Ádámok és Évák (Bélák?)


Nagy Csivre Katalin  2014.1.31. 4:00

Ádám és Éva sztorijának forgatókönyvét, ugye, mindenki ismeri.

Mára az Ádámok és Évák reménytelen buzgalommal, vakhittel keresik egymást kerek e világon, és csak a nagyon szerencsés kiváltságosoknak adatott meg a lehetőség, hogy találkozzanak. S ha egyáltalán találkoznak, fölismerjék, jobban mondva: megismerjék egymást.
Ádám Évát, Éva Ádámot.
Sok kultúra leáldozott már, történelmi korok tucatjai regélnek arról, hogy esetenként-koronként Éva Évát keresi, Ádám pedig Ádámot. Valami ördögi oknál fogva. Napjainkban is egyre inkább elfogadott, hogy Ádám és Béla lép frigyre. No, és férfi-ügyben, a nemek harcában, vagy inkább: arcában, igencsak fura, mély árkot karcolt a nagybetűs Élet.

A legnagyobb gond az, hogy a paradicsomból oly reménytelenül kitaszított emberpár mára úgy tűnik: nagyon-nagyon messze került egymástól. Bekötött szemmel tapogatja végig az életét Éva, s nem találja az elcsavargott Ádámot. Ádám pedig Évát látva messze szalad a szürke ködbe. Kimondjuk-e hangosan, vagy csak susogjuk a jelenkor nagy dilemmája: a párkapcsolatlanság. Egyre többen nem találják párjukat, vagy félretippelnek, meggondolatlanul fogadnak „röpke" örök hűséget, és sokszor az utca kövén találják magukat bevert koponyával. Így van valahogy a ma Ádámja és Évája. Micsoda mellé- és félrebeszélések a nemek közt! Ami az egyiknek fehér, a másiknak fekete, a sok néha kevés, ha van rajta sipka azért, ha nincs azért. Az egyik jobbra, a másik balra megy.

Pedig tudnunk kéne: a Föld kerek!

Így vagy úgy, az ember társas lény. S társat keres, akkor a mai kor modern fegyverei segítségével párt talál. Itt a tömegkommunikáció, az információs forradalom és a technokrata civilizáció vívmánya: az internet. Nem kell bemutatnom, tudjuk jól: embereket hoz össze a szomszédból, de akár a legtávolibb földrészekről is. Egész kicsinnyé zsugorodott a világ: Ádám és Éva előbb találkozik Hongkongban, Mallorkán, mint Budapesten. Mindegy is. Hiszen meddig tart A pontból B-be jutni manapság? Felgyorsult az utazás, a kommunikáció, a munkatempó, az életstílus.Kezdjük a gyerekeknél. Siessünk, reggel, el ne késsünk! Siessünk leszokni a pelusról, felnőtt módon egyedül enni, siessünk az iskolába! Siessünk az írással, olvasással, a topmenedzser-képzéssel – ahogy Vekerdy Tamás mondaná. Aztán siessünk, a munkába, siessünk bevásárolni, siessünk élni! Ma mindent, és mindent ma. Sőt! Rögtön és azonnal! Mindez a kapcsolatainkra is hatással van. Mindegy, hogy Hongkong vagy Budapest – az Ádámok túlhajszoltak, türelmetlen és fáradt, kifacsart, gyenge, nyakkendős bohócok, izgága macskajancsik. Ki tudja hova sietnek titkos ügyeik után, fülükhöz ragadt mobiltelefonjaikkal. Hiába nyomják a dudát és előzködnek a nagy terepjárókkal. Tudják, érzik nagyon jól: baj van a férfiassággal! Ezért eljárnak edzőterembe, centizgetni a férfiassá maszkírozott látszat-izmokat, miközben belül mimóza nárcisszá válnak. A mai Ádám muszklis díszhím, kinek agya s feje egészen eltörpül a testén, mint egy csökevény. Érzi, tudja, egyedül van. Kell egy Éva, akinél megpihenhet, otthonra családra lelhet. Egyedül nem megy, kétségbeesetten keresni kezdi Évát. De Éva nem hallja a hívó szót. Elfoglalt. A második egyetemi szakdolgozatát írja, már három nyelven beszél, hét nyelven folyamatosan mutogat, és eszébe sincs a család. Ő maga, mint a nő klasszikus női pozícióban? Nem. Még nem. Gyereket szülni majd 35 évesem, 6 hónaposan és 8 naposan. Pontosan tervez, szervez, kalkulál. Meg nem áll. Sok Ádámon túlhajszolja magát, mire észbe kap: egy sincs mellette.

Lehet egy pillanat, a véletlen huncut műve, vagy tudatos isteni szereposztás következménye, hogy a kiáltások eljutnak a fülekbe: Éva meghallja Ádámot, és fordítva. Találkoznak. Ha igazi vonzalom alakul ki köztük, igazán szerencsések. Talán a legszerencsésebbek. Bőséges élettapasztalat kullog mindkettejük mögött.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Keresni és nem találni

Kovács Márta

A negyvenes évei elején jár. Csinos, az öltözködése egyedi, sok ruháját saját kezűleg készíti.

2014.3.6.  1   


Online-herceg szélessávon

Palkó Emese

Életünk egyre inkább meghatározó részét képezi a számítógép előtt eltöltött idő.

2014.3.4.   


Világhálós randikommandó

Tompa Orsolya

Egyre népszerűbbek az internetes társkereső oldalak. A kor nem számít, a fiataloktól az egészen öregekig regisztrálnak.

2014.2.27.   


Ismerkedési színterek

Faar Ida

Internet, közösségi oldalak, bulik és diszkók világa.

2014.2.25.    2


Kapcsolataink

Kabók Zita

Csak beállítjuk a neten a keresési feltételeket, egy klikk – és már indulhat is a vadászat!

2014.2.19.    13


Ismerkedés

Szendi Tünde

Voltak napok, amikor elfogta a félelem: egyedül érezte magát, és attól rettegett, hogy sosem lesz férje.

2014.2.17.    20

A rovat további cikkei

Online dating

Jády Mónika

Egyre több az olyan páros, akik talán soha nem találkoztak volna, ha nincs a világháló.

2014.2.12.   


Hit the road Jack, avagy egy cinikus vásárló

Kulcsár Tímea Ágnes

A párválasztás nehéz feladat. Ezzel talán senki sem vitatkozhat...

2014.2.10.   


Minden ötödik kapcsolat online

Sajtóhír

Százezreket csapnak be a bűnözők a társkereső oldalakon.

2014.2.6.   


Online szerelem

Tompa Orsolya

Nők és lányok ezrei keresik az igazit.

2014.2.4.   


Online megtalált boldogság

Kiss Adrienn Éva

Azon kevesek egyike vagyok, akiknek teljes mértékben pozitív tapasztalatai vannak az internetes társkereséssel kapcsolatban.

2014.1.29.   


Akarom? Nem akarom?

Kozma Eszter

A mai fiatalok, még ha kapcsolatra is adják a fejüket, tartózkodnak a házasság intézményétől.

2014.1.24.