Iskolakezdésre


Jády Mónika  2018.9.2. 0:12

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

A csoportba való beilleszkedés, a konfliktusok megoldása, az alkalmazkodás, ugyanakkor az önmagáért való kiállás önbizalmat, alkalmazkodóképességet, szociális érettséget követel a gyermektől. Ha kihívóan viselkedik a gyerek, vagy épp ellenkezőleg, nagyon is visszahúzódó, nem érzi jól magát a csoportban, annak valami oka van. A traumát ugyanúgy jelezheti az agresszív viselkedés, a szabályok semmibe vétele, mint a szorongás, körömrágás, bepisilés, gyakori sírás és látszólag ok nélküli láz, betegség. A szidás, büntetés nem vezet eredményre, hisz a megváltozott viselkedés nem rosszaság, hanem segélykiáltás. (Előfordul, hogy enyhe halláscsökkenés vagy rövidlátás áll a figyelemzavar, a magatartási zavarok hátterében.


Látásproblémára utalhat, ha a gyereket fárasztja az írás és az olvasás, hamar csökken a koncentráló képessége, fáj a feje, olvasás közben nehezen követi a szöveget, kihagy szavakat, sorokat, gyakran felcseréli, vagy eltéveszti a már jól megtanult betűket.)

Beszélgessünk rendszeresen a gyerekkel, hogy elmondhassa az iskolával kapcsolatos élményeit, problémáit, sikereit, az új baráti kapcsolatból adódó konfliktusait, örömeit. A gyereknek szüksége van arra, hogy naponta megkérdezzék tőle – az esetleges konfliktusokra és eredményekre irányuló szokványos kérdések helyett, mint például jól viselkedtél-e, hányast kaptál –, hogy érezte magát aznap. És hogy ne csak fél füllel hallgassa meg a szülő a választ, hanem tényleg figyeljen oda a mondottakra! Ha így teszünk, sok mindent elmesél nekünk a gyerek.

Rendszeresen beszéljünk a gyermekünkről a tanítónővel is. Kérdezzünk rá a gyerek jellemére, tulajdonságaira, a csoportban való viselkedésére, és egyéb, bennünket foglalkoztató dolgokra. Ha olyan esemény történik a családban (az egyik családtag komoly betegsége, haláleset, válás stb.), amely változást okozhat a gyerek viselkedésében, lehetőleg adjuk a pedagógus tudtára. Nem kell részletesen beszámolni a történtekről, elég csak annyit mondani, hogy a tanítónő képet alkothasson arról, mi játszódik le a gyerekben.

Tanítsuk meg a gyereket, hogy ossza be jól az idejét, és segítsünk neki a feladattudat kialakításában. Ehhez hozzájárul a másnapra való előkészület, a táskába való bepakolás is. Eleinte még ellenőrizzük, hogy a gyereknek minden taneszköze rendben legyen. Később a gyerekre hagyhatjuk a csomagolást. Szoktassuk hozzá, hogy előző nap elkészítse a dolgait, ne reggel kelljen kapkodnia. Nagyon fontos, hogy a gyerek ne üres gyomorral induljon iskolába – tehát kapjon rendszeresen tízórait, uzsonnát, vacsorát és meleg ebédet is. Mindig igyon eleget, mert a folyadékhiány fejfájást, fáradékonyságot okoz! Tévézés, számítógépes játékok helyett a szabad idejében sokat mozogjon a gyerek a friss levegőn. Erre továbbra is nagy szüksége van az egészséges fejlődéshez.

Ne legyenek túlzott elvárásaink a gyerekkel kapcsolatban, mert ez szorongáshoz vezethet. El kell fogadni, ha valamilyen területen nem teljesít olyan jól. Lehet, hogy másban épp ő a legügyesebb. Nagyon fontos, hogy érezze: történjen is bármi, a családtagjai mindig mellette állnak, és akkor is szeretik, ha például nem tud olyan szépen írni, vagy nehezen megy neki a számolás.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Becsengettek

Nagy Erika

Becsengettek. Szélesre tárt kapukkal várták az iskolák az örök megújulást képviselő első osztályosokat.

2007.9.16.   


Óvodából iskolába

Jády Mónika

A leendő elsősök szülei általában szorongva várják az iskolakezdést.

2006.9.6.   


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

A gyerekek egészséges fejlődése természetes ingadozást mutat, és nem hajlandó mindig a rendeletekben előírt évszámokhoz igazodni.

2005.9.10.   

A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10