Mit tehet a szülő?


Kovács Márta  2011.11.8. 5:40

Számomra újdonság, ami a lányommal történik: nem akar iskolába járni!

Pedig szeptemberben már a hatodik évet kezdte ezen intézmény falai között. Eddig nem is volt különösebb probléma, illetve, ha volt is, mindig meg tudtuk oldani.

De most egészen más a helyzet.

Az iskola undor oka a tornaóra!!! Pontosabban nem a tornaórával van gond, hanem a tantárgyat „oktató” tanító nénivel. Hosszas könyörgésemre a lányom megosztotta velem a fájdalmát: a tanító néni egész órán csak ordítozik meg üvöltözik, sőt nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illeti az osztályt. Eleinte próbáltam „én” magyarázkodni: biztos rossz napja volt a tanító néninek, vagy az osztály tanulói figyelmetlenek, nem fogadnak szót. De amikor körülbelül két hónap elteltével sem javult a helyzet, és a lányom (aki mellesleg sportoló, heti 3-4 edzésen vesz részt) egyre gyakrabban kérte, hogy írjak felmentő papírt a tornaórára – kezdtem megijedni.

Véleményem szerint a tornaórát szeretik a gyerekek, hiszen játékról, kikapcsolódásról, mozgásról kellene, hogy szóljon. Igaz, most már újra osztályozni kell itt is a tanulókat, és ez gondolom nem egyszerű, mert szigorú tanterv van, ami szerint haladni kell(ene).A gyerkőcök meg elevenek, tele vannak energiával és sokuknak bizony csak az iskolai testnevelés óra az, ahol kicsit levezethetik.

Tudom, hogy nem egyszerű a mai nebulókkal és valahol meg is értem, hogy néha erélyesebben, hangosabban kell rájuk szólni, esetleg kiabálni. De rendszeresen, minden órán?! Biztos, hogy mindig a gyerek a hibás? Vajon jó példát mutat-e az a tanító, aki a tornaórára farmerban, tűsarkú cipőben jár? Joggal várja el az ilyen pedagógus, hogy a gyerek felnézzen rá, hallgasson rá, teljesítse az utasításait? Vajon hiteles az ilyen ember a diákok szemében? Vagy elfelejtik, hogy a gyerek nem mini felnőtt? Hogy a gyereknek is vannak érzései, és nem mindegyik tűri egyformán a hangos szót, ordítozást – mert ez rájuk nézve is megalázó...

És mit tesz ilyenkor az aggódó szülő? Összeszedi minden bátorságát és a lánya minden tiltakozása ellenére, meglátogatja e nemes intézmény igazgatóját, illetve osztályfőnökét.
A látogatás után pedig keserű szájízzel menekül. Mert biztos, hogy nincs igaza! Vagyis lehet, hogy igaza van, mert ez a tanító néni már negyven éve itt tanít, és mindig is ilyen volt, de eddig ez senkit nem zavart! Sőt, szép eredményeket ért el, egy bizonyos sportágban, amit ő szeret. Hát én ebben nem is kételkedem, de nem érdekel! Nem az eredményeire voltam kíváncsi. Inkább szerettem volna valamilyen megoldást találni a problémámra. Amiről kiderült, hogy nincs is. Az iskola képviselői szerint ugyanis nincs semmilyen probléma, a tanító néni már nem fog megváltozni!
Változzanak meg a tanulók? Vagy váltsanak iskolát? De vajon a másikban jobb lesz?

Keserű szájíz és csalódottság lett úrrá rajtam, kilépve az iskola kapuján. Valamit sejtett a lányom, amikor nem akarta, hogy bemenjek...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10