Maja naptár és világvége


Angyal Sándor  2012.12.18. 5:06

A világvége-jóslatok egyre jobban izgatják az emberiséget, hiszen az előrejelzett dátum egyre közelebb van.

A közvéleményt mostanság egyre jobban izgatja, hogy maja naptár szerint hamarosan itt a világvége. Persze hallottunk már ilyen teóriát, nem is egyszer, de még egyszer sem igazolódtak be a jóslatok. A mostani, december 21-ei világmegszűnéssel kapcsolatos elméleteknek nagyon sokan bedőlnek. De vajon tényleg eljött a vég az emberiség számára?

Ozogány Ernő, tudományos szakíró, már sokszor hallott a világvégéről. Legalább egy tucatszor túlélte már a világ előrejelzett pusztulását, meséli mosolyogva. „Az elsőre valamikor a hatvanas évek közepén került sor, amire nagyon jól emlékszem, hogy megjósolták, de egyelőre még itt vagyunk, tehát úgy látszik, nem következett be” – mondja, majd komolyan folytatja: „De jelenleg arról van szó, hogy a majáknak van egy olyan ciklikus naptára, amely állítólag most jár le. Tehát tulajdonképpen úgy vehetnénk, hogy ezután már nincsen semmi” – magyarázza.

Viszont tudni kell, hogy a maják ciklikusan készítették a naptáraikat, és miután a spanyolok meghódították a birodalmukat, gyakorlatilag megszűnt a tudomány is náluk. Ennek az lett a következménye, hogy új naptárat nem tudtak kidolgozni. Tehát tulajdonképpen csak egy ciklusa záródik le a maja naptárnak. Ha teljesen leegyszerűsítjük a dolgot, levonhatjuk a következtetést: a maják naptára azért jár le 2012. december 21-én, mert a spanyol hódítók kiirtották őket és nem tudták tovább írni.

Mindemellett érdemes felfigyelni arra, milyen napra tették ezt a tulajdonképpeni világvégét. „December 21-re, vagyis a téli napforduló napjára, amely minden évben, az ősi kultúrák szerint is, általában egy korszaknak a lezárulását, a sötétség uralmának a végét, és a nappalok hosszabbodásával pedig az új évet, illetve az új korszakot jelzi” – ecseteli Ozogány Ernő. Meg kell jegyeznünk, nem mindegy, melyik időszámítás szerint „jósoljuk” meg az állítólagos világvégét. A keresztények Jézus születésétől számolják, de már akkor, amikor Dionüszosz Exiguus apát 525-ben ezt a naptárat (illetve Jézus születésének az időpontját) meghatározta, vitatták. „A későbbiek folyamán úgy tudták, Jézus korábban született (a mai tudomány állása szerint hét évvel), tehát ma tulajdonképpen 2019-et kellene írnunk. Ha ezt összevetjük a maja naptárral, nehéz megmondani, hogy az a hét év késés már megnyilvánult-e, vagy nem nyilvánult meg. Sajnos ugyanis ezeket a naptárakat, minden ősi naptárat, amelyet még a mai napig is használnak, a holdfázisokhoz igazították” – mondja a szakíró.

Jönnek a kisbolygók

Filmeken már láthattuk, hogy kisbolygó száguld a Föld felé, és megsemmisít(het)i az életet a bolygón. De persze mindig akad egy hős, aki az utolsó pillanatban megmenti az emberiséget a végső pusztulástól. Viszont, ha erről lenne szó, a tudósok már tisztában lennének az idegen égitest közeledtéről. Ezt állítja a csillagász-fizikus is. „Egy meteor-becsapódást már előre tudnánk, hiszen ha kering egy olyan kisbolygó valahol az univerzumban, ami keresztezi a Föld pályáját, azt évekkel előre látjuk. Szinte biztos, hogy van is ilyen kisbolygó, de hogy holnap fog-e becsapódni, illetve tízezer év múlva, vagy tízmillió év múlva, nem tudjuk. Viszont, ha ez most következne be, december 21-én, nagyon valószínű, már tudnánk róla” – szögezi le Jávorka Ágoston, csillagász.

De akkor vajon mi lehet az, ami a világvége hangulatot táplálja az emberekben? Előfordulhat, hogy a félelem... „Ha a félelmet racionális dolognak tartjuk, akkor a félelem az, ami a hasonló teóriák kiötlésére készteti az embereket. Az összes teória azért érdekes, mert a következményekkel foglalkozva tulajdonképpen elismernénk, hogy az előfeltételek, amiből kiindulva ezek a teóriák megalapozódtak, valós, létező dolgok, és közülük egyetlen dolog valóban valós: az, hogy létezett egy maja naptár, amire legtöbbször hivatkozni szoktak” – mondja a csillagász. Az is előfordulhat, hogy ha most, a valaha élt és a ciklikus naptárat megalkotott maják élnének, ők lennének az elsők, akik tiltakoznának a világvége-elmélet ellen. Sajnos manapság a klasszikus értelemben vett maja civilizáció már nem létezik, tehát könnyű őket kihasználni. „Az összes teória, amit mostanában hallottam, hogy a Föld áthalad egy galaktikus, speciális nullsíkon, zérósíkon meg satöbbi – mind kitaláció. Ez azt jelenti, hogy amiből kikövetkeztették a dolgokat, amire alapoztak: nem léteznek. Se 21-én, se egy nappal előtte, vagy tíz évvel utána, semmilyen eseményről nem tudunk, ami pont akkor, hirtelen megváltozna, amitől valami átkapcsolódna, s megváltozna a Föld mágneses tere. Bár előfordulhat, hogy megváltozik, de miért pont aznap?”

