Mivel szerezzünk örömöt?


Šipošová Miroslava  2006.12.10. 21:18

Belgiumi kolléganőnk az ajándékozásról, karácsonyról és ünnepről elmélkedik, miközben egészen újszerű dolgokkal ismertet meg bennünket.

Mivel szerezzünk örömet a nőknek? Milyen ajándék a legmegfelelőbb?
Egy nem éppen kedves újkori mondás szerint „A nő nem tudja, hogy mit akar, de addig nem nyugszik, amíg meg nem kapja, amit akar.” Mivel szerezzünk örömet a nőknek? Milyen ajándék a legmegfelelőbb?

A nők nem egyformák, és nem lehet azt mondani, hogy mindegyik ugyanazt akarja, vagy hogy minden nőnek ugyanaz az ajándék tetszik. Egyes nők az ékszereket részesítik előnyben – minél több karátos, annál jobb. Más nőknek a könyvek, a parfüm, a kozmetikumok okoznak örömet. Olyanok is akadnak, akiket kedvenc folyóiratuk előfizetése, fitneszbérlet, egy premierre szóló színházjegy vagy egy téli kirándulás hoz lázba. A figyelmes partner tudja, hogy mi tetszik az ő szíve választottjának. Mi illene hozzá, mit szeret és mit nem. Tudja, mivel szerez örömet az ő „drágájának”, és sejti, hogy mi az, ami valószínűleg nem nyerné el a tetszését.

A mi családunkban nem szokás nagy és drága ajándékokat venni. Az ajándékozás inkább a kedves figyelmességekről és a meglepetés érzéséről, az apróságok okozta örömről szól. Minden karácsony előtt elhangzik a kérdés: „Mit szeretnétek a fa alá?”

Válaszom egyszer sokkolóan hatott az édesapámra. Kérdésére ugyanis ezt a választ kapta: „Góla készletet!” Ez egy varázslatos kis koffer, tele mindenféle csavarokhoz és anyacsavarokhoz való csavarhúzókkal, alátétekkel, csipeszekkel. Édesapám elmagyarázta, hogy megérti az óhajomat, de a fa alá ez egyszerűen nem passzol. Számomra ugyanis a kézimunka nem a varrást és a hímzést jelenti, hanem például szekrénykekészítést, bútor-összeszerelést, autójavítást. A készlet nem volt a fa alatt, de édesapám legalább egy nyolcas kulcsot kerített nekem, amit sehol sem találtam – a volán rendbe tételéhez volt rá szükségem.

Kislány koromban édesanyám megkérdezte tőlem, hogy szeretnék-e Barbie babát? Teljesen sokkoltan néztem rá, és megkérdeztem, mit követtem el, hogy Barbie-t kell kapnom? Szerintem ilyen babával nem lehet játszani, hisz nem tud megállni még a saját lábán sem. De a kisautók és az autópálya, az már más kérdés!

Idén „női” ajándékot – varrógépet kapok, vagyis már meg is kaptam. Mivel távol élek az édesanyámtól, és nem zavarhatom őt azzal, hogy megvárásra rövidítse le a nadrágomat, mindenképpen szükségem van erre a nagyszerű gépre, és e karácsonyra rögtön készítek is valami tipikusan karácsonyit – karácsonyi terítéket. Soha nem varrtam még varrógéppel, de karácsonyra tanuló-amatőr lesz belőlem, és világon lesz az első terítőm, kiegészítőkkel.

Hogyan tegyünk a nők kedvére, amikor mindegyikük más? Az egyik romantikus, a másik praktikus. Az egyik azt értékeli, amit a másik ki nem állhat. A nők számára nem létezik univerzális ajándék. Tehát ne is próbálkozzunk a „nőknek való” ajándék besorolással. Számomra sértő ez a beskatulyázás. Ha nő vagyok, ékszert kell kapnom, és örülnöm kell? Tíz ujjam van, és ezek közül csak kettőn hordok gyűrűt – mennyi gyűrűre van még szükségem? És csak két fülem van -- hány pár fülbevalóra van szükségem? Nekem, akinek fémallergiája van? Igen, az ékszerek szépek, de nekem a varrógép nagyobb örömet okozott.

A karácsony akkor karácsony, ha megvan a hangulata. Már most örömmel tölt el, hogyan fogok a díszítésen elmélkedni, mit hová teszek, milyen színeket részesítek előnyben. Ez lesz az első karácsonyom a saját házamban. És nagyon várom már. Itt, Belgiumban, más a karácsony, mint ahogy Szlovákiából ismerem. Az ajándékokat Újév napján adják át, a karácsony december 25-én van, december 24-e normális munkanap. Az ünnepi menüt étteremben rendelik meg, és azt teszik az asztalra. Éppúgy költik el a vacsorát, mint minden más napon, ünnepi beszéd, családra való megemlékezés nélkül, hétköznapi ruhában. Ez nem nekem való!

Nálunk mézeskalács fog illatozni, lesz káposztaleves és rántott hal – bár kételkedem benne, hogy sikerül pontyot szereznem, de lesz krumplisaláta és gyümölcsökkel teli kosár az asztalon, ostya mézzel és fokhagymával, mákos guba, és plusz egy tányér, ha véletlenül egy úton levő bekopogna az ajtón. Olyan karácsony lesz, amikor csengőszóval adják ki a parancsot: Az ajándékokhoz!

Évközben teljesítjük hozzátartozóink óhajait, hegyezzük a fülünket és kitárjuk a szívünket, hogy rájöjjünk, kinek mit vegyünk születésnapra, névnapra, évfordulóra… és a karácsony? A hangulatról, az együttlétről, a beszélgetésekről, a társasjátékokról, a karácsonyi mesefilmekről szól, és a kedves apróságokról, amelyeknek mosolyt kell csalniuk a megajándékozott arcára.

Nem tudom, mi az, ami minden nőnek örömet szerezne. Univerzális ajándék nem létezik. Ám feltételezem, hogy nem tévedek, ha megjegyzem, hogy karácsonyra semmi esetre se ajándékozzunk egy nőnek sem – legyen szó romantikusról vagy praktikusról – mixert vagy konyhai robotgépet!
Tényleg, semmi esetre sem…!

Fordította: Jády MónikaHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Különös karácsony

Sábitz Katalin

Karácsony. Az év legszebb ünnepe. Mindannyiunk számára különleges nap.

2006.12.15.   


Váratlan vendég

Nagy Erika

Szenteste hajnalán nagy pelyhekben hullott a hó.

2006.12.14.   


Decemberi erők

Araczky Irén

Van-e az életünknek olyan része, amit szeretünk? Bizonyára igen.

2006.12.14.   


Karácsonyi anekdota

Jády Mónika

Ez a nyúlfarknyi történet egy rejtélyes csomagról szól. Elolvasása után érdemes elgondolkodnunk egy picit.

2006.12.10.   


Furcsa ajándékok

Kabók Zita

Vannak abszurd ajándékok, drága ajándékok, megfoghatatlan és élvezhetetlen ajándékok, és olyanok is, amelyek a szívünkből jönnek…

2006.12.10.   


„Nemszeretem” karácsony

Vég Erzsébet

Munkatársunk ezúttal a szokásostól eltérő szemszögből közelítette meg a témát.

2006.12.7.   

A rovat további cikkei

Advent ma

Póda Erzsébet

Életképek arról, hogyan viselkednek az emberek manapság advent idején.

2006.12.5.