Ha a majáknak igazuk lenne... (4)


Csepy Enikő  2012.12.11. 5:27

Tíz nap, és itt a megadott időpont. Ezúttal egyetemi hallgatókat kérdeztünk, ők hogyan vélekednek?

Gál Katalin, egyetemi hallgató
"A maják magas intelligenciával rendelkeztek. Képesek voltak (majdnem) mindent megtudni, és megvizsgálták a négy sarkot: az égbolt négy pontját, és a föld kerek arcát. Köztudott, hogy a maják naptárukat az olmékoktól örökölték (1000 évvel korábban az olmékok pontosan ugyanazt a rendszert használták), akik pedig szintén úgy örökölték.
J. Eric Thompson régész szerint a maják tudták, hogy az idő végtelen, és továbbhalad rejtélyes ciklusaival, függetlenül az egyénektől, vagy a civilizációktól. A guatemalai Quiriga városában talált kőlapon egy több mint 90 000 000 évvel ezelőtti dátumot számoltak ki; a másikon egy ezt 300 000 000 évvel megelőző dátum szerepel. Ezek valós számítások, helyesen adják meg a nap- és hónapállásokat, és hasonlóak a mi naptár-számításainkhoz.
Ez az időszámítási rendszer a múlttal kapcsolatos hiedelmeket is kifejezte, miszerint az idő nagy ciklusokban működik, melyek során újra meg újra elpusztul és újjáteremtődik a világ. A maják szerint a jelenlegi nagy ciklus sötétségben kezdődött, a mi naptárunk szerint időszámításunk előtt 3114. augusztus 13-án. Ez a ciklus 5125 évet fog tartani és globális katasztrófa közepette, a naptárunk szerint 2012. december 21-én ér véget.
Sok mindent hallottam már a világvégéről, többször is megjósolták már. Ha csupán csak a saját eddigi húsz évemet veszem számba két jóslatról tudok, ami nem következett be. Sokan 1999-ben is készülődtek a világvégére. A másik alkalom, tavaly május 21-ére volt jósolva, amit szintén nem tapasztaltam. Ám itt egy következő jóslat: a majáké, ami talán még a legmeggyőzőbbnek tűnik. Hisz a maják intelligenciája, tájékozottsága, tudása nem kérdés, bár nem sokat tudunk róluk máig sem. Érdekesnek találom az elméletüket, nagyon szívesen olvasok róluk, figyelem az újabb fejleményeket e témával kapcsolatban, sőt igazán figyelemfelkeltőnek tartom, mégsem hiszem el. Nem kelt bennem félelmet, nem sarkall bakancslista írására.
Ha úgy vesszük minden egyes nap világ vége lehetne, hiszen naponta eltávoznak emberek.Számukra a nap, amelyen meghaltak, jelenti e világi életük végét. Keresztény hívő emberként a maják többistenhitével ellentétben a monoteizmusban hiszek.
Biztos vagyok benne, hogy eljön az a számtalanszor említett világvége valamikor. Nézzük példának a mai emberiség életmódját, mindennapjait! Naponta hallunk kegyetlenebbnél kegyetlenebb, riasztó cselekedetekről. De ha csak leszűkítjük a kört egy kisebb társaságra, számtalan igazságtalanságot találunk. Ezzel az úgynevezett énközpontú rendszerrel irtja majd ki saját magát az emberiség. Nem kell hozzá természeti katasztrófa, még az ufók segítsége sem."

Vrečič Viktor, egyetemi hallgató
Emlékszem, amikor megjelent a jóslatról szóló film, szinte mindenki erről beszélt. Mára valahogy lankadt az érdeklődés, alig hallani róla. Csakúgy, mint a film megjelenése előtt. Csupán egy remek reklámfogás volt. Lehet, hogy a maják naptára véget ér, de szerintem ennek különösebb jelentősége nincsen. A tudósok már bebizonyították, hogy semmiféle veszély nem leselkedik ránk. Az emberek többsége imádja az elméleteket és a meséket, eléggé naivak vagyunk. A legnagyobb veszélyt a Földre az emberek jelentik, és ahogy most bánnak vele, lehet, hogy jót tenne neki egy újrakezdés

Molnár Katalin, egyetemi hallgató
Mindenki viccnek találja ezt az egész világvége dolgot, szerintem viszont van benne valami. Egyre több rossz dolog és katasztrófa történik szerte a világban, valami készülőben van. Habár a tudósok és a NASA kitart az álláspontja mellett, hogy nulladik sík nem létezik, ugyanis ha a Föld beállna ebbe a helyzetbe, három hónapra sötétség borulna ránk. Nem mondom, hogy százszázalékra be fog ez következni, de jobb félni mint megijedni. Bár mondjuk a nagy energiavállalatok poénból megcsinálhatnák, hogy pár órára lekapcsolják az energiaellátást az egész világon. Jó pár ember hamar átértékelné az egész életét.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fikció

Madarász Ildikó

Fikció. Akkor van rá szükség, ha az élet rémálommá válik. És az élet mindenkinek rémálommá válhat. Hol így, hol úgy.

2012.12.21.   


Változás vagy világvége

Nagy Csivre Katalin

Mint talán mindannyiunktól, tőlem is megkérdezte az egyik ismerősöm, mit gondolok a december 21-e körül keringő rémhírekről.

2012.12.20.    41


Maja naptár és világvége

Angyal Sándor

A világvége-jóslatok egyre jobban izgatják az emberiséget, hiszen az előrejelzett dátum egyre közelebb van.

2012.12.18.   


Ha a majáknak...

Nagy Erika

Szomszédasszonyom ijedten kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy decemberben itt a világvége.

2012.12.15.    6


Ha a majáknak igazuk lenne...(3)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.11.7.   


Ha a majáknak igazuk lenne...(2)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.8.14.    10

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.