A tudatlanság veszélyes! 4.


Bernád Emese  2006.11.27. 13:43

Beszélgetés a pedofíliáról dr. Jozef Šiška pszichiáterrel.

-- Becslések szerint a fiatalkorúakkal való szexuális visszaélések száma a hivatalos statisztikai adatok hétszerese is lehet.

-- Valóban nagy lehet a különbség a valós és a felderített esetek között. Azok az esetek, amelyek eljutnak a hivatalos szervekhez, csak a jéghegy csúcsát jelentik. Lássunk egy példát! Egy, a gyerekeit egyedül nevelő nő lakásába beköltözik az élettárs, aki szexuálisan zaklatni kezdi a gyereke(ke)t – ha a fiút, akkor homoszexuális zaklatásról, ha a lányt, akkor pedig heteroszexuális zaklatásról beszélünk. Megtörténhet, hogy a gyerek iskolatársainak, vagy a pedagógusnak elmeséli a történteket, aki aztán feljelentést tesz. De a bíróságon az élettárs tagad, az anya is mellette tanúskodik – valószínűleg, hogy megtartsa az élettársát. Az anya ugyanakkor érzelmileg zsarolja, „megdolgozza” gyerekét, aki ennek hatására visszavonja vallomását – és már nincs is ügy!

-- A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy leggyakrabban családtag, ismerős az elkövető!

-- A tapasztalatok ezt bizonyítják. Hiszen az erőszak fokozatosan következik be, és erre csak a gyerekkel együtt élő, illetve a gyereket jól ismerő, vele gyakran találkozó felnőttnek van alkalma. A pedofil először csak fogdossa áldozatát, simogatja, majd később, hosszabb idő elteltével kényszeríti a közösülésre vagy más szexuális tevékenységre (pl. petting) -- nem minden pedofil esetében történik meg ugyanis a közösülés. A nem közösüléssel végződő szexuális tevékenységek például a nyugdíj előtt álló pedagógusoknál, nevelőknél fordulhatnak elő, akiknél a szexuális ösztön magas, és amelyet már nem tudnak kordában tartani -- fogdossák, simogatják a diáklányokat. Ezekről az esetekről sem szokás beszélni, mert ugye pedagógusokról van szó, és senki sem szívesen támad rá egy tanárra. A szakirodalomban sok példa található, amikor nevelők, nevelőnők verték, bántalmazták a rájuk bízott gyerekeket, nem is tudva arról, hogy ez veszélyes szexuális eltévelyedés, pedoszadizmus. Gyakran maga az elkövető is csak a bírósági tárgyalás folyamán tudatosítja a bántalmazás szexuális voltát. Amikor felteszik neki azt a kérdést, hogy a bántalmazás alatt izgalmi állapotba került-e, igenlően válaszol. Akkor eszmél rá arra, hogy számára a bántalmazás szexuálisan ingerlő volt.

-- Gyógyítható-e a pedofília?

--Pedofilnak nevezzük azt a személyt, akinek viselkedése gyerekekkel való szexuális közösülés elérésére irányul. Az jelent óriási problémát, hogy ellentétben más betegségekkel, amelyek különböző tünetek alapján felismerhetők és gyógyíthatók, a pedofíliát nem lehet előre diagnosztizálni. Senkiről nem lehet előre megmondani, hogy pedofil: ki kell várni, amíg elköveti a bűntettet, és csak azután lehet kezelni. A gyógykezelés, az úgynevezett kémiai kasztráció fokozatosan oldódó hosszú hatású készítményekkel végezhető. De a gyógyszer drága, a költségvetés alacsony, így előfordulhat, hogy nincs mód a megvalósításra. A szomorú valóság az, hogy sok deviáns szabadon járkál az utcán!

-- Hogyan viselkednek felnőttként a gyerekkorukban szexuálisan bántalmazott, molesztált áldozatok?

-- Ez egyénenként változó, de az eset mély nyomot hagyhat az áldozatban, és előfordulhat, hogy egész életében problémás lesz a szexuális élete. Lehet, hogy gátlások nélküli szexuális életet él majd, de megtörténhet az ellenkezője is -- soha nem lesz képes szexuális kapcsolatot létesíteni, vagy ha igen, nem éri el az orgazmust. A férfiaknál mindennaposak az erekciós problémák, a korai magömlés, nőknél hüvelygörcs alakulhat ki, fájdalmas lehet számukra a közösülés. Senki nem figyeli objektíven ezeknek az áldozatoknak a sorsát: beletelik tíz évbe, amíg nemileg érettekké válnak, és ha maguktól nem keresnek segítséget, nehéz segíteni. Sok 40-es női páciensünk van, akik neurotikus panaszokkal keresnek fel bennünket és csak az alapos elemzés után derül fény arra, hogy gyerekkorukban szexuálisan bántalmazták őket. De ez a bántalmazás nem kizárólag a szexuális életre lehet hatással, kihat az egész pszichikára: félénkek, szégyellik a szexet, mindig bűntudatuk van, rossznak tartják magukat a gyerekkori élmények miatt, és mivel senki nem mondott nekik semmit, azt gondolják, hogy a szex bűn, rossz. Depresszióval, neuraszténiával, neurózisssal küszködnek.

