Hogyan tanuljunk?


Jády Mónika  2006.11.13. 8:08

Diákkorában bizonyára mindenki megtapasztalta, hogy néha könnyebben, máskor nehezebben megy a tanulás.

Több tényezőtől is függ, milyen gyorsan sikerül elsajátítani a tananyagot. Mint szinte minden, a tanulás technikája is megtanulható.

Fontos, hogy a diáknak legyen saját tanulóhelye. A legjobb egy külön szoba, de ha nincs, akkor alakítsunk ki egy tanulósarkot. A legfőbb kellék az asztal. Legalább olyan nagy legyen, hogy kényelmesen két könyökünkre támaszkodhassunk rajta, különben még írni sem lehetne rajta rendesen. A szék és az asztal magassága sem lényegtelen. Alapkövetelménynek számít a jó világítás. Legjobb, ha az ablak közelében van a diák asztala, mert így napközben természetes fényt kap.

Nem árt tudni, hogy a jobbról (balkezeseknél a balról) vagy hátulról (ferdén) jövő fény zavar, mert a kéz vagy az egész felsőtest árnyékot vet a papírra.

A koncentrálás másik fontos előfeltétele, hogy ne zavarjanak munka közben. Ha mód van rá, a diák legyen egyedül a „tanulószobában”. Ha a másik jelenléte elkerülhetetlen, az maradjon csendben. (Persze, olyan is akad, akit nem nagyon zavar a zaj.)

Már az ókori rómaiak is tudták, hogy egy kiadós étkezés után nehezen fog az agy. Egyszerű a magyarázat: az emésztés elvonja a vért a test más részeiből – az agyunkból is. Közvetlenül ebéd után tehát nem érdemes elővenni a tankönyvet. De semmivel sem jobb az éhség sem. Akinek korog a gyomra, a tananyag helyett inkább azon jár az esze, mivel csillapíthatná éhségét. Ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékbevitelről sem, ugyanis a szomjúság is okozhat koncentrációs zavarokat.

Fontos a tanulószoba hőmérséklete is: ha fázunk, vagy éppenséggel melegünk van, nem tudunk igazán figyelni. Ügyeljünk arra, hogy a levegő oxigéndús legyen. Oxigén szűkében nem fog az agy. Ha a diák elfáradt, tartson szünetet! Rendszerint elég egy negyedórányi kikapcsolódás. A szünet nem elvesztegetett idő, ellenkezőleg: segít a hatékonyabb munkában. (Ha azért vagyunk fáradtak, mert nem aludtuk ki magunkat, akkor feküdjünk le.)

Elméletileg a nap bármelyik időszaka, sőt az éjszaka egy része is alkalmas lehet tanulásra. Az iskolások számára a délután a legmegfelelőbb tanulási idő. De ne ültessük őket rögtön a tanítási órák után a tankönyv mellé. Ebéd után mindenképpen be kell iktatni egy kis pihenőt.

Alapjában véve az este is alkalmas a tanulásra. Nagyon sok főiskolás és egyetemista tanul este, sőt éjszaka. De a késő esti tanulás a középiskolások számára már nem olyan előnyös. Másnap reggel kezdődik az iskola, tehát időben le kell feküdniük, hogy kialudhassák magukat. Ezért számukra rendszeres tanulási időként nem ajánlottak az esti órák.

De különleges esetekben, egy-egy rendkívüli házi feladat kidolgozására, dolgozatra való felkészülésre, és mint biztonsági tartalék szóba jöhet az este.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egyéni és csoportos tanulás

Jády Mónika

A mai iskolarendszerben a tanulók tudását egyénenként bírálják el. Ebből a szempontból előnyösebb az egyedül végzett tanulás.

2007.2.13.   


Tanulási módszerek

Jády Mónika

A tanulástervezés nem idő- és energiapocsékolás. Ellenkezőleg: takarékosság mindkettővel.

2007.1.10.  1    3

A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10