Sikerre vágyva


Kovács Márta  2014.12.5. 2:26

A fáma szerint, ahol sok nő dolgozik együtt, előbb vagy utóbb elszabadul a pokol.

És ha még a felettesek is a női nemhez tartoznak, az csak ront a helyzeten.
Igaz lehet a fáma, vagy minden munkahelyen így van ez?
És ha igaz, vajon miért van így?
Talán mert mindenki ugyanazt akarja: elismerést. Hogy ő legyen a legjobb, legsikeresebb, és ezért gyakran a legkíméletlenebb trükköket is beveti. Mert a siker nagy úr! Aki sikeres, arra felnéznek, és minden bizonnyal fizetésemelést is kap. Pedig nem vagyunk egyformák. Mindenki más-más képességekkel büszkélkedhet: mást hoz otthonról, másképpen éli meg az éles szituációkat, és sajnos nem mindenki képes csapatban dolgozni.

Nézzünk néhány példát a környezetemből, milyenek is vagyunk, mint kolléganők!


A változatlan
Van, aki már több tíz éve a szakmában és ugyanazon a helyen dolgozik. Őt mindenki ismeri a cégnél, de a városban is. Befolyásos ismerősei vannak, ennélfogva mindent el tud intézni. A munkáját becsületesen végzi, sőt néha túlárad belőle a nyájasság, ami a többieknek az agyára megy. Magánélete nyitott könyv mindenki számára, előszeretettel mesél, akár kérdezés nélkül is.

A konzervatív
Nagyon keveset árul el magáról. Szintén régóta dolgozik a szakmában, és valószínűleg ebből adódik, hogy okosabbnak hiszi magát mindenkinél. A reggeli bevonulásából már tudni lehet, mire lehet számítani. Kínosan ügyel arra, hogy az első félórában véletlenül se mosolyogjon, szépen megvárja, amíg a többiek kérdezgetni kezdik: ugyan mi az oka búskomorságának? Tulajdonképpen semmi, de ezzel már a figyelem középpontjába került, és mivel konzervatív, úgysem árul el magáról semmit. Vagy talán élvezi, hogy mindenki csak találgatja a magánéletét. Mert hát: a nők kíváncsiak.

Az örökmozgó
Néha elviselhetetlen az, aki őrült munkatempót diktál. Mindig előre dolgozik, mintha el lenne késve. Képtelenség követni hol tart, és ezzel ügyesen megkeveri a másikat. A végén úgy fest a dolog, mintha egész nap csak ő dolgozott volna, a többiek meg, mint a kiskutyák, loholnak utána. Ő az örök párját kereső, magányos lélek. Sajnos, még nem született meg az a férfi, aki az ő elvárásainak minden téren megfelelne. Keresi, kutatja, és amikor az újabb próbálkozása is kudarcba fullad, akkor jaj nekünk, mert még eszeveszettebb iramba kerget!

Az energiavámpír
Talán a legrosszabb típus. Már reggel holtfáradtan érkezik, sőt már előre tudja, hogy holnap is pont ennyire fáradt lesz. Ő az, aki már kilométerekről megérzi, ha a főnök közeleg, és már főzi is neki a kávét, készíti a szendvicset. Kiváló (ki)beszélő képességekkel rendelkezik: tudja ki, mikor, és kivel, és hova, és mennyiért. Utálja a munkáját, de hát mit tegyen, ha ezt a pár évet a nyugdíjig még muszáj végigcsinálnia? Sokkal jobban jövedelmez az otthoni mellékkeresete, amitől viszont fáradt és mindene fáj – hát dolgozzanak szépen csak a fiatalok! Ő ide már csak pihenni jár.

A fásult
Lehangoló dolgozni az olyan kolléganővel, aki fásult a munkától, amit sok éve végez. Lassan, komótosan dolgozik. Mindent többször végiggondol, mire hozzáfog, hosszasan ecsetelve, hogy ezt most miért éppen így vagy úgy, lehet, vagy nem lehet megcsinálni. Tudja, hogy a munkaidőt le kell dolgoznia, ezért nincs értelme kapkodni.

Az állandóan ideges
Az egyik legkellemetlenebb típus, akiről mindenki tudja, hogy otthon az alkoholista férje rendszeresen bántalmazza, de ő nem mer ellene tenni semmit. Inkább a munkahelyén vezeti le a feszültséget, rontva ezzel a néha amúgy is paprikás hangulatot. Vigyázni kell vele, nem mindegy hogyan, milyen hangnemben szólunk hozzá, mert mindent a szívére vesz, és pillanatok alatt megsértődik. És ha egyszer megsértődött, akkor a nap folyamán már képtelenség kiengesztelni. Mintha mi tehetnénk a szenvedéseiről.

Hát ilyenek (is) vagyunk mi, nők. Gyakori, hogy az otthon anyáskodó, házias nő a munkahelyén sárkánnyá változik, de fordítva is történhet. Egyvalamiben azonban hasonlítunk: mindnyájan egyet akarunk. Azt, hogy sikeresek legyünk. Hogy elismerjenek bennünket nem csak otthon, hanem a munkahelyünkön is.

Csak ne feledkezzünk meg arról, hogy kiegyensúlyozott háttér nélkül képtelenség sikereket elérni!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A nő és a siker V.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Gódány Ildikó, Virágh Mária)

2014.12.19.    51


A nő és a siker IV.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Pogány Erzsébet)

2014.12.12.    6


A siker a siker?

Palkó Emese

Mediatizált társadalmunk naponta önti a nyakunkba a sok „jó tanácsot”, hogyan váljunk sikeres nőkké.

2014.12.9.    28


A siker nem végtermék

Nagy Erika

Hogy ki miben sikeres, az változó, mint ahogy az is, hogy ki mit tart sikernek.

2014.12.2.    4


A nő és a siker III.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker) felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bial Judit, Bokor Klára)

2014.11.28.    27


Sikeresnek lenni

Oriskó Renáta

Sikeresnek lenni egy nő életében azt jelenti, hogy olyan teljesítményt képes nyújtani a mindennapokban, amelyek által közelebb kerül céljai eléréséhez.

2014.11.24.    12

A rovat további cikkei

A nő és a siker II.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Bartal Tímea, Gálffy Hodosy Marianna)

2014.11.14.    44


A nő és a siker I.

Póda Erzsébet

Aktuális témánk kapcsán (a nő és a siker), felvidéki magyar közéleti nőket kérdeztünk. (Dániel Erzsébet)

2014.11.11.    33


Gondolatok a sikerről

Dr. Stenger Györgyi

A siker egy állapot. Olyan belső állapot, amelyet a gondolatainkkal hozunk létre.

2014.11.10.