Elképzelni a lehetetlent (7)


Zana Anita  2016.11.29. 1:44

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hetedik részben a tizenkét éves Bőr Marcival ismerkedhetünk meg.


Élet, úszás, mosoly

Éppen egy országos versenyre készültek a Csalogány Diáksport Egyesület speciális olimpikon úszói, amikor „meglestük” őket az edzésen. A tréning közben a komoly munka, a rajt és fordulók gyakorlásosa mellett a jókedvé és a mosolyé volt a főszerep.


Ebben a sportágban egyébiránt remekeltek a mieink a tavalyi Speciális Olimpia Nyári Világjátékain, hiszen a magyar úszók összesen hat érmet szereztek a Világjátékok úszóversenyei során az, az „angyalok városában”, Los Angelesben.

A Special Olympics International (S.O.I.), az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washingtonban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. A Speciális Olimpia Mozgalom kitalálója és alapítója Eunice Kennedy Shriver volt.
Kennedy asszony elképzelése, amely végül megváltoztatta a világot, az volt, hogy az értelmileg sérült emberek is hallathassák a hangjukat. A világnak meg kell mutatni, hogy ezek az emberek megérdemlik, hogy méltósággal, tisztelettel és igazsággal bánjanak velük – és ezt pedig világosan, tisztán és drámaian megtehetjük a sportpályákon. A sporton keresztül demonstrálhatják vágyaikat, örömüket, versenyképességüket, egyszóval: humanitásukat.


Az uszodában találkoztunk a tizenkét éves Bőr Marcival és édesanyával, Anikóval is. Most Marci története következik.

– Marcit eleinte nehezen lehetett foglalkoztatni, mert nagyon kicsi és szétszórt volt. Sokáig egyéni tréningeken tudtam vele csak foglalkozni (egy játék, egy feladat). Idén vesz részt először a csapatedzéseken, és most már nyolcvan százalékát megcsinálja csapatban is, amit kérünk – kezdte Oravecz Éva, Marci edzője, aki egyben a Magyar Speciális Olimpia Szövetség úszás-szakágvezetője. – A Csalogány DSE-ben vannak olyan sportolók, mint Marci, akik nem a Csalogány Iskolába járnak. Az egyesületünkbe járnak az iskolából már kinőtt, de mozogni vágyó sportolók, hiszen nem szeretnénk, ha kizárólag az iskola éveire szorítkozna a sportolás, mert az élet az iskola után is folytatódik. Felkeresnek a szülők is, hogy egyesületet találjanak, mert ahova a gyermekük jár, ott nincsenek megfelelő sportolási lehetőségek. Ilyenkor összesen egy feltételt szabunk: hogy tudjunk együtt dolgozni, és akkor szívesen látunk másokat is – tette hozzá az edzőnő.

– Tizenegyhetes terhes voltam, amikor közölték velem, hogy valószínűleg Down-szindrómás lesz a kisbabám. Egy percig sem fordult meg a fejünkben a terhesség-megszakítás gondolata. Azt szoktam mondani, volt rá hét hónapunk, hogy felkészüljünk, és tudtuk, mit vállalunk azzal, ha Marci megszületik. Már a kórházban nagy öröm és boldogság töltött el, amikor kezemben tarthattam őt. Felejthetetlen emlék! – emlékezett vissza Marci születésére Anikó, aki egyébként pszichiáterként praktizál.


Az úszóbajnok Marci hétköznap délelőttként a Budapest XII. kerületében lévő Fekete István Általános Iskola és Szakiskola tanulója, amely egy speciális gyógypedagógiai intézmény. Délutánonként úszásra, judóra, logopédiára és különböző fejlesztésekre, valamint különórákra jár.

– Marci budapesti nagyszülei már nem élnek, de korábban ők is nagyon sokat segítettek a mindennapokban a fiam nevelésében. Manapság olykor-olykor egy dadus, vagy egy bébiszitter segítségét vesszük igénybe, ha például a férjemmel elmegyünk színházba – mondta az édesanya.

A Down-szindrómás fiúnak van egy középiskolás és egy egyetemista testvére, és nagyon szeretik őt. – Egyikükkel állandó közös program, a torna, az erősítés. Most éppen Marci egyik kedvenc gyakorlata a fekvőtámasz – mesélte Anikó. – Marci felnőtt életét egy lakóotthonban képzeljük el. Ahol a hozzá hasonló sérült emberekkel él majd együtt, és ahol reméljük, boldogan, aktívan és tevékenyen tölti el mindennapjait, mivel nem akarjuk terhelni testvéreit az ő állandó ellátásával – zárta szavait bizakodó jövőképpel az édesanya.

Fotó: Valczer Hajni



Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Elképzelni a lehetetlent (6)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A hatodik részben a Szőcs Marcival ismerkedhetünk meg.

2016.10.16.    5


Elképzelni a lehetetlent (5)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az ötödik részben a tizenöt éves Aranyos Dáviddal ismerkedhetünk meg.

2016.9.26.    484


Elképzelni a lehetetlent (4)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A negyedik részben a tizenhat éves Hoch Norberttel ismerkedhetünk meg.

2016.8.2.    12


Elképzelni a lehetetlent (3)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A harmadik részben a tizennyolc éves Mayer Barbarával ismerkedhetünk meg.

2016.7.4.    92


Elképzelni a lehetetlent (2)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. A második részben a tizenhat éves Surnyák Viktóriával ismerkedhetünk meg.

2016.6.13.    11


Elképzelni a lehetetlent (1)

Zana Anita

Riportsorozatunkban kivételes fiatal sportolók történeteit mutatjuk be. Az első részben a tízéves Nagy Rolanddal és családjával ismerkedhetünk meg.

2016.5.23.    3

A rovat további cikkei

Legyen ökokarácsonyunk!

Póda Csenge

Ha van rá módunk, ajándékozzunk kézzel készített termékeket, ezek a legkevesebb hulladékot vonják maguk után, emellett igazán értékesek.

2017.12.11.    14


Nők és romantika

Vajon miért kedvelik a nők a romantikus könyveket?

2017.8.18.    2


Hat dolog, amit soha

Oriskó Renáta

...de soha ne tegyél meg egy férfiért! Igaz, minden nő boldog párkapcsolatban szeretne élni. Mégsem mindegy, mit teszünk meg ennek érdekében.

2017.6.7.    3


Modern társkeresés

Tompa Orsolya

Mára jelentősen megváltoztak a társkeresési szokások. A személyes kapcsolatépítés, ismerkedés helyét sok esetben felváltja az online forma.

2017.4.5.  1    9


Társkeresés applikációval

Tompa Orsolya

Kis házi felmérésünk a különböző társkereső applikációk világáról, eredményeiről. Sok adat, sok érdekesség!

2017.1.27.    5


Csajos fotózás

Szalay Mona

Sokszor olvasom, vagy hallom a fotózások előtt a következő mondatot: "Pár szép fotót szeretnék magamról, de egyáltalán nem vagyok fotogén."

2017.1.10.    1