Fogyjunk egészségesen!


Huszár Ágnes  2012.10.8. 5:10

Kovács Csaba étkezési tanácsadó egy személyre szabott étrendet állít össze a hozzá forduló, fogyni vágyó nőknek és férfiaknak.

De azoknak is segít, akik szimplán egészségesen akarnak étkezni. Személyes tapasztalatait és a különböző fogyókúrák irányelveit gyúrta össze a fogyókúrázásra is alkalmas étrendben. A szabályokat és az útmutatásokat alaposan betartó személyeknek heti pontossággal meg tudja mondani, ki mennyit fog fogyni bizonyos időn belül. Az étrend a civilizációs betegségek leküzdésében is segíthet, hiszen hosszú távú használata során akár a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint is csökkenhet, a cukorbetegeknél pedig a cukorszint beállításánál is komoly szerepet kaphat. A módszerben nincs ámítás, csak pontos számítás. Az étkezési tanácsadó grammokat, kalóriákat és az étkek zsír-fehérje-szénhidrát arányát számolja ki személyre szabva azzal a céllal, hogy feketén-fehéren a papíron, és a mérlegen állva is megmutatkozzon a testsúlycsökkenés.

Személyes okokból kezdett foglalkozni a fogyókúrázás lehetőségeivel és az egészséges táplálkozással. Hogyan jutott el oda, hogy ezt az egyénre szabott étrendet, illetve diétát összeállítsa, és saját maga is használni kezdje?

Nekem az egész életem két fázisból állt: vagy híztam, vagy fogyókúráztam. Az összes fogyókúrát végigpróbáltam. Innen a személyes tapasztalat, hogy ezek nem igazán jók. Valójában ez az étrend a fejemben már megvolt, és abból már könnyen össze tudtam rakni az étlapot, csak nem volt rá éppen szükségem. Aztán az egyik barátomnak viszont igen: fogyni akart, és felajánlottam a segítségemet. Végül is ez indította el két éve a folyamatot: ami ott van a fejemben, azt adjam ki magamból. Természetesen nekem is vannak egészségügyi problémáim, mint mindenkinek. Saját esetem adta az ötletet, a tudás, a tapasztalat nagy részét, és már csak egy kicsit kellett utánaolvasni a helyes étkezésre vonatkozó dolgoknak.

Ennek az étkezési módnak, diétának mi a lényege?

Az, hogy személyre szabott, ugyanis mindenben próbálunk egymáshoz igazodni a fogyni vágyóval. Megbeszélem vele az étkezések időpontját, és azt is, milyen ételt szeret, vagy nem szeret. Nagyon lényeges dolog, hogy aki már lefogyott pár kilót, nem ugyanaz az ember, és mindent újra át kell számolni, amit a könyvekből nem lehet megtudni. Az egész abból indul ki, hogy a szervezetnek óriási öngyógyító ereje van, de csak akkor fog a szervezet jól működni, ha jó „üzemanyagot” kap. A diéta egyik alapja az is, hogy délig csak gyümölcsöt lehet enni, mert délelőtt tisztul a szervezet, és ez nemcsak a fogyás miatt, hanem az egészség miatt fontos. Napközben szinte mindent lehet enni, de nem mindegy, hogy mit mikor és mivel párosítva. Ennyi a lényeg.

Minden fogyókúránál fontos az is, hogy mit lehet inni, és milyen ital kerülendő. Ennél a diétánál milyen italokat ajánl? A kávé-, a tea- és az alkoholfogyasztás korlátozva van?

