Elsősorban emberség


Sábitz Katalin  2006.10.12. 9:39

Másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

Nem lehet egykönnyen elmenni a homoszexualitás kérdésköre mellett. De pontosan azért nem, mert akik annak vallják magukat, nem hagyják!

A feltűnősködés, a polgárpukkasztás pedig annak a tipikus megnyilvánulása, hogy az érintett személy figyelemhiánytól szenved. Azt hiszem, ez a modern kor egyetemes betegsége. Nincs időnk semmire, még a saját életünkre sem, nemhogy másokra! És ha baj van a világban, a társadalomban, időről-időre felüti fejét a tiltakozás.

Efféle forradalom volt annak idején a hippi mozgalom is, és szerintem a divatozó homoszexualitás is ide sorolható. Melegnek, másnak vallani magunkat ma olyan, mintha útlevelet váltanánk a sikerhez.

Nem kis megdöbbenést váltott ki néhány éve egy együttes. Messzeföldön arról szólt a fáma, hogy a két lány nem csak a színpadon alkot eredményes duót! A hírverés pedig szándékos volt, ez azóta egyértelműen kiderült. Szándékosan megtévesztették rajongóikat, és az egész színjátékban a páros tényleges énektudása, képessége sokadrangú szerepet kapott. Pedig a tehetségüknek is elégnek kellett volna lenni a sikerhez.

A népszerűséget hajszolták, de közben nem számoltak azzal, milyen következményei lesznek az ő provokatív magatartásuknak. (Ebben talán a menedzserüknek volt igazi szerepe.) A mai fiatalok többsége ugyanis jóformán a képernyő előtt „nevelkedik”, és amit ott látnak, azt gondolják valóságnak. Ha azt látják, hogy két lányt már-már hőssé avatnak azért, mert a színpadon hevesen csókolózik, ne csodálkozzunk, ha a gyerekek ezt fogják utánozni! Számtalan tinédzser vallja magát melegnek azóta. Nem hiszem, hogy ez egészséges. Nem hiszem, hogy a gyerekeknek ilyeneket kell tanulniuk.

De most álljunk meg egy pillanatra. „Nagy Szellem, segíts, hogy ne ítéljek senkiről, mielőtt két hétig az ő mokaszinjában nem jártam!”

Jó, hogy nem vagyunk egyformák, és jó, hogy különböző nézőpontból szemléljük a világot! Ahány ember, annyiféle látásmód, annyiféle szín! Való igaz: sok hideget kapnak a melegek. Nem tisztem, hogy ítélkezzek, távol álljon tőlem! Nem tartom követendőnek azt az elgondolást, hogy élesen el kell határolódnunk a különbségek mentén. Nem szabad kategóriákban gondolkodnunk!

ELSŐSORBAN EMBEREK VAGYUNK, és ez az, ami számít! Hogy ki melyik kultúrához tartozik, ki milyen nyelven beszél, ki kit szeret, vagy nem szeret, ez mind-mind másodlagos. És a sorrend fontos, mert az emberségünk nem függ – illetve nem függhet például a szexuális hovatartozástól!

Azt gondolom, ha valami tényleg fontos és értékes nekünk, az akkor is fontos és értékes marad, ha nem tud róla mindenki, sőt!Hozzászólások