-- Megelőzhető-e, hogy gyerekeink áldozattá váljanak?

--Addig semmi nem fog megváltozni, amíg az iskolákon nem lesz magas fokú szexuális nevelés. A gyerekek fejében káosz van, nem tudják, mi a jó, mi a rossz. Első lépésként az egyetemeken és főiskolákon kellene bevezetni a szexuális nevelést (a pedagógushallgatóknak), hogy a pedagógusok képesek legyenek felkészíteni a gyerekeket a szexuális életre, de a rájuk leselkedő veszélyekre is. Ettől valahogy mindenki ódzkodik, pedig a fiatalokkal meg kell értetni, hogy a pornó nem normális közösülés. A szexualitás nagyon törékeny dolog, amely könnyen megsérülhet. Hiszen minden normális szexuális közösülésben van bizonyos fokú erőszak, és a partnereken áll, hogyan tudják kezelni ezt az erőszakot. Amint átlépik az elviselhetőség határát, már szadizmusról beszélünk. Persze minden a szexuális ösztönök mértékén múlik, illetve azon, mennyire erősek a gátlások. Ha az ösztön enyhén emelkedett, de a gátlások normálisak, akkor ez nem ártalmas, mert az egyén kordában tudja őket tartani. De ha magas az ösztön, a gátlások pedig alacsonyak, akkor könnyen bekövetkezhet az agresszió. A tudatlanság nagyon veszélyes dolog!

-- Köszönöm a beszélgetést!

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Pedofilok az interneten

Nyitrai Angelika

Manapság minden második háztartásban van internet hozzáférés.

2008.3.9.   


Legyünk résen! 5.

Bernád Emese

Hajlamosak vagyunk azt hinni, minket a pedofília semmilyen oldalról sem érinthet. Pedig egyikünk gyermeke sem garantáltan védett ellene!

2006.12.4.   


Segítséget a bántalmazottnak! 3.

Bernád Emese

Edit felháborodottan olvasta az újságban a szexuálisan bántalmazott ministránsokról és katonákról szóló cikkeket.

2006.11.13.   


Hogyan tovább? 2.

Bernád Emese

A szülők számára az első sokk, az önvádaskodás első hulláma után következett a második. (A pedofíliáról szóló cikk következő része.)

2006.10.26.   


Pedofília -- gyerekeinket fenyegető rém 1.

Bernád Emese

Fiatalkorú gyermekünk szexuális zaklatásának veszélye, a lányos szülők visszatérő rémálma...

2006.10.18.   

A rovat további cikkei

Kiszállni a komfortzónából!

Dienes Mirtill

Sok munkáltató panaszkodik, hogy a fiatalabb generáció csak 1-2 évig marad egy munkahelyen, majd továbbállnak. Ha nem találnak már motivációt, nem sokat tétováznak.

2019.1.10.    13


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2018.12.5.    22


Takarékos vásárlás

Így spórolj pénzt, miközben vásárolsz! Vásárlási szokásaink, motivációink meglehetősen szerteágazóak lehetnek...

2018.11.15.    2


Hogyan viseld?

Hogyan viseld a melegítőnadrágot, hogy ne tűnj slamposnak? A világ legkényelmesebb nadrágja egyben a legsokoldalúbb is.

2018.11.10.    3


Évszakváltás –ruhatárcsere

Huszár Ágnes

Melyik nő ne ismerné az érzést, amikor áll a ruhás szekrény előtt, és nem talál kedvére való göncöt, amelyet felvehetne.

2018.9.4.    4


Arcunk elárulja, milyenek vagyunk

Emberként nem vagyunk egyformák, maximum hasonlíthatunk egymásra.

2018.7.18.    1


Szégyen

Magyar Anett

Számtalan estém ért úgy véget, hogy megvertek. Abban reménykedtem, hogy a férjemnek ízlik a vacsora, hogy a szeretőjétől úgy tér haza, hogy kielégült, és az ágyba vágyik, aludni. Akkor elmaradna a verés, a fájdalom. (Olvasónk írása a felhívásunkra érkezett.)

2018.7.17.  3    40