Egymás nélkül


Szabó Kata  2008.2.25. 15:30

Újabb történetek a távkapcsolatról.

Andi és Gazsi még a középiskolán jöttek össze. Amíg Andi főiskolára járt, Gazsi egy hajón kereste a kenyérre valót, pincérkedéssel.

Andi befejezte a tanítóképzőt, és egy angliai családhoz ment dolgozni, bejárónőként. Gazsit is felvette ugyanez a gazdag család, kertészfiúnak. Még egy külön bejáratú kis szállást is kaptak a család kastélya mellett. Azt hiszem, ennél ideálisabb megoldásra egyikük sem vágyhatott. Miután hét évet lehúztak odakint, Andi kisbabát szeretett volna. Hazajöttek hát, s vettek egy házat az évekig spórolgatott pénzükön. Gazsi ma már édesapja családi vállalatát vezeti, Andi pedig boldogan babázik.

Nagyon sok párt ismerek, akiket a távolság eltávolított egymástól: az ő esetükre ez úgy látszik nem igazán jellemző.

Nelli és Zsombor esete fordított. Ők ketten mindjárt a középiskola elvégzése után összeházasodtak. Zsombor két évig itthon kereste a kenyérrevalót, utána Olaszországban vállalt munkát a jobb jövő reményében. Havonta csak három napot töltött otthon. Nelli meg nevelte a két gyereket, munkába járt, vezette a háztartást, gondozta a kertet.

Pár év elteltével Zsombor azt tapasztalta, hogy mikor otthon van, akkor csupán egy jól összeállított programsorozat résztvevője. Nelli kirándulást, színházat, látogatókat, látogatnivalókat szervezett. S mert ezek általában éjszakáig elhúzódtak, utána nyugodtabb lelkiismerettel hivatkozhatott fáradtságra, mikor Zsombor mellé akart bújni. Amíg kirándultak, Zsombor nem rakodott szét, nem kellett rá külön takarítani. Mindketten megszokták, hogy külön életük van.

Tizenkét év után elváltak. Zsombor külföldön maradt, új családot alapított, s már csak néha jön haza meglátogatni a gyerekeit.

Hogy megérte-e? Azt ki-ki döntse el maga! Mindenestre az a tapasztalatom, hogy a távolság semmiképp sem tesz jót a párkapcsolatoknak, hiszen a párok elhidegülnek egymástól, mindegyik megalkotja (kénytelen erre) a maga életét – a másik nélkül. Így aztán az évek múltával nehéz a kétféle életmódot egyeztetni, vagy kiderül, hogy egész jól megvannak egymás nélkül is.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Szerelem és távolság

Póda Erzsébet

Vajon miként hat a távolság a szerelemre? Megerősíti, vagy meggyengíti azt?

2008.2.19.  1    3


Zsák a foltját

Nagy Erika

Mikor szerelmesek leszünk, hajlamosak vagyunk arra, hogy senkire se hallgassunk…,

2008.2.16.   


Lazuló kötelékek

Siposs Ildikó

A szerelem nem ismeri az országhatárokat, nem zavarja a távolság, az idegen kultúra, a más és más szokások.

2008.2.13.   


Az Óperenciás-tengeren túl

Sábitz Katalin

Láttam egy mesét valóra válni.

2008.2.12.   


Próbatétel

Vég Erzsébet

Amikor Írországba készültem, a barátaim sokat ugrattak, hogy majd egy vörös, szeplős gróffal térek haza…

2008.2.10.   


Távkapcsolat

Orbán Viktória

Egy őszinte történet, mely a valóságon alapszik.

2008.2.6.  2   

A rovat további cikkei