Kinek van igaza?


Saloňová Andrea  2009.2.12. 8:03

Szülők kontra iskola.

Az egyik oldalon az iskola hibáztatja a szülőket: azért, hogy milyen öltözékben járnak a gyerekek manapság, meg hogy sminkelik magukat. A szülők viszont azt kérdezik, miért engedik meg a gyereknek az iskolában, hogy úgy jelenjenek meg, ahogy. A szülők ugyan előkészíthetik a gyerek ruháit, de ha hamarabb elindulnak otthonról, már nem tudják ellenőrizni miben is megy iskolába csemetéjük. Az én időmben – pedig még nem vagyok olyan öreg –, hazaküldtek bennünket, átöltözni. Persze, ha ezt manapság véghez is akarnánk vinni, gyermekünk egyszerűen kijelenti: „Azt akarod, hogy a többiek kinevessenek? Hisz így jár mindenki! És senkit sem zavar.” Hát felteszem a kérdést: „Mit lehet tenni?” Akárcsak egy bűvös kör. Mindenki a másikat okolja, és senki nem tesz semmit!

A másik szituáció a bizonyítványosztáshoz kötődik. Amikor is azt kellett elmagyaráznom a gyerekeimnek, hogy mi az „igazságosság”. Ugyanis egy társuk év közben egyáltalán nem igyekezett – a bizonyítványában viszont mégis kitűnőt kapott. Természetesen a tanító és az anyuka megegyezésének köszönhetően… A többi szülő tiltakozására azzal reagált a tanító, hogy az érdemjegyek nem lényegesek és nem mérvadóak. Kérdem én: akkor miért osztályozzák a gyerekeket az iskolában? És mivel lehet motiválni ezek után a többi gyereket?! Nem minden szülő harcolja ki a jobb jegyet.

Több ilyen apróság is akad, biztosan már mindenki találkozott hasonlóakkal. Az a véleményem, hogy mindannyiunknak, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt el kellene gondolkoznunk ezeken a dolgokon, és közös nevezőre kellene jutnunk. Ezt kívánja gyerekeink érdeke. Nekünk kellene számukra példát mutatnunk. Hsz közös célunk az, hogy értelmes és igazságos felnőtt embereket neveljünk belőlük.

Próbáljunk meg találni egy közös utat, hisz ez csak rajtunk múlik! Hogy aztán ne kelljen egymásra mutogatnunk, tördelni a kezünket, és siránkozni: Hát ezek a mai fiatalok! Mi lesz így belőlük?! Bátran kijelenthetem: csak az, amivé neveljük őket, és amit tőlünk látnak!

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Ki ért a gyerekneveléshez?

Jády Mónika

Pályakezdő újságíróként rám bízták a gyereknevelés rovatot.

2009.1.26.   


Érettségi vizsga – szülőknek

Póda Erzsébet

Talán nem ártana felállítani egy érettségi tesztet, amelyet mindenki elvégezhetne, hogy megbizonyosodjon afelől: valóban képes a szülői szerepre.

2009.1.23.   


Én és a gyermekeim

Saloňová Andrea

Számomra a gyermekeim azt jelentik, amit az élőlények számára a levegő, vagy a szomjúhozottnak a víz.

2009.1.20.   


Szülők, álom és valóság

Vég Erzsébet

Nagyjából húszéves korom óta álmodoztam arról, hogy milyen is lehet, ha kisbabája van az embernek.

2009.1.19.   


Az anyaság kérdése

Fodor Tekla

Gondolatok az anyaság kérdéséről.

2009.1.15.   


A gyermek, áldás...

Madarász Ildikó

Mondják mások, akik épp nem egy újabb álmatlan éjszakán vannak túl, vagy akik soha nem jöttek rá a gyerek stiklijeire...

2009.1.12.   

A rovat további cikkei

A gyermekáldás keservei

Nagy Erika

Gyermeket várni csodálatos dolog egy nő életében.

2009.1.6.   


Szeretet és felelősség

Fülöp Éva

Több olyan esemény volt az életemben, amelyek nagy változásokat okoztak, de a legnagyobb és visszavonhatatlanul legjobb változást a lányom születése hozta.

2009.1.2.