Romantikamentes övezet


Palkó Emese  2014.10.13. 2:26

Hol vannak azok a csudálatos idők, mikor még mosolyogva köszöntem meg egy szál virágot a férfitól?

Hol vannak már azok a csudálatos idők, amikor kaptam egy szál virágot a férfitól? Hol?! Sehol. Vajon hol és mikor törlődött a romantikus énem? És vajon hol és mikor ragadt rám az antiromantika minden tulajdonsága?

Mert tetszik – nem tetszik, az antiromantika korát élem, minden előnyével és hátrányával egyetemben. Nem vagyok biztos benne, hogy valaha kibírtam-e egy-egy romantikus gesztust vihogás nélkül. Várjunk csak! Nem. Valószínűleg soha.

Anyukámnak még volt igénye a romantikus pillanatokra (és családi anekdotákból tudom, hogy volt is benne része), nekem már kevésbé. Elgondolkodom azon, vajon miért vagyok ennyire „romantikamentes övezet”? Na jó, kicsit erős a kifejezés, de mit szépítsem? Ez nem az én terepem. Szerintem a romantikára való igény kódolva van a személyiségünkben. Valószínűleg az enyémben jó mélyen el van rejtve. Amivel alapvetően nincs is semmi baj. Van elég dolog, ami lekösse a figyelmem, van elég megvalósítani való tervem, hogyan jussak egyről a kettőre. A romantikára igazán se időm se igényem. Partnerrel romantikázni számomra egyenesen kínos pillanatokhoz vezet. Nem szívesen veszek részt ilyenekben.


Azért néha engem is érdekel a romantika. Olyankor jön el az a ritka pillanat, amikor megnézek egy hollywoodi butuska romantikus filmet – egyedül. Maximum egy vagy két tábla csokoládé társaságában. Végül konstatálom, hogy ennyi egy időre elég is volt belőle. (Jó, jó! Előfordul, hogy egy-két zsepit is elhasználok, de csak ha érzelmileg a padlót súrolom.) Az én romantikus énem egyedül szeret romantikázni a négy fal között.

Nem tudom, hogy ennek örüljek-e vagy nem. Az igazság az, hogy irigylem azokat a nőket, akikben a romantikára való igény jelen van. Jelen van, és tudják is a helyén kezelni. Elfogadni, ha romantikus meglepetéseket kapnak, és nőies bájjal reagálni azokra, huncut mosollyal jelezvén, hogy: „Igen, ez nekem jár!”. Mert a romantika bizony minden arra vágyó nőnek jár, és hogy igazságos legyen az élet, nekem pedig a romantikamentes időszakok járnak.

Lehet, hogy ez nem szimpatikus felfogás, de sokfélék vagyunk, sok mindent képviselünk, különféle módokon. Ez is egyfajta válasz lehet arra, hogy nem minden nő egyformán romantikus.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Romantika és értelem

Póda Erzsébet

Vannak helyek, helyzetek, mikor mást sem hallani, csak azt, hogy a nők (kizárólag) érzelmi lények.

2014.10.28.    12


Romantikára fel!

Faar Ida

Mi nők szinte mindannyian vágyunk a romantikára. Arra, hogy megkülönböztetett figyelemben részesüljünk.

2014.10.21.    11


Legyünk romantikusak!

Kovács Márta

A férfiak nem romantikusak, tartja a népítélet. Tévedés! Minden tévhit ellenére a férfiak igenis azok!

2014.10.16.    7


Romantikus férfiak nyomában

Kiss Adrienn Éva

Az a szörnyű hír járja, hogy a romantikus férfiak kihalófélben vannak. Szerintem ez finoman fogalmazva is hatalmas túlzás.

2014.10.6.    22


Kínos romantika?

Nagy Erika

Manapság már csak a filmekben lehet látni gyertyafényes, romantikus vacsorát

2014.9.30.    10


Titok és valóság

Nagy Csivre Katalin

Az élet nem romantikus lányregény – ugye, hányszor, de hányszor hallottuk már!

2014.9.25.   

A rovat további cikkei

Feleségül mentem a pincérhez

Kabók Zita

A romantikára vágyó európai nők egyre többször és egyre többen utaznak a távol-keleti országokba.

2014.10.19.    4


Antik rom?

Oriskó Renáta

„Mára a romantika nem más, mint antik rom?”

2014.9.22.    1


Vajon romantikus lehet?

Rajkovics Péter

Sokan azt gondolják, hogy a férfi mindig másként látja az érzelmekkel kapcsolatos témákat. Pedig nincs ez így. A romantikával sem.

2014.9.19.    2


Romantika: álom vagy rémálom?

Kulcsár Tímea Ágnes

A romantika az irodalom és a filmművészet nyelve a szerelemre, egy elmélet, teória, hogy milyennek is kéne látnunk azt.

2014.9.15.