Ágoston kérdése jó. Miért pont ezt a napot választották volna? „Előfordulhat, hogy valami bekövetkezik, ami elpusztítja a Földet. Ma már tudunk olyan eseményekről, melyek kipusztították a Földön az élővilág nagy részét, a világtörténelem folyamán több alkalommal is. Ezek időtávlatban, kozmikus időtávlatban következnek be, és nagyon ritkák. Tehát millió és százmillió éves nagyságrendben fordulnak elő. Például a Földet már több alkalommal találták el nagy méretű meteorok, kisbolygók, amelyek hatalmas krátereket hagytak a felszínen, besötétítették az eget, s az utána következő jégkorszak pedig gyakorlatilag kipusztította a Föld élővilágát. Hasonló események, például egy közeli szupernova-robbanás is okozhat hasonló pusztulást. Sok olyan dolog van, ami miatt ez előfordulhat. Csakhogy semelyik nem az, amit most előre lehetne jósolni pont december 21-ére” – zárja a beszélgetést a csillagász.

Lelki megtisztulás

A tudósok már figyelnék, ha egy kisbolygó száguldana felénk. De nem csak a hiperszuper távcsövekkel lehetne észrevenni a hasonló égi jelenségeket. Az amatőr csillagászok, akik némileg fel vannak szerelve, ők is látnák, ha veszély fenyegetné az emberiséget. Most valaki kitalált egy teóriát, és ijesztgeti az embereket.

A mai világ szorongásokkal, félelmekkel, problémákkal teli, sok ember fogékony arra, hogy eljátsszon a gondolattal: mi lenne, ha jönne valami más, valami új, valami sokkal jobb (vagy rosszabb). Sokan eljátszanak a gondolattal, hogy eltűnnek a problémák, megszűnnek a szorongások, és tényleg eljön egy sokkal másabb világ. „Azt gondolom, a megtisztulás, akár lelki megtisztulás bárki számára elérhető, és nem kell hozzá, hogy világvége legyen december 21-én. Elég annyi, ha magunkba nézünk. Csináljunk rendet a gondolatainkban, a lelki működésünkben, az emberi kapcsolatainkban, akár a szívünkben, akár az érzéseinkben! Határozzuk meg, mi a fontos számunkra, milyen legyen az értékrendünk. Ha elvégezzük ezt a fajta nagytakarítást, akkor eljön a lelki megtisztulás mindenki számára, és nem kell, hogy felrobbanjon a világ, és vége legyen mindennek. Elég, ha magunkba nézünk, és az önismeretünkre hallgatunk” – teszi hozzá Németh Mária pszichológus, akinek sokkal több igazságot látok a szavaiban, mint azoknak, akik világvégét kiáltanak.

De a világvége nem természeti katasztrófa, vagy egy űrbéli „ajándék” által érkezik el hozzánk. Mi okozzuk a saját vesztünket... „Pillanatnyilag a mi kultúránk mindent megtesz azért, hogy a civilizációnk elhaljon, s gyakorlatilag egy másik váltsa fel. Mert azok a cselekedetek, amik jelenleg folynak, az úgynevezett modern világban, mind ebbe az irányba mutatnak. Bele lehet magyarázni, hogy a maja naptár szerint valami bekövetkezik, és ami jelenleg van, az megszűnik, jön helyette egy másik. Valószínűleg egy olyan civilizáció, ami tulajdonképpen több ezer éve létezik. Jelenleg két civilizáció is van a világon, amely körül-belül 5-6000 éve létezik: az indiai, és a kínai” – mondja Ozogány Ernő.

Summázva a tényeket, a véleményeket; lesz egyáltalán világvége? Ozogány Ernő ad erre nekünk választ: „A világnak lesz vége, de nem most. A Földünk körülbelül négymilliárd év múlva fog megsemmisülni. Addigra ember már biztos nem fog élni, azért, mert a nap először összehúzódik, aztán tágulni fog, s mikor kifogy a fűtőanyaga, akkor ezer fokos hőmérséklet lesz a Földön. Azt már az ember nem éli túl...”Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Fikció

Madarász Ildikó

Fikció. Akkor van rá szükség, ha az élet rémálommá válik. És az élet mindenkinek rémálommá válhat. Hol így, hol úgy.

2012.12.21.   


Változás vagy világvége

Nagy Csivre Katalin

Mint talán mindannyiunktól, tőlem is megkérdezte az egyik ismerősöm, mit gondolok a december 21-e körül keringő rémhírekről.

2012.12.20.    41


Ha a majáknak...

Nagy Erika

Szomszédasszonyom ijedten kérdezte tőlem, hogy hallottam-e arról, hogy decemberben itt a világvége.

2012.12.15.    6


Ha a majáknak igazuk lenne... (4)

Csepy Enikő

Tíz nap, és itt a megadott időpont. Ezúttal egyetemi hallgatókat kérdeztünk, ők hogyan vélekednek?

2012.12.11.    7


Ha a majáknak igazuk lenne...(3)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.11.7.   


Ha a majáknak igazuk lenne...(2)

Póda Erzsébet

Folytatjuk elmélkedésünket azon, mi lenne, ha 2012-ben valóban véget érne a világ, és mi ezzel tökéletesen tisztában lennénk?

2012.8.14.    10

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.