Jó napot kívánok!


Szabó Mária  2011.2.10. 6:22

Az ember nem az ábécénél kezdődik.

A magyar kultúra napján az egyik tévé csatornán ismét vetítették Gárdonyi Géza A lámpás című regényéből készült filmet. Többször láttam már, de mindig valami mást ad nekem ez a film. Attól függ, hogy körülöttem milyen események zajlanak. Most éppen a következő mondat maradt meg bennem: Az ember nem az ábécénél kezdődik. Még a film elején mondja ezt a fiatal segédtanító a falusi kántortanítónak. Az osztályba belépő nebulók nem köszöntek, nem voltak megmosakodva, rossz, görbe volt a testtartásuk stb. A kántor azt mondta: falura jó ez így is.

Elgondolkodtam. Változott-e valami azóta? Megtanultak köszönni a fiatalok? Az illemet, a jó modort ismerik-e? Hogyan ülnek, állnak, esznek?

Reggel az iskola bejárata előtt rendszerint ugyanazon szülőkkel találkozom, a volt tanítványaimmal. Motyognak valami köszönésfélét, ha én jó hangosan azt mondom: Jó reggelt fiatalok! Már kipróbáltam azt is, hogy nem szólok semmit, csak elmegyek mellettük. Akkor rendszerint leszögezik, hogy a tanító néninek bizonyára rossz kedve van. De nem köszönnek előre. Rosszul neveltem őket?

Azt is megfigyeltem, hogy nem a volt eminens, kitűnő tanuló köszönnek, hanem azok, akik megkeserítették a legtöbb tanító életét, amíg iskolába jártak. Azok az utca túloldaláról is átkiabálnak, hogy: jó napot, régen láttam! Lehet, hogy gondolatban, hozzáteszik: hál´ Istennek! De mégis jólesik az embernek az, ha észreveszik.

A tanítási órán az ábécét kell tanítani, nevelni csak közben lehet, egy-egy állj rendesen, vedd ki a zsebedből a kezed, nézz rám, ha velem, beszélsz, figyelj az osztálytársadra, ha ő felel... De az ilyen fegyelmező utasítások nem vezetnek a várt eredményhez. Mit kellene akkor tenni? Hol lehet a hiba? Kezdem a saját házunk táján: ha a tanuló azt látja, hogy a tanító néni úgy adja le a tananyagot, hogy közben a katedrán ül, ne várja, hogy a tanuló rendesen álljon, amikor vele beszél. Ha reggel a szülővel együtt jön az iskolába a diák, és az anyuka, apuka sem köszön a pedagógusnak, akkor nem lehet a gyereket ránevelni, hogy köszönjön, hiába tartozik ez az illemszabályok közé. Nem kell hajbókolni, kalapot emelni, elég a kicsiktől egy: szia tanító néni, már úgy vártalak! Mindjárt jobban indul a nap... Ezt a kicsiktől én még szerencsére elég gyakran hallom.

De az évek múlásával sok minden megváltozik. Egyre több „papírja” lesz az embernek arról, hogy milyen „okos” lett, de... Bizonyára mindenkinek van ilyen ismerőse. A társadalomnak nemcsak tanult emberekre lenne szüksége, hogy élhetőbb legyen ez a mai világ, hanem udvariasabb, kellemesebb, barátságosabb közegre, mert az ember nem az ábécénél kezdődik!

A világ nem változott, csak az iskolapad és az eszközök lettek modernebbek. Az emberek ugyanúgy a szeretetre, a megbecsülésre, az elismerésre, kedvességre vágynak, mint régen.

A szerző gyakorló pedagógusHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10