó, és most már a versenyeken, ha lassan is, de biztosan hozza az eredményeket – dicsérte tanítványát Oravecz Éva.


A szakágvezető örömmel, és nem kis meghatódottsággal azt is megosztotta velünk, hogy ő miként lett az igazi „Győztesek Világának” a tagja, amit Speciális Olimpiaként ismer az egész világ.
– 2001-ben ismerkedtem meg munkám során a sérült emberekkel, és az ő sportolási lehetőségeikkel. Ekkor éreztem úgy, hogy megtaláltam a helyem, azokkal dolgozhatok, akiket tisztelek, becsülök, és láthatom a fejlődésüket. Szemtanúja lehetek, amikor minden versenyen és a hétköznapokban átlépik saját határaikat. Első önkéntes munkám egy úszóverseny volt, ekkor kerültem közelebbi kapcsolatba a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel. Ez annyira meghatározó verseny volt, hogy az úszás, az atlétika és a tenisz sportágakban is elkezdtem végezni önkéntes, logisztikai és bírói munkát. 2008-ban iskolánk új helyre kötözött, ahol helyet kapott egy uszoda is, így adott volt, hogy az iskolában addig döcögősen működő úszószakágat fel kell fejleszteni. 2010-ben egy diákunknak sikerült részt vennie, az úszó EB-n. Majd 2011-ben Mészáros Szabina növendékünknek is lehetősége adódott a Nyári Világjátékokon Athénban megmutatni tudását. Az utazó csapat tagjaként ott szurkolhattam és segíthettem az egész úszócsapat és Szabina sikeres szerepléséért – emlékezett vissza Oravecz Éva.

Fotó: Valczer Hajni

A felvételeken:
Nyitókép: edzés közben
1. Hoch Norbert édesanyjával
2. Egy eredményes úszás után
3. Norbert kitartó és vidám fiú
4. A nagymamávalHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Elképzelni a lehetetlent (7)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.11.29.    27


Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


Elképzelni a lehetetlent (3)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A harmadik részben a tizennyolc éves Mayer Barbarával ismerkedhetünk meg.

2016.7.4.    92


Elképzelni a lehetetlent (2)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A második részben a tizenhat éves Surnyák Viktóriával ismerkedhetünk meg.

2016.6.13.    11


Elképzelni a lehetetlent (1)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az első részben a tízéves Nagy Rolanddal és családjával ismerkedhetünk meg.

2016.5.23.    3

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.