Töredék Mary életéből(3)


Kabók Zita  2006.10.4. 14:22

Nevem Mary J. Marsh. Autista vagyok. Ezt tizenöt éves koromban diagnosztizálták nálam.

A hír sokkolt, mert nem tudtam, ez mivel jár, mi fog történni, és megakadt bennem a szó. Azt mondták ez kommunikációs, és beilleszkedési zavarokkal jár. Először haragudtam az egész világra, de később megtanultam a betegséggel együtt élni, és úgy folytattam ez életemet, mint ahogyan egy átlagos, normális ember tenné.

Az emberek sokszor nagyon furcsán néztek rám, rokkantnak tekintettek, és nem értették, hogy mit jelent ez a fogyatékosság. Később rájöttem, hogy ez az állapot egyébként nem is olyan szörnyű, de könnyen frusztrálttá és aggódóvá válunk -- ráadásul mi, Asperger-szindrómások, nem szeretjük a változást. Egyszerűen csak másképpen viselkedünk, és másképpen csináljuk a dolgokat. Amikor boldog vagyok, döngicsélek, amikor szomorú vagyok, sokat sírok és nagyon aggódom. Ilyenkor hamar elfáradok, és csendes-álmos leszek.

Amikor az emberek megtudják, hogy fogyatékos vagyok, nem értik ez mit jelent. Nem tudják, hogyan reagáljanak, és nagyon szörnyen viselkednek velem. Nem tudják, hogyan szólítsanak meg, vagy mit tegyenek. Az emberek érzéketlenek és kegyetlenek.

Pedig szeretném, ha megismernék ezt az állapotot, azért hogy segítsenek rajtam és a többieken. A családom és a barátaim megértenek, de sokan nem. Ők viszont engem sem érdekelnek. Még iskolába jártam, amikor a diagnózisomat felállították, de ott senki sem volt megértő és együttműködő. Kinevettek, én meg sokszor hazaszöktem. Az iskolában mindig idétlen dolgokat mondtak nekem, hogy: neked sosem lesznek barátaid meg hasonlók! Emlékszem akkortól fogva legjobb társaságom önmagam voltam.

Sokszor van olyan időszakom, hogy elnémulok, csendben ülök, és nem szólok semmit. Egy ember társaságában még tudok beszélgetni, de egynél több ember számomra már maga a nép, és én nem tudom, hogy kinek mit kellene mondani, vagy mikor mit illik kérdezni. Ha idegen emberrel beszélek a telefonon, és tudom, hogy hosszabb magyarázatot kell majd adnom, akkor előre leírom a szöveget, vagy anyukám elmagyarázza, mit mondjak.

Gyakran nem tudom, hogy szomorkodom-e vagy örülök, mert az érzelmek sokszor összezavarodnak bennem. Van, hogy nem is tudom, mit érzek valójában, és ezt az érzést nem is tudom megosztani másokkal. Vannak emberek, akikre haragszom. Például az egyik szomszédomat ki sem állhatom. Beképzelt és mindig üvölteti a zenét.

Azt hiszem, képtelen vagyok normális, társasági kapcsolatokat kiépíteni. Nehezen tudok beszélgetést kezdeményezni -- főleg olyanokkal, akik ellenszenvesen viselkednek velem, és nem kedvesek hozzám. A figyelmemet is nehéz lekötni, mert ha sok dolog történik egy időben, olyankor a gondolataim elkalandoznak egy belső világba. Egy olyan világba, ahol nem kell megfelelnem semmilyen követelménynek. Sokszor fogolyként érzem magamat. Főleg, amikor próbálok beilleszkedni egy társaságba, vagy megpróbálok betartani bizonyos társadalmi szabályokat.

