Miért nem főznek az angolok?


Kabók Zita  2015.6.3. 2:20

Az angolokról azt mondják, nem tudnak és nem is akarnak főzni.

Igen, a britek nem arról híresek, hogy órákat töltenének a konyhában. Bár a híres szakácsok tévéműsorai és a millió számban eladott könyveik felkeltik az érdeklődést. A legtöbben mégis inkább a take away röplapja után nyúlnak, amiből naponta minimum egy landol a postaládákban. Vigyázni kell azonban, hiszen ha kiszállítást rendelünk Angliában a hétvégén, könnyen lehet, hogy lekéssük a vacsoraidőt. Nem megy ritkaszámba, hogy másfél-két órát is kell várni, mire sorra kerülünk. Egy biztos, Nagy Britanniában még egyetlen take away sem ment tönkre.


Lustaság és elkényelmesedés jellemzi az angol étkezési szokásokat. Hétköznap is inkább a boltban elkészített szendvicseken élnek az angolok: évente hárommillió szendvicset vásárolnak az üzletekben. Ebédidőben nagy a tolongás a szendvicsrészlegen. (Ez általában egy elkülönített rész, saját önkiszolgáló kasszával, hogy az ebédelni vágyók gyorsan megvásárolhassák az ebédre valót.) A lustábbak pedig csak az iroda elé mennek ki, ahová szendvicses autó hozza a kínálatot. De szendvicset lehet az interneten is rendelni, amit reggel az asztalunknál ülve saját magunk rakhatunk össze. Na, nem a konyhában, hanem az egerünk segítségével. A reggel megrendelt szendvicset aztán ebédidő előtt kiszállítják. Nem csoda hát, hogy estére az ember úgy megéhezik a kis szendvics után, hogy inkább a take away-be ugrik be ahelyett, hogy a tűzhely mellé álljon főzni.

Egy átlagos brit alattvaló havonta tizenkétszer vásárol gyorskaját. A bevándorlás eredményeként az országban a világ minden tájáról találhatunk gyorséttermet szinte minden utca végén. Garantált, hogy az indiai curryt indiai, míg a kínai ételeket kínai alkalmazottak fogják elkészíteni. A legelső curry-házat 200 éve alapították, azóta működik – alapítója Dean Mahomed indiai bevándorló. Londonban mára már több az indiai étterem, mint Mumbaiban vagy Delhiben. Jelenleg azonban mégis a kínai take away a legnépszerűbb, szorosan mögötte tudva az indiait, majd a tradicionális fish and chips következik. De találhatunk még rengeteg pizzériát, kebab, hamburger, szusi, thaiföldi és olasz take away-eket is.

A pénteki nap mindenféle szempontból ünneplésre ad okot. Egyrészt, mert kezdődik a hétvége és a pihenés. Másrészt nagyon sokan ilyenkor mennek take away-be. Brit szokás, hogy ha péntek, akkor fish and chips. Ilyenkor éppen ezért korábban nyitnak a fish and chips árusító boltok, és jobb, ha időben megyünk, mert a kígyózó sor általában az utcán végződik. A curry-házak sem lazsálnak: több oldalas menüből választhatjuk ki a nekünk legjobban ízlőt. Az étlapon minden étel mellett egy kis chilli paprikával tüntetik fel az étel erősségét. Jobb, ha vigyázunk azonban, mert ami az indiaiaknak csak közepes erősségű, számunkra az valószínűleg ehetetlenül csípős.


De miért is terjedt el az a vélemény, hogy az angol nők nem tudnak főzni?

Egy felmérés szerint hatból egy nő nem tud főzni, és inkább a férjére hagyja a konyhában való sürgölődést. Egy átlagos nő körülbelül hét ételt tud megfőzni tiszta alapanyagokból. Azt mondják nincs elég idejük gyakorolni. Sokan csak összedobnak valami egyszerűt, ahelyett hogy órákat töltenének a konyhában. A legmenőbb házilag elkészített kedvenc étel (tapasztalatom szerint) a nézz körül a hűtőben és tegyél bele minden zöldséget leves. Ha ritka is a főtt étel, de minden család biztos, hogy hetente egyszer főz ilyet. A recept nagyon egyszerű. Az ember minden zöldséget beletesz a fazékba, amit a hűtőben talál, mellédob még egy leveskockát, felönti egy kis húslével, majd órák múlva, miután minden megfőtt (illetve túlfőtt), az egészet kimixelik, és kenyérrel megeszik. Bevallom, elkezdtem praktizálni ezt a receptet, hiszen nincs vele sok munka, és elég ízletes.
A másik legelterjedtebb főzési mód a lassú főzőserpenyő használata, mely minden háztartásban megtalálható. Ebbe szintén csak bele kell dobálni a zöldségeket és a húst, bekapcsolni reggel, és estére kész is a pörkölt! Mondjuk, az nem nyilvánvaló, miért kell szegény ételt egész nap párolni.

Nagy Britanniában már az állam is propagálni kezdte az egészséges étkezést, és a házilag elkészített ételek fogyasztását. Reklámfilmekkel, ingyenes receptes naptárakkal és tanácsokkal próbálják a lakosságot az egészséges étkezésre és a főzésre ösztönözni. Sajnos, Anglia lakossága az egyik legelhízottabb Európában, itt ugyanis a felnőttek hatvan százaléka túlsúlyos.

Ne bánkódjunk tehát, ha az angol barátaink előkapják a take away menüt ahelyett, hogy saját készítésű vacsorával várnának bennünket. Mosolyogva rendeljünk mi is a több oldalas menüből, és örömmel ajánljuk fel, hogy majd legközelebb megkóstoljuk a túlfőzött, kimixelt leves-specialitást! Biztos, hogy jobban járunk...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Brit hétvége

Kabók Zita

Avagy hogyan töltik az angolok a hétvégét?

2011.2.21.   


Angol sorozat – haladóknak (2)

Kabók Zita

Az angol iskolásokat reggelente a tanító néni sípszója hívja a gyülekezőre.

2009.10.12.   


Angol sorozat – haladóknak

Kabók Zita

A britek sajátos kapcsolatban vannak a háziállataikkal.

2008.10.14.   


Angol sorozat – kezdőknek (4)

Kabók Zita

Avagy hogyan randiznak a britek?

2008.8.25.   


Angol sorozat – kezdőknek (3)

Kabók Zita

Legelső élményem az angol házakkal kapcsolatban az volt, hogy a fürdőszobában sehol sem találtam a villanykapcsolót.

2008.4.14.   


Angol sorozat – kezdőknek (2)

Kabók Zita

Ebédidőben egyes kollégák a tornaterembe szaladnak, és az sem ritka, hogy az épület körül futnak egyet.

2008.3.20.   

A rovat további cikkei

Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.   


Kicsik hatalmas szívvel

Bott Noémi

Kicsit később a megszokottnál, de a bősi kultúrházba is beköltözött egy pillanatra az anyák napja.

2022.5.26.