Elsősorban a csapvizet ajánlom. Általában a csapvíz sokkal tisztább és jobb összetételű, mint a boltban megvásárolt vizek. Jó a citromos víz, üdítő gyanánt, és lehet inni a jobb minőségű ásványvizeket is. Minőség alatt a régi márkanevű ásványvizeket értem, amiben meg lehet bízni, aminek jó az összetétele. Délig nem lehet kávét inni, mert ha tisztítjuk a szervezetet, akkor nem mérgezhetjük semmivel, sem kávéval, sem cigarettával. A reggeli kávé elhagyása a legijesztőbb, de az a tapasztalat, hogy ezt a legegyszerűbb elhagyni, egy hét után nem hiányzik az embernek. Az egy hét nehéz, de az összes többi fogyókúrában az egész fogyókúra nehéz. Délelőtt és délután gyümölcsteát lehet fogyasztani, olyat, ami tényleg gyümölcsből készül, tehát nem a megfestett, ízesített fekete teáról van szó. Itt a tárház bezárult, ez egy embernek elég. Az alkoholfogyasztással az a helyzet, hogy amíg tart az úgynevezett fogyi, tehát amíg mérve van az ételmennyiség, addig az étrendbe semmi nem fér bele plusz kalóriaként. Egy idő után az étrendben megjelennek plusz ételek, de akinek az a kérése, hogy szeretne esténként egy deci bort meginni, annak ezt beépítem a diétájába.

Azért beszélünk az ételek méréséről, mert ebben az étrendben minden ételösszetevőt, és magát a készételt is, meg kell mérni, hiszen pontosan adott, hogy miből hány grammot ehet az ember. Az étlap magában foglalja, hogy az adott ételek mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt tartalmaznak. A receptek is úgy vannak szétírva, hogy melyik összetevőből hány grammot kell az ételbe főzni. Ez miért fontos?

Ez megnyugtató nekem is és a fogyni vágyónak is. Nekem azért fontos, mert pontosan ki tudom számolni, hogy ha az adott ételt és mennyiséget eszi meg az ember, akkor mennyit fog fogyni például egy hét alatt. Engem zavar, ha 20 dkg különbség van a kiszámított adat és a diétázó testsúlya között, mert annak oka van. A számításaim abból indulnak ki, hogy az adott személy mit evett meg, hiszen az étlap alapján annak az összetételét pontosan tudom. A kiszámított kalóriához képest kevesebbet semmi esetre sem szabad enni, mert van egy minimális kalóriamennyiség, amit muszáj naponta elfogyasztani, és a diéta első hónapjában ezen a minimális kalórián „üzemelünk”. Ennek oka, hogy induljon meg a fogyás, a diétázó is higgyen benne, hogy le tud fogyni. Az első hetek után tudom bemérni, hogy a diétázó hogyan reagál erre az étrendre, és ezután a számadatok pontosan működnek. Számoljuk a kalóriákat, és azt is, hogy a napi étrend miből tevődik össze: a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék százalékának pontosan passzolnia kell. Az étlapomban ezt nyújtom: pontos arányban szerepel benne a szükséges mennyiség mindenből.

Ismerem ezt az étkezési módot, és a beszélgetésünkből lassan az olvasó számára is kiderül, mi ennek a fogyókúrának a lényege.

Összefoglalva: a tanácsaimat követő fogyni vágyók megkapják a heti étlapot, amin szerepel, hogy reggelitől a vacsoráig pontosan mit és mikor kell enniük. Megkapják az ételek receptjeit a pontos arányokkal, mennyiségekkel. Ezen kívül bármilyen kérdésükre válaszolok, a segítségükre vagyok a nap 24 órájában, általában telefonon, skype-on, emailen tartjuk a kapcsolatot. Természetesen a fogyókúra elkezdése előtt elmagyarázom a diéta lényegét, megbeszélem velük a célt. A kitűzött cél elérése után mindenkit úgy engedek az útjára, hogy maga is tudja ezt az étkezést folytatni, ami tulajdonképpen nem is fogyókúra, hanem egy életforma.

Az elért cél után tehát tartani kell a diétából bizonyos dolgokat továbbra is. Mi az, ami a legfontosabb?

