Segítséget a bántalmazottnak! 3.


Bernád Emese  2006.11.13. 7:47

Edit felháborodottan olvasta az újságban a szexuálisan bántalmazott ministránsokról és katonákról szóló cikkeket.

Negyvenes éveit taposó fia idegesen rászólt: fejezze már be az óbégatást, hiszen ilyen dolgok mindig is voltak, amióta világ a világ. Edit azzal érvelt, hogy sajnálja az érintett édesanyákat, el sem tudja képzelni, mit érezhet ilyen helyzetben egy anya. Fia megjátszott lezserséggel odavágta: „Próbálkozz csak azzal az átéléssel, mert a te kis fiacskádat szintén seggbe dugták!”

És akkor lehullott a lepel: egy téli estén a részeg tisztek magukhoz rendelték az újonc kiskatonát, és miközben ketten lefogták, az egyik tiszt megerőszakolta. Az áldozat soha senkinek nem mondott semmit, feletteseinek sem jelentette a dolgot. A megalázottság és a szégyen, hogy nem tudta megvédeni magát, elsöpörtek minden értelmes érvet. Édesanyjával is megígértette, hogy tartja a száját, mert erről nem szabad tudnia még a feleségnek sem. Meg sem hallgatta anyja könyörgését, aki próbálta rábeszélni, hogy szakember segítségét kérje. Jobb elfelejteni az egészet – vélekedett.

De el lehet-e felejteni egy ekkora megrázkódtatást? Ha tudomást sem veszünk róla, akkor már nem is létezik? Az emberi agy elzárja a rossz emlékeket, úgy tűnhet, mintha feledésbe merülnének -- de attól még megmaradnak. Olyan ez, mint a döglött egér, amit vastag dunyhával takarunk le, és úgy tűnik, mintha ott sem lenne. Büdösödik, rothad, de amíg nem veszünk tudomást létezéséről, és nem próbáljuk meg eltávolítani, addig nem javul a helyzet.

És ahogy egy döglött egér miatt sem gyújtjuk fel a házat, úgy egyetlen rossz emlék miatt sem kell egész életünk folyamán gyötrődnünk. A tettes leleplezése segít a gyereknek megérteni a szörnyű tettet, és a leleplezett titok sem lesz tovább fojtogató szörnyeteg. „Felenged a görcs” – mondja a pszichológus. De a szakember erőlködése falra hányt borsó, ha a gyerek mögött nem állnak ott a megingathatatlan, erős szülők, és főként az édesanya. „Bármennyire is sebzettnek érzi magát a szülő, a gyereknek nem szabad ezt megéreznie. Érte vagyunk itt, legfontosabb feladatunk reményt nyújtani számára” -- hangsúlyozza a szakember.

Könnyű mondani, a megvalósítás annál nehezebb. Egy átlagos szerető szülő elveszíti a fejét, nem gondolkodik józanul. Bosszúért kiált, és fokozottabban védi gyerekét, ami azonban szintén nem tesz jót neki. A leleplezést követő megpróbáltatások teszik csak igazán próbára a családi kötelékeket: a rendőrség, a pszichiáterek, a nyomozás, az idegtépő kihallgatások. Annál komplikáltabb a helyzet, minél feddhetetlenebb az elkövető, és bekövetkezhet, hogy a zaklatott szülők egymást okolják a kialakult helyzetért.

A gyerek pedig még inkább önmagát ostorozza, mert úgy érezheti, kár volt megszólalnia, hiszen azóta minden rosszabbá vált. Félni kezd környezetétől, a magánytól – és a biztonság elvesztése még szörnyűbb, mint a szexuális erőszak szörnyű élménye.

Ezért elengedhetetlen a gyerek terápiás kezelése mellett a szülőké is, hogy megbirkózzanak félelmükkel, hogy összetartson a család, mert csak így segíthetnek gyerekükön.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Pedofilok az interneten

Nyitrai Angelika

Manapság minden második háztartásban van internet hozzáférés.

2008.3.9.   


Legyünk résen! 5.

Bernád Emese

Hajlamosak vagyunk azt hinni, minket a pedofília semmilyen oldalról sem érinthet. Pedig egyikünk gyermeke sem garantáltan védett ellene!

2006.12.4.   


A tudatlanság veszélyes! 4.

Bernád Emese

Beszélgetés a pedofíliáról dr. Jozef Šiška pszichiáterrel.

2006.11.27.   


Hogyan tovább? 2.

Bernád Emese

A szülők számára az első sokk, az önvádaskodás első hulláma után következett a második. (A pedofíliáról szóló cikk következő része.)

2006.10.26.   


Pedofília -- gyerekeinket fenyegető rém 1.

Bernád Emese

Fiatalkorú gyermekünk szexuális zaklatásának veszélye, a lányos szülők visszatérő rémálma...

2006.10.18.   

A rovat további cikkei

Négy hasznos ajándék férfiaknak

Összegyűjtöttünk négy olyan kiegészítőt, amit biztosan szeretni fog, és hasznát fogja venni a hétköznapokban.

2017.6.2.    8


Jobb formában

Jády Mónika

Kicsit nehéz a dolgunk, így, ünnepek után... Viszont mindenképpen jó, ha odafigyelünk az életmódunkra.

2017.4.19.    11


Eljegyzési fotózás

Szalay Mona

Az eljegyzési fotózás vidám, laza, kötöttségek nélküli, felszabadult, kellemes délutáni programot jelent.

2017.4.14.    16


Felejthetetlen lánybúcsú

Huszár Ágnes

Modern kori szokások, tippek, jó tanácsok, hogy felejthetetlen legyen a házasságkötés előtti leánybúcsú hangulata.

2017.2.15.    6


A legsikeresebb internetes vállalkozónők

Az internet nem csak a férfiak területe, számos nő épített fel világszinten is sikeres internetes vállalkozást.

2017.1.5.    13


Plus size divat 2017-ben

PR-cikk

Milyen trendek várnak a teltekre a következő évben?

2016.12.21.    16


Asztaldíszek gyorsan

Palkó Emese

Szuper gyorsan elkészíthető adventi asztaldíszek mindenkinek!

2016.12.10.    21