A nő és a siker V.


Póda Erzsébet  2014.12.19. 4:21

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Gódány Ildikó, Virágh Mária)

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk arról, mit jelent számukra a siker, és szerintük milyen a sikeres nő?

Gódány Ildikó (37) építészmérnök, születési helye Dunaszerdahely, lakhelye Ekecs.

A SIKER nem állapot, hanem folyamatosan teljesítendő feladat. Ahhoz hogy sikeresek legyünk, fontos, hogy meg tudjuk határozni magunknak, hogy mit jelent számunkra a siker. Számomra azt jeleni, hogy elérjem a céljaimat, melyeket kitűztem magam elé. A sikert mindig magamnak kell meghatározni, kijelölni. Ha valamit sikerül elérnem, annak örülök, megünneplem. Szakmai sikerként könyvelhetem el, hogy október végén megcsináltam egy szakvizsgát, melyre sokat készültem.
Fontos, hogy apró dolgoknak is tudjunk örülni, mert ez teszi az embert boldoggá, és a boldog ember sikeres. A siker nem a látszat, nem a csillogás.
A sikeres nő optimista, hisz önmagában. Vannak céljai. Szeretne elismert lenni, vágyik a szeretetre, csodálatra és a tiszteletre. Nem áll meg a vágyakozásnál, hanem tesz is érte valamit.


Virágh Mária (34) a SJE rektorhelyettesi asszisztense, szerkesztő-fotóriporter, fotós. Lakhelye Lakszakállas.

A siker azt jelenti, hogy megtaláljuk helyünket a világban. Amint Tamási Áron is mondja: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Ez az otthon lehet bárhol. Úgy érzem, szerencsés vagyok, hiszen a fotózások során sok-sok új ismerősre találtam, baráti viszony alakult ki, sőt, mély barátságok is születtek általuk. Szeretek jönni-menni a rendezvények, esküvők forgatagában, s olyan fotókat készíteni, amelyek visszaadják az esemény, hely hangulatát, az emberek érzésvilágát. Nem vallom a bármi áron önérvényesítés jelenségét, mindig is keményen és kitartóan kellett tennem a dolgom, hogy eljuthassak oda, ahol vagyok. S hogy hol tartok éppen? Az utamon. Teszem a dolgom a lehető legjobb tudásom szerint, gyakran egy kis bolondozással oldva a feszültséget. Akik ismernek, tudják, sokkal inkább jellemző rám az önzetlen segítségnyújtás, mint az ellenkezője. Ezért furcsa, ha valaki kizárólag saját magával törődve gázol át másokon.
Dolgoztam, fotóztam olyan helyeken, melyekről sokan csak álmodoznak, de sosem tudott elszédíteni a „siker világa", a külsőségek. Számomra sokkal fontosabb, ha szerethetek, s viszontszeretnek. Kedvenc idézetem Kahlil Gibrantól talán jobban kifejezi a gondolatot: „Mert az apró örömök harmatában a szív megtalálja hajnalát, s felfrissül."
Több pozitív visszajelzést kaptam az elmúlt időszakban, s a kellemes érzésen túl erővel tölt fel ahhoz, hogy folytassam az utamat. Feledhetetlen élmény, ha valaki elsírja magát a fotóim láttán. Jó érzés az is, ha az ültető kártyán kedves megszólítás fogad, apró ajándékot csempésznek az asztalhoz, a táskámba, vagy éppen a kabátom zsebébe. A siker szó számomra az egészséget is jelenti, enélkül sokkal nehezebb elérni álmainkat, vágyainkat. De sikerként könyvelem el a kellemes pillanatokat akár egy bensőséges beszélgetés alkalmával.
Egy nő akkor sikeres, ha elégedett. Ha elégedett önmagával, a körülményeivel, kiegyensúlyozottan, egységben él önmagával, jól érzi magát a bőrében. Boldogan éli napjait, nem áldozatként. Sikerélményként tekint tetteire, munkája eredményére, emberi kapcsolataira. Mai világunkban nem egyszerű megfelelni a ránk nehezedő elvárásoknak. Például, hogy egy nő legyen szép, okos, kedves, ügyes, főzzön jól, járjon kedvében kedvesének, legyen jó anya, stb., stb... Rengeteg elvárásnak kell megfelelni, amelyek meghatározhatják akár saját szemléletmódunkat is. A siker mindenkinek mást jelent: valakinek csillogást, valakinek egyszerűbb, mégis tartalmasabb, lelket melengető pillanatokat a hétköznapok tennivalóktól zizegő mezejében.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nő és a siker IV.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Pogány Erzsébet)

2014.12.12.    6


A siker a siker?

Palkó Emese

Mediatizált társadalmunk naponta önti a nyakunkba a sok „jó tanácsot”, hogyan váljunk sikeres nőkké.

2014.12.9.    28


Sikerre vágyva

Kovács Márta

A fáma szerint, ahol sok nő dolgozik együtt, előbb vagy utóbb elszabadul a pokol.

2014.12.5.    10


A siker nem végtermék

Nagy Erika

Hogy ki miben sikeres, az változó, mint ahogy az is, hogy ki mit tart sikernek.

2014.12.2.    4


A nő és a siker III.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bial Judit, Bokor Klára)

2014.11.28.    27


Sikeresnek lenni

Oriskó Renáta

Sikeresnek lenni egy nő életében azt jelenti, hogy olyan teljesítményt képes nyújtani a mindennapokban, amelyek által közelebb kerül céljai eléréséhez.

2014.11.24.    12

A rovat további cikkei

A nő és a siker II.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bartal Tímea, Gálffy Hodosy Marianna)

2014.11.14.    44


A nő és a siker I.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Dániel Erzsébet)

2014.11.11.    33


Gondolatok a sikerről

Dr. Stenger Györgyi

A siker egy állapot. Olyan belső állapot, amelyet a gondolatainkkal hozunk létre.

2014.11.10.