Ebben az étkezésben nincsenek komoly megkötéseket, szokatlan dolgok. A visszajelzések szerint finomak az ételek, és a diétázók is úgy látják, hogy valójában ugyanazt eszik, amit addig, csak más formában. Nyilván a diéta közben vétkezik mindenki, ebben sem látok rosszat. Nem szabad, hogy emiatt lelkiismeret-furdalása legyen az illetőnek, hiszen az kizárt dolog, hogy 9 vagy 15 hónap alatt ne vétkezzen valaki. Az étlap is úgy van összeállítva, hogy néha finomságok is vannak benne, ez természetesen ritkán belefér. A fogyi időszak után az ember már nem a konyhai mérlegen méri az ételeket, hanem szemre, mert már van tapasztalata. Ha már nem a minimális kalóriamennyiségen él az ember, hanem az optimálison – a fogyi után kb. 1500-1800 kalóriát fogyaszthat el az ember naponta –, akkor az ételek összetétele is eltérhet az ideális zsír-fehérje-szénhidrát összetételtől. A testsúly reggeli mérése a fogyi után is fontos, hogy a cél elérése után az ember ellenőrizze, hogy ne fussanak vissza a kilók. A testsúly ingadozik, de ha a reggeli mérésnél az ember látja, hogy visszajött több mint egy kiló, akkor tehet ellene valamit: kevesebbet eszik 3-4 napig.

A fogyás mértéke milyen gyors lehet, mi az a mennyiség, ami még egészséges?

Nem szabad gyorsan fogyni, havi két kilónál nem szabad többet. Az ideális a havi egy-másfél kiló, ami aztán tartósan nem jön vissza. Ennél a diétánál az első hónapban a fogyást beindítjuk a minimális kalóriamennyiség bevitelével, ez 1200 kalória naponta. Utána a személyre szabott számítások szerinti kalóriamennyiséget kapja az adott személy. Ez jócskán több 1200 kalóriánál, kb. 1500-1600 kalória naponta, és még vannak az étlapban plusz ételek. Néha az a probléma szokott előfordulni, hogy egy idő után a nagyobb mennyiséget a diétázó nem is tudja megenni, mert összeszűkült a gyomra. És akkor jelentkezik a gond, hogy enni kell, de hogyan? (Nevet)

Bizony vannak olyan emberek, akiknek az evés, a hízás a gond.

Ez a diéta fordítva (ha hízni akar az ember) ugyanúgy működhet, mert ez egyfajta egészséges életmód. Az egészségesen működő szervezet optimális összetételű és mennyiségű étel bevitele után igyekszik elérni az ideális testsúlyt. Az emberek többsége túlsúlyos, így nyilván fogyásról beszélünk, de ha valaki sovány, akkor ez alapján meg kellene híznia a diéta segítségével. A hízni vágyóknál is ugyanolyan számítások alapján lehet összeállítani az étlapot. Náluk nem azt számolom, hogy heti 35 dkg fogyáshoz mennyi kalóriát kell bevinni a szervezetbe, hanem azt, hogy heti 35 dkg hízáshoz mennyit kell enniük.

Fontos a mozgás, ha valaki ezzel az étkezési móddal szeretne fogyni?

Most fognak elítélni a szakemberek. (Nevet) Az lenne igazán helyes, – hogyha például naponta 500 kalóriával kevesebbet fogyasztunk, mint ami a szervezetünk működéséhez szükséges –, ha abból 250 kalóriát ételmegvonással, 250 kalóriát pedig mozgással dolgoznánk le. 500 kalóriától úgy is meg lehet szabadulni, hogy lemozogjuk az egészet, vagy megvonjuk a szervezettől az 500 kalória ételt. A fogyókúrámban az utóbbit alkalmazom. Az esetek 99 százalékában az emberek nem hajlandóak mozogni, és nem tartom korrektnek, hogy valaki azért ne élhessen egészségesen, mert nincs ideje, kedve vagy lehetősége mozogni. Le lehet fogyni, és lehet egészségesen élni mozgás nélkül is, de persze soha nem mondtam, hogy nem egészségesebb mozgással. De ha nem tudunk 100 százalékot teljesíteni, akkor teljesítsünk kevesebbet, azt azonban rendesen. A mozgás különben a szellemi frissesség megőrzése miatt is fontos, hasznosnak tartom, szükségünk van a mozgásra. Ezt mindenkinek elmondom, és azt is, hogy mozogni kellene, mert az nagyon sokat segít, de nem állhatok senki fölött ostorral, hogy menj le futni. Ehhez alkalmazkodik a heti étrend, amit összeállítok a diétázóknak. Különben figyelembe veszem az illető munkáját is, hiszen aki például bányában dolgozik, teljesen máshogy égeti a kalóriákat, mint az, aki irodában ül. A szabadidőben végzett mozgást is figyelembe veszem, azzal is számolok a kalóriák, az ételösszetétel kiszámításában.

