Ha a majáknak igazuk lenne...(3)


Póda Erzsébet  2012.11.7. 6:02

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

Ezúttal munkatársainkat kérdeztük a jóslatról.

Száz Ildikó, újságíró, állatvédő
Több alkalommal megéltem már a „világvégét“, éppen ezért nem hinném, hogy ez a soron következő bármiben is különbözne az előzőektől. Hiszem, hogy az emberek többsége a legnagyobb természetességgel fogja fogadni. Amikor egy gyereket tizenkét évesen a szülei tudta nélkül átvisznek egy másik kórházba, ahová csak a nagyon súlyos eseteket szokták szállítani, és egy hétig egyedül kell megküzdenie a nővérke szeméből sütő kérdéssel: Miért éppen te? Akkor úgy érzi, ennél borzasztóbb már nem történhet vele.
Amikor érettségi vizsga előtt elveszíti azt az embert, aki évek óta gondját viselte, akivel a lelke összeért, akkor is úgy érzi az ember, hogy elérkezett a világ vége, mert kicsúszik a talaj a lába alól.
Amikor kézen fogja a függőségben szenvedő barátot, és bezárja mögötte a rendelő ajtaját, akkor is úgy érzi, hogy valamit nagyon, de nagyon rosszul csinált…
Amikor elgyúrja szombat délelőtt a ház előtt az autó a család kedvenc macskáját, és az sokkos állapotban hazavánszorog, hogy búcsút vegyen a gazditól, a nevét hallva még nyújtja kis mancsát, akkor is úgy érzi az ember, hogy elérkezett a világ vége.
Amikor a megmentett kutyus elvérzik, és nem tud mellette lenni, mert szolgálati úton van, akkor is úgy érzi, hogy az idő nem érte, hanem ellene dolgozik.
Ezekbe a dolgokba belehalunk egy kicsit, holott hátra van az utolsó ítélet. Addigra azonban átmossák, fertőtlenítik a lelket az egymásra találásaink és a veszteségeink.

Nagy Erika, újságíró
Szomszédasszonyom ijedten kérdezte tőlem, hallottam-e arról, hogy decemberben itt a világvége. Szólnom sem kellett, úgy jegyezte meg, miután látta az arckifejezésemet, hogy: Tudom, te nem hiszel az ilyen jóslatokban! Igaza van, mert örök optimista lévén nem hiszek az amúgy nagy intelligenciával megáldott maják jóslatában, vagyis abban, miszerint 2012. december 23-án minden elcsendesedik.
Szerintem, ha a világvége bekövetkezik, na nem decemberben, hanem valamikor a távoli jövőben, az csak azért lesz, mert mi emberek mindent megteszünk azért, hogy csökkenjen földünk lakosságának száma, például a klímaváltozás következtében, terrortámadások, háborúk miatt, és azt sem lehet tagadni, hogy az emberiség többsége szó szerint fejjel rohan a falnak.
Volt, aki azzal viccelt, amikor a téma szóba került, hogy: De jó, akkor legalább megspórolok tíz év lakáskölcsön-törlesztést! A szkeptikusok pedig azt mondják, az emberiségnek valami megrázó eseményre van szüksége, mert mindaz, ami a világon történik, a romlásunkat fogja okozni!
Tudom, közhelyesnek hangzik, de lehet, hogy van abban valami, amikor azt halljuk, hogy ha úgy éljük a mindennapjainkat, mintha az utolsó lenne, talán jobbá válunk és velünk a világ is jobb lesz. Nem árt tudatosítani, hogy a természet gyermekei vagyunk, így fölötte nem uralkodhatunk. Hogy az évek elmúltával lesznek változások, az bizonyos, de lelki szememmel még nem látom a világvégét. Az a srác sem, aki azt mondta, hogy nálunk ötven év múlva lesz csak a világvége, mert annyival vagyunk lemaradva a fejlettebb országoktól…

Huszár Ágnes, népművelő, gyógypedagógus
Ha tudnám, hogy véges időm van hátra a földi létből, akkor a lehető legtöbb időt a családommal tölteném. A férjemmel és a barátainkkal kisebb-nagyobb kirándulásokra mennénk. Olyan helyeket látogatnánk meg, ahol az ember sokat lehet a természetben, vagy ahol kulturálisan, a művészetek segítségével feltöltődhet. Mivel meghívást kaptunk a barátainktól Svédországba, az lenne az első úti cél, ahol magunkba szívnánk a svéd tavasz illatát. Minden baráti találkozásnak és beszélgetésnek örülnék, úgyhogy végiglátogatnám a Budapesten, Angliában és Sevillában élő barátaimat. A hazaérkezés után rendszeresen meglátogatnám a nagymamámat, sokat segítenék neki a kerti munkában. Ez engem is feltöltene, mert nagyon szeretek növényekkel foglalkozni. Sokat beszélgetnék az édesanyámmal, biciklivel bejárnánk Csallóközt, és a húgommal mindenféle kézműves munkát is kipróbálnánk. A többi időt olvasással, zenehallgatással, főzéssel tölteném úgy, hogy ebbe belevonnám drága férjemet is. Olyan lenne az egész év, mint egy hosszú nyári szünet, amikor az ember kiszáll a mindennapok mókuskerekéből, és maximálisan kikapcsol.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fikció

Madarász Ildikó

Fikció. Akkor van rá szükség, ha az élet rémálommá válik. És az élet mindenkinek rémálommá válhat. Hol így, hol úgy.

2012.12.21.   


Változás vagy világvége

Nagy Csivre Katalin

Mint talán mindannyiunktól, tőlem is megkérdezte az egyik ismerősöm, mit gondolok a december 21-e körül keringő rémhírekről.

2012.12.20.    41


Maja naptár és világvége

Angyal Sándor

A világvége-jóslatok egyre jobban izgatják az emberiséget, hiszen az előrejelzett dátum egyre közelebb van.

2012.12.18.   


Ha a majáknak...

Nagy Erika

Szomszédasszonyom ijedten kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy decemberben itt a világvége.

2012.12.15.    6


Ha a majáknak igazuk lenne... (4)

Csepy Enikő

Tíz nap, és itt a megadott időpont. Ezúttal egyetemi hallgatókat kérdeztünk, ők hogyan vélekednek?

2012.12.11.    7


Ha a majáknak igazuk lenne...(2)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.8.14.    10

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.