Penge vagy hal?


Madarász Ildikó  2009.9.30. 19:53

Te melyik vagy? Penge vagy hal?

Penge? Aki úgy megy el, hogy élesen és fájdalmasan vágja el a kapcsolat fonalát? Vagy hal? Aki csak úszik az árral, aki sodródik tehetetlenül a kapcsolatban?

Penge vagy, aki már másnap hideg közönyével sért, akiről lepattannak a szavak, aki már a következő nap szinte meg sem ismer? Hideg acél vagy, akit már többet felmelegíteni sem lehet, nem hogy felforrósítani, s tán akár egyszer újraformálni? Penge vagy, aki úgy vágja le magáról a másikat, mint egy rossz kelést, és a sebet sem kötözi?

Vagy hal vagy, aki már ismeri az ívásirányt, és soha fel sem merült benne a visszafordulás lehetősége? Hal vagy, aki folyton kicsúszik a kezekből, akivel vitatkozni sem lehet, aki folyton-folyvást csak kerüli a konfliktusokat, akit szinte nem is ismernek? Hal vagy, akinek lételeme a víz, és ha fogy az oxigén, csak tehetetlenül tátog?

Te melyik vagy?

Penge? Aki nem hallja az üvöltést vágáskor, aki dolga végeztével csak leöblíti magát, s máris újra fényesen csillog? Vagy hal, akit ha egyszer mégis partra dobnak csak tehetetlenül vergődik, dobálja magát, és hangtalanul sikít a kopoltyúk között?

Te melyik vagy?

Az a penge, aki csak kívülről hideg és közönyös, aki belül ordít, aki a vágáskor magát is kettévágja? Derékba! Aki csak azért nem vesz észre pár nap múlva az utcán, mert a vágás után még egy szemet sem aludt? Az a penge, aki úgy védekezik a határtalan fájdalomtól, hogy közönyt színlel? Aki azt gondolja, hogy így majd könnyebb lesz a másiknak, de ugyanakkor olyan nehéz a szíve, mint a háló, amibe nagy halat fogott a halász...? De tudja, hogy ő pengének született. A pengeség minden kínjával és gyötrelmével.

Vagy az a hal vagy, aki már jól ismeri folyásirányt? Aki már úszott ilyen vizeken? Akinek már rutinja van a sodrásból kijutni a szelídebb vizek felé? Aki ha kifogják, végkimerültségéig vergődik, magát a partnak ütve, aki nem adja olcsón a bőrét, aki az utolsó erejével még üt egy hatalmasat a farkával, pont akkor, amikor szákba tennék, s ezzel a mozdulattal teszi újra szabaddá magát, mert kicsúszik az őt tartó kezekből?

Te melyik vagy? Hol penge? Hol hal?

Mitől függ pengeséged? Hogy lesz valakiből hal? Velünk született tulajdonság, vagy tanult viselkedési forma? Valahonnan örököltük, valahonnan beszereztük, és valahova spájzoljuk az újabb tapasztalást és így alakulunk hol hallá, hol pengévé? Mi van akkor, ha két penge vagy két hal él együtt? Mi van akkor, ha két penge szakít? Dupla-e a fájdalom? S hal két hal úszik együtt, éveken át? Vajon lesz-e egyikből valaha penge, vagy leélik az életüket a már szinte teljesen oxigénhiányos vízben, bágyadtan, bódultan, tehetetlenül?

Te melyik vagy? Penge vagy hal?

Mindegyikünk tartozik valahova, mindegyikünk éli az életét... valahogyan.

És nem könnyű pengének lenni, mert a pengéé a választás, övé az elhatározás és ő lendíti a szikét, s ő is csak véres lesz a vágás mentén, amit, mint Ágnes asszony, le nem mos soha. Számára, a pillanatban, jég hull a napból, s alá áll, hogy jegesedjen.

És nem könnyű halnak lenni, mert csak úszik, sodorja az ár, néha vergődik, nem tud a vízből kijönni, nem tud tüdőt növeszteni, nem tud lábat fejleszteni, nem tudja elhagyni a vizet, képtelen a változásra.

Te melyik vagy?

Penge vagy hal?Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kulturált szakítás

Fodor Tekla

Minden kapcsolat eleje rózsaszín, csodás és tökéletes.

2009.9.30.  1   


Határok nélkül

Varga Gréta

„Minden újabb lehetőséggel esélyt kapunk, hogy előre lépjünk a tervünkben.” (Neale Donald Walsch)

2009.9.30.   


Túl gyors iram

Nagy Erika

Sok mindent képes vagyok elviselni, de egyre gyakrabban kikészülök akkor, mikor azt a szót hallom, hogy álompár.

2009.9.29.   


Ideiglenes szakítás

Kabók Zita

Azt mondják, az ideiglenes szakítás ráébreszti az embert, hogy mit is veszített el, egyben lehetőséget ad arra, hogy újraértékelje az életét.

2009.9.28.   


Megint vége

Halász Kata

Végre elhatározásra jutottam. Megmondom neki, hogy vége. Végleg. Annyi tépelődés után. Annyi elvesztegetett hónap után.

2009.9.25.   


Vergődés

Póda Erzsébet

Évike kezdő kamaszkorától romantikus volt. Minden este alvás előtt elképzelte, ahogy a jóképű herceg érte jön, és magával viszi.

2009.9.21.   

A rovat további cikkei

Igen-nem

Jády Mónika

Egy kapcsolat vége egy nő és egy férfi szemszögéből.

2009.9.19.   


Szakítsunk! Szakítsunk?

Orbán Viktória

Egyik nap, mikor a munkaügyi hivatalban ültem, fültanúja voltam egy beszélgetésnek, amely két nő és egy férfi között zajlott.

2009.9.18.   


Se veled...

Dráfi Emese

Töredelmesen bevallom, tényleg nem tudunk szakítani. Vagy inkább nem akarunk?

2009.9.16.   


Szőnyeg alá?

Halász Kata

Szakítottam a csajommal. Vége. Ahogy kiböktem ezt a rövid, egyszerű, de legkeserűbb szót éreztem, végiggördült egy aprócska verejtékcsepp a halántékomon.

2009.9.14.   


Szakíts, ha bírsz!

Robert H.Raven

Férfikollégánk várva-várt gondolatai a hónap témájában...

2009.9.12.  10   


Szakításra képtelenül

Domán Jázmin

Két ember közti elmélyült, közeli kapcsolat egy olyan fonál, ami előtt képesek vagyunk órákig állni...

2009.9.10.  2