Ennek az étrendnek az egyik speciális összetevője a tönkölybúzakenyér. Miért fontos az ön által sütött kenyér?

Ez tönkölybúzalisztből készült kenyér, teljes kiőrlésű lisztből sütöm. A tönkölybúza az őseink eledele, 8000 éve jelen van a Kárpát-medencében, de a gabonanemesítés áldozata lett, mivel az 1950-es évektől kiszorították a nemesített gabonafélék. A tönkölylisztből készült kenyeret teljesen megemészti a szervezet, sok rostot tartalmaz, és rengeteg benne a vitamin és az ásványi anyag. Kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más gabonafélékből készült kenyér. Jótékony hatással van a szervezetre, például „lepucolja” az érfalakat, ezért a magas vérnyomást csökkenti. A koleszterinszintet is csökkenti, és a cukorbetegek is fogyaszthatják. A rák elleni küzdelemben is használják a tönkölyfű levét. A tönkölybúza termesztésénél nem kell műtrágyázni a talajt, nem kell gyomirtót használni, és jobban bírja a szélsőséges időjárást is. A tönkölybúzakenyér része az általam összeállított diétának, az összetételének köszönhetően alig hizlal, alacsony a glikémiás indexe is. Létezik belőle teljes kiőrlésű lisztből készült, van belőle félbarna kenyér, aminek 35-40 százaléka teljes kiőrlésű liszt, és sütök fehér tönkölybúzakenyeret is.

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert kívánok a további munkájához!


Kovács Csaba elérhetősége: dokifogyi@gmail.comHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Bárki lefogyhat!

Halász Kata

Dr Pierre Dukan, a híres-hírhedt Dukan-diéta atyja saját módszerének két lábon járó bizonyítéka.

2012.10.31.    5


Nasi, a közellenség

Csepy Enikő

Törtető kollégák, áskálódó kotnyelesek, pletykálkodó szomszédok? Mind semmik ahhoz képest, amit a nasik hoznak a fejünkre.

2012.10.29.   


Édességcsapdában

Faar Ida

Régen a kövérség a jólét, a bőség jelképe volt. Ma már az egészségtelen életmódé.

2012.10.24.   


„Súlyos" problémák

Kovács Márta

A téma kapcsán számba vettem az ismerőseimet, hányan túlsúlyosak közülük.

2012.10.19.   


Tükröm, tükröm

Nagy Csivre Katalin

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: milyen is az én énképem?!

2012.10.17.    10


Viselősen

Madarász Ildikó

A blúzom alatt diszkréten bújik meg. Alig látható, csak picit dudorodik előre, a mellem alatt pont egy arasszal: a pocakom.

2012.10.15.    30

A rovat további cikkei

Pluszméret

Jády Mónika

Hány kiló plusztól mondhatjuk valakiről, hogy túlsúlyos?

2012.10.12.   


Minden a fejben dől el

Csepy Enikő

Korunk legnagyobb „betegsége“, hogy a külső követelményeknek megfeleljünk – csak épp magunknak ne.

2012.10.11.    7


Répadilemma

Puha Andrea

Emlékszem, volt egy nap, mikor belenéztem a tükörbe, és eldöntöttem, hogy kövér vagyok.

2012.10.4.    17


Párnácska

Nagy Erika

Sokszor mondják, hogy a kövér ember jobb kedvű, hatalmasakat tud kacagni.

2012.10.1.    4


Súlytalan trendre várva

Szilvási Krisztián

Nem mondom el többször, de legalább egyszer belekezdek. Húsbavágóan.

2012.9.26.    28


Le a vékony nőkkel!

Halász Kata

A női szaklapok dugig vannak edzéstervekkel, diétatippekkel és életmód-tanácsokkal a fogyni vágyó nőknek:

2012.9.24.  3    10