Gondolatok a sikerről


Dr. Stenger Györgyi  2014.11.10. 3:33

A siker egy állapot. Olyan belső állapot, amelyet a gondolatainkkal hozunk létre.

És mint minden belső állapot, csakis a saját döntésünkön múlik. Lehetünk úgy is sikeresek, hogy mások nem ezt gondolják rólunk. És az is előfordulhat, hogy mindenki sikeresnek vél, csak mi saját magunk nem hisszük el.

Az NLP-ben (neuro-lingvisztikus programozás) a siker szó elvont főnév (nominalizáció), nem megfogható, talicskába nem tehető, el nem tolható. A szó hallatán hajlamosak vagyunk elsősorban híres emberekre gondolni, mert azt hisszük, hogy aki híres, egyben sikeres is.

Miben lehetünk sikeresek? A munkánkban, hivatásunkban, magánéletünkben, sportban, művészetben, csajozásban/pasizásban, kapcsolatteremtésben, vizsgákon, egy program megszervezésében, és még sok minden másban. Egy gyermeknek nagy siker, ha már egyedül be tudja kötni a cipőjét, megtanul biciklizni, írni, olvasni.


A siker olyan lelkiállapot, amely lehetővé teszi, hogy életünk fontosabb területein végzett tevékenységeinkkel elégedettek legyünk. Sokáig nem tartottam magam sikeres NLP-trénernek, mert úgy gondoltam, hogy kevesen látogatják tanfolyamaimat. Később jöttem rá, hogy a résztvevők száma nem a tréner sikerességén, hanem a jobb marketingen múlik.

Sikeres coachnak tartom magam, mert általában mindenki pozitív változásokkal távozik tőlem. Amikor ez nem történik meg, csak azon szoktam elgondolkodni, vajon akar-e változni, itt van-e az ideje.

A legnagyobb sikernek azt tartom, ha valaki küldetése által vezérelt életet él. Teszi a dolgát az értékrendje szerint, szabadon, kreatívan gondolkodik és a helyzetnek megfelelően cselekszik. Megtalálta belső békéjét, a kifogyhatatlan öröm forrását.

Nekem szenvedélyem az NLP, azaz folyamatosan tanulom, hogyan működik az elménk. Hogy gondolkodásunk megváltoztatásával megváltoztathatjuk a viselkedésünket. Megtalálhatjuk, hogy mi az, amivel szeretünk foglalkozni, és el tudjuk hinni, hogy akár sikeresek is lehetünk benne. Már két könyvet írtam erről, mert öröm megosztanom másokkal mindazt, amit erről gondolok.

Tavaly találtam magamnak egy másik örömforrást – a festést. Azóta is minden egyes perc elbűvöl, amikor a színeket keverem. Eszembe sem jutott, hogy tehetséges lehetek, és csodálkozva néztem, hogy miket alkotok. A két kezemmel, vagy még valami mással? Amikor festek, tökéletes flow élményt élek meg. Ez az élmény most már írás közben is megjelenik, vagy amikor beszélgetek valakivel, amikor mélyen egymás szemébe nézünk.

Azt hiszem, hogy inkább boldog ember vagyok, mint sikeres! Vagy ez csak játék a szavakkal?


A cikk szerzője jogász, coach a neuro-lingvisztikus programozás mestereHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nő és a siker V.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Gódány Ildikó, Virágh Mária)

2014.12.19.    51


A nő és a siker IV.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Pogány Erzsébet)

2014.12.12.    6


A siker a siker?

Palkó Emese

Mediatizált társadalmunk naponta önti a nyakunkba a sok „jó tanácsot”, hogyan váljunk sikeres nőkké.

2014.12.9.    28


Sikerre vágyva

Kovács Márta

A fáma szerint, ahol sok nő dolgozik együtt, előbb vagy utóbb elszabadul a pokol.

2014.12.5.    10


A siker nem végtermék

Nagy Erika

Hogy ki miben sikeres, az változó, mint ahogy az is, hogy ki mit tart sikernek.

2014.12.2.    4


A nő és a siker III.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bial Judit, Bokor Klára)

2014.11.28.    27

A rovat további cikkei

Sikeresnek lenni

Oriskó Renáta

Sikeresnek lenni egy nő életében azt jelenti, hogy olyan teljesítményt képes nyújtani a mindennapokban, amelyek által közelebb kerül céljai eléréséhez.

2014.11.24.    12


A nő és a siker II.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bartal Tímea, Gálffy Hodosy Marianna)

2014.11.14.    44


A nő és a siker I.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Dániel Erzsébet)

2014.11.11.    33