Vakáció


Nagy Erika  2011.6.30. 9:17

A gyermekek legnagyobb örömére, itt a rég várt nyári vakáció.

A pihenés az édes semmittevés időszaka, a tanéves bezártság mozgással és önfeledt szórakozással való kipihenése. Gondban van azonban az a szülő, aki dolgozik, mert előre el kell terveznie, hogy milyen hasznos dologgal is töltse majd gyermeke a szabadidőt, s találni kell megfelelő felügyeletet is.

A szünidő, bizony, nem fenékig tejfel. A szülő, ha dolgozik, csak egy-két hét szabadságra számíthat. Ha van nagyszülő, könnyebb a helyzet: gyakran ők segítenek be, náluk élvezhetik kis unokáik a szünidőt. Vagy különféle táborokban, napközis foglalkozásokon tölthetik a gyerekek a nyarat. De ugye, az is pénzbe kerül, s nem is kevésbe. Abból pedig nincs mindig elég. Ha viszont a nagyszülő is dolgozik, akkor úgy kell intézni, hogy a szabadság kitartson az egész nyárra. Nincs attól szomorúbb látvány, mint amikor a gyerek az utcán, kulccsal a nyakában tölti a nyarat. Felügyelet nélkül rengeteg veszélynek van kitéve. Sokszor gondolkodtam azon, hogy hány éves kor is a megfelelő arra, hogy nyugodt lelkiismerettel magára lehessen hagyni a gyermeket, tudva, nem csinál ostobaságot. Amikor az én gyermekeim iskolások voltak, végig otthon voltam, nem volt gond azzal, mi is lesz a nyári hónapokban.

Az a szerencsés folyamat, ha a gyermek szünideje szervezett. Még ha a szülő nem is tud végig a gyerekkel lenni, vagy nyaralni, próbálja meg úgy összeegyeztetni, hogy legyenek olyan hetek, melyeket együtt tölt a család! Kellenek közös programok, közös időtöltések, hiszen a szülő-gyerek kapcsolat elmélyülése nagyban függ a közösen eltöltött időtől. A gyereknek élményre van szüksége, ezért próbáljuk meg úgy szervezni a szünidőt, hogy programokban gazdag legyen akkor is, ha nekünk, szülőknek dolgoznunk kell!

Azon töprengek, mi lesz, ha egyszer elfogadják azt a törvényt, hogy kilenckor kezdődik majd a tanítási óra? Ki engedheti majd meg magának, hogy nem megy időben a munkahelyre? Vagy a munka kezdését is kitolják egy későbbi időpontra? De akkor meg este lesz, amikor végeznek.

Szegény szülők, szegény gyerekek...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Micsoda szeptember!

Nagy Csivre Katalin

Korai kelés, ostoba tanulnivalók, ideges, agyonhajszolt tanárok, hasfájós gyerekek.

2023.9.12.   


Bukottak s kitüntetettek

Nagy Csivre Katalin

Szívből gratulálok a lurkóknak a bizonyítványhoz: a bukóknak, s a kitüntetetteknek is... Mert mindenkinek van itt helye!

2022.6.20.   


Mi legyen a tízórai?

Jády Mónika

A fejlődésben lévő szervezet még nem tud hosszabb ideig energiát tárolni, rendszeres tápanyag-utánpótlásra van szüksége.

2021.9.13.    20


Iskolás lettem!

Kovács Márta

Minden gyermek életében elérkezik a nagy pillanat: első osztályos lesz.

2018.9.6.    10


Iskolakezdésre

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet, tananyag – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2018.9.2.    29


Gyerekkor és digitális világ

Huszár Ágnes

Az év elején megszokott kérdés az iskolában, ki mit kapott karácsonyra. Vajon mi kerül szóba a leggyakrabban?

2018.1.22.    4


Hozzáállás kérdése

Huszár Ágnes

Iskolás gyerekekkel készült rádióriportot hallgattam a minap...

2017.12.9.  1    24


Kezdődik az iskola

Jády Mónika

Csoportba való beilleszkedés, konfliktusok, alkalmazkodás, teljesen új környezet – nem könnyű az iskolakezdőknek.

2017.9.1.    10


Tanulj, fiam!

Bányai Ilona

Az iskolakezdéssel sok családban felmerül az állandó dilemma: kell-e és ha igen, mennyi segítség kell a gyereknek a tanuláshoz.

2013.9.19.   


Hogyan éljük túl anyagilag az iskolakezdést?

Faar Ida

Tetszik, vagy sem – ennek a nyári szünidőnek is vége lesz lassan, a gyerekek legnagyobb bánatára.

2013.8.27.    10


Diák-szóvirágok

Huszár Katalin

Középiskolai tanárként arra törekszem, hogy diákjaim minél több tudás birtokosai legyenek.

2013.6.5.    28


A tanulásról – nemcsak félévkor

Kovács Márta

Amíg kisebb a gyerekünk, kevesebb a követelmény, és játékosabb formában történik a számonkérés is.

2013.1.28.    10