éva, 12. 10. 2006 17:03:33 Kedves Katalin!
Ha jol tippelek, akkor On a Tatu egyuttesrol irt a cikkjeben. Igen, ezek a lanyok azzal lettek hiresek, hogy leszbikus jelenetek voltak a videoklippjeikben (komolyan gondolja, hogy par klipp miatt valakibol leszbikus valhat? van erre konkret peldaja? erdekelne). Viszont tudni kell, hogy ez a marketing egyik fontos torvenye - ha nem tunsz ki valamivel, a piac nem fog eszrevenni. Hogy pont a homoszexualitast vettek eszkozul a lanyok menedzerei, arrol a melegek nem tehetnek. Ha a hetero-nagykozonseg nem volna kivancsi ilyesfajta klippekre, akkor nem valasztottak volna. Ha a homoszexualitas teljesen normalis jelenseg volna hetkoznapjainkban, senkit sem erdekelne, hogy ket lany egy bugyuta dal klippjeben csokolozik. Ezert en most is azt vallom - nem szabad a melegeknek elbujdosni a hetero-tobbseg szeme elol, termeszetes jelensegnek kell lenni a homoszexualitasnak a gyerekeink szemeben is. Akkor majd nem akarnak ongyilkosok lenni, mikor tinedzer korukban radobbennek, hogy a sajat nemehez vonzodnak. Ekkor lesz toleransabb a vilag! Minden jot, Eva.
Vera, 12. 10. 2006 19:13:07 Xavér
Figyelem ezt a vitatkozást. Most itten úgy látom pro és kontra van. Az egyik meleg párti, a másik meleg ellenes. Most van feladva a labda a toleranciának. Személy szerint nem foglalkozok különössebben ezzel a problémával, de nekem sem tetszik, ha mongyuk két férfi csókolódzik. Egyszerűen nem kellemes látvány. Két nő még talán... De két férfi!!!! És ha még elképzelem a szexet közöttük, akkor már tényleg odavagyok, úgyhogy el se képzelem, rájuk se figyelek. Nem érdekelnek a mozgalmaik sem. De azt nem engedélyezném, hogy gyereket fogadhassanak örökbe. És az is igaz, hogy a média hülyére veszi az embereket. És igenis divat a melegség. Pont a média miatt. Varnus Xavér egy ideig milyen nagy homokos volt, most meg már mintha heteróvá vált volna. Érdekes, nem? Jó vitatkozást. Vera
miriam, 12. 10. 2006 21:44:26 divat?
Kedves Vera, Varnus Xaver sosem mondta magarol, hogy meleg. Mindig is azt mondta, hogy biszexualis. Es ezen kivul meg egomanias es feltunesi viszketeksegben szenved, de ezt mar en teszem hozza. Az emberek nagy tobbsege biszexualis, csak a tarsadalmunk minden ilyen impulzust kiirt bennunk meg mielott tudatositanank, mert a mi tarsadalmunkban csak a heteroszexualitas elfogadott. Nem divat a melegseg, csak a media teszi azza, mert a media is csak biznisz es a szenzacio adja el az ujsagot es a reklamokat. Majd ha nem lesz erdekes, hogy valaki meleg, nem lesz vele tele a media es nem fog ugy tunni, hogy divat. Igaza van, ha nem tetszik, hogy ket ferfi csokolozi, ne nezzen oda. Szerintem ok sem sokszor kepzelik el, a heterok mit muvelnek egymassal az agyban.
@


Kapcsolódó cikkek

Toleranciát mindenkinek!

Bernád Emese

Kolléganőnk bizony elkésett az októberi hónap témájának feldolgozásával. Értékes és érdekes gondolatait azonban mindenképpen érdemes elolvasni!

2006.11.1.   


Tanulható-e a tolerancia?

Vég Erzsébet

Szerintem a tolerancia azt jelenti: elismerni és elfogadni a másik is ember.

2006.10.19.   


A másság jegyében

Kabók Zita

Az ember hajlamos elítélni a másikat, csak azért, mert más nyelvet beszél, más a nemzetisége, hovatartozása, vagy mások a nézetei.

2006.10.16.   


Mit toleráljunk és mit nem?

Fülöp Éva

Az utóbbi hetekben csak azt hallani, hogy a politikusok üzengetnek egymásnak, ahelyett, hogy közösen keresnének megoldásokat az égető problémákra.

2006.10.15.   


Tolerancia

Molnár Miriam

Bevallom, nem szeretem a tolerancia szót. Amikor valaki azt mondja, hogy jól tolerálja a fájdalmat, akkor ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig tűri, hogy fájjon.

2006.10.13.  6   


Meleg-hideg-meleg

Sábitz Katalin

Egy fiatal pár sétál az utcán kézen fogva. Hogy miért meglepő ez? Mert a pár két fiúból áll.

2006.10.11.  8   

A rovat további cikkei

Kérem a következőt!

Jády Mónika

Mi az, amit szóvá kellene tennünk, és mi az, amit nem…?

2006.10.11.   


Hétköznapi toleranciáim

Póda Erzsébet

Szerintem én nagyon toleráns vagyok. A tűrőképességem a végtelenbe nyúlik.

2006.10.8.  1   


Nem vagyunk egyformák!

Sábitz Katalin

Ezúttal fiatal kolléganőnk írt bevezető cikket a Hónap témájáról, a toleranciáról.

2006.10.6.