Én csak úgy szeretnék élni, mint mások: barátokat szerezni, megismerni az emberi kapcsolatokat. Ez azonban elképzelhetetlen számomra, hiszen nem tudom, hogyan ismerkedjek meg velük, miként viselkedjek velük szemben, hogyan kezeljem ezeket a viszonyokat. A külvilág olyan kegyetlen hozzám…

2006. szeptember 30.Hozzászólások

Orbán Erika, 05. 10. 2006 06:27:15 Köszönettel....
Kedves Zita, Nagyon jól sikerült írás. Sok minden világossá válhat belőle az olyan emberek számára, akik nem tudják mi is az autizmus. Mi sem tudtuk, amig a lányom el nem ment Amerikába és baby sitterként egy olyan kisfiúra kell vigyáznia, aki közepesen autista. Előtte mindent elolvastunk erről a "betegségről", de bevallom őszintén féltünk elengedni Viktóriát! Ma már azt mondom jól tettük! Viktória annyi szeretetet kap, és annyit is ad, hogy néha csak csodákozni tudok honnan van ez a mérhetetlen szeretet ebben a két emberben? Nem beszélve arról, hogy a mi fejünkben is átértékelődött a szó; autizmus. Üdvözlettel, Erika
    
Zita, 06. 10. 2006 19:11:22 Re: Köszönettel....
Kedves Erika. Koszonom a hozzaszolasodat. Jobbara meg en is tapogatozom ebben a temaban, pedig mar tobb mint ket eve toltok eleg sok idot Maryvel. Az elete es allapota sok gondolatot ebresztett bennem es atformalta eaz eletrol, a kapcsolatokrol es az egesz vilagrol kialkotott velemenyemet is. Azota nyitott szemmel jarok es az autizmusrol is egyre tobbet olvasok es csak csodalni tudom azokat a szuloket es baratokat, akik odaado kitartassal allnak az autistak mellett. Ajanlom Seth F Henriett: Autizmussal onmagamba zarva cimu csodalatos konyvet, aki mara mar elismert iro es festo vilagszerte http://sethfhenriett.shp.hu/hpc/hpc_member_2g.php?azonosito=sethfhenriett es a www.esoember.hu cimu weboldalt. A lanyodnak pedig sok sikert es kitartast.Udv
@


Kapcsolódó cikkek

Töredék Mary életéből (6)

Kabók Zita

Mary szerelmes. És szomorú. Az egyik percben sokat beszél, a másik percben elnémul.

2008.12.7.   


Töredék Mary életéből (5)

Kabók Zita

Ez az utolsó este, amit az idén Mary-nél töltök.

2007.12.21.   


Töredék Mary életéből(4)

Kabók Zita

Pár perce érkeztem, és Mary, az autista lány, már a finom, friss fish&chipset habzsolja, amit hoztam neki.

2007.8.25.   


Töredék Mary életéből(2)

Kabók Zita

Mary, az autista lány ma este már korábban magához „rendelt”, mert szülei pár napra elutaztak.

2006.6.8.   


Töredék Mary életéből(1)

Kabók Zita

Mikor megérkezem, Mary, az autista lány kurjongatva vár az ajtóban, és integet.

2006.4.9.   


Mary, az autista

Kabók Zita

Az autizmusról azelőtt nem sokat tudtam -- aztán megismertem Maryt, aki a barátnőm lett.

2005.9.29.  1   

A rovat további cikkei

Különleges sárkányrepülés

Zana Anita

Különleges élményben lehetett részük a gyengénlátóknak a közelmúltban, amikor is sárkányrepülésen vehettek részt. Pintér Erika mesél az élményeiről.

2023.9.15.   


Hányadik gyerekként születtünk?

Timár Tímea

Az élet egy örökös körforgás: magatartásunkat a megszokott családi minták és értékek is meghatározzák.

2023.1.20.    19


Fodrásznak születtem

Póda Erzsébet

Fennállásának 20. évfordulóját tartotta a dunaszerdahelyi Linda Hair Salon, melynek tulajdonosa Horváth Linda.

2022.9.19.   


Nagymellűek, figyelem!

Palkó Emese

Sportmelltartót vásárolni majdnem minden aktívan sportoló nő számára hatalmas kihívást jelent, főleg, ha nagy mellekkel van megáldva.

2022.8.10.    7


Felcsendült a nóta

Bott Noémi

„Szólj, szólj csalogány” címmel került megrendezésre első alkalommal a csallóközi Hodosban a magyarnóta-verseny.

2022.6.8.   


Alfamániások találkozója

Póda Erzsébet

Fergeteges találkozót tartottak az alfarómeós autósok a csallóközi Szilason.

2022.6.6.