Életünk advent idején 2.


Kiss Adrienn Éva  2014.12.8. 2:47

Folytatjuk sorozatunkat az adventi időszak szépségeinek felelevenítésével.

E heti írásunkban megosztjuk Önökkel három kolléganőnk karácsonyi emlékeit, élményeit. Előtte azonban tegyünk egy kis történelmi kitekintést!


Íme, néhány érdekes tény az adventtel kapcsolatban:

- Az advent szó latin eredetű (adventus), jelentése: megérkezés.
- Története egészen az V-VI. századig nyúlik vissza, amikor is hajnali harangszóval jelezték az advent kezdetét.
- Az adventi koszorú a XIX. századtól vált szokássá. A legelsőt Johann H. Wichern készítette, aki egy német evangélikus lelkész volt.
- A négy gyertya a koszorún mást-mást jelképez: hit, remény, öröm és szeretet.
- Hagyományosan az első két vasárnapon lila, a harmadikon rózsaszín gyertyát gyújtottak.
- A gyertyák számával együtt a fény is növekszik, ami az isteni fény növekvését szimbolizálja.
- Advent első vasárnapja egyben az egyházi újév kezdete is.
- Régen adventkor böjtöt tartottak az emberek. Ilyenkor tilos volt mulatni, még az ekkor köttetett házasságokat is szerényen ünnepelték meg. A XX. század beköszöntével az adventi böjt hagyománya lassan feledésbe merült. Bár tény, hogy sokan ma is tartják az étkezési tilalmakat, és nem esznek húst, illetve állati eredetű ételeket pénteken.
- A karácsony hagyományos színei a zöld, a piros és az arany. A zöld jelképezi az életet és az újjászületést, a piros Krisztus vérét, az arany pedig a fényt, a gazdagságot és a pompát.
- A karácsonyfa-állítás szokása a XVI. században Németországból terjedt el, amikor a keresztény családok feldíszített fenyőfákkal várták az ünnepet.


És most következzen három kedves emlék, kolléganőink tollából!

„Advent beköszöntével mindig eszembe jut a gyermekkorom és színhelye. A pitvaros házikó konyhájának zöld faajtaját látom magam előtt, amint teljesen be van havazva. (A konyhába két ajtón keresztül lehetett bejutni, a külső volt a teljes faajtó, a belső pedig az ablakos. Karácsony közeledtével, most úgy emlékszem, mindig jeges szél fújt, és majdnem mindig havazott.)
Ötéves lehetek: a konyhában térdelek a széken, és az asztalra könyöklök, amely mellett anyukám sürgölődik. Diós stanglit és medvetalpat készít. Nagymamám is az asztal mellett ül, ő már megsütötte a diós és mákos kalácsot. Most halkan beszélgetnek anyukámmal. Meleg van, a fatüzelésű kályha ontja a forróságot, abban fog majd sülni a sütemény. A mai napig nem értem, anyukám honnan tudta pontosan, mikor kell a süteményt a sütőbe tenni – mindenesetre a régi házunkban sosem égett le semmilyen sütemény, sem étel. Most, ebben a pillanatban is, tisztán érzem az akkori vanília, mák, dió és frissen sütött sütik édes illatát.
Hálát érzek a mindenségnek, hogy ez az emlékkép örökre megmaradt bennem, és minden évben, advent beköszöntével újra meg újra előbukkan emlékezetemből. Ott vagyunk mi, hárman, a régi házunk illatos, meleg konyhájában: a nagymamám, anyukám és én.”
Póda Erzsébet

„Az életem szokásos, hagyományos, megszokott karácsonya akkor változott meg, és vált érdekessé, igazán mássá, mióta a gyerekeim vannak. Valahogy sikerült megőriznem, konzerválnom a gyerekkorom karácsonyi díszeinek emlékét, hangulatát, amik fura várakozó, örömteli érzések sokaságát égették belém. Ezek a díszek már rég darabokra törtek, de amit jelentettek, azok azt hiszem, végigkísérnek. Ezt igyekszem belecsempészni az ünnepekbe és a gyerekeink karácsonyába.
Nem vásárolok évente új díszeket, új asztalterítőt, csengettyűt, hogy az az egyetlen sok-sok emlékkel legyen megpakolva. Érintések, illatok kapcsolják minden érzékünket és érzék feletti szerveinket az ünnephez. Egyszer mindez majd sok év múlva rólunk tanúskodik majd, azt hiszem.”
Nagy Csivre Katalin

„Mindig is szerettem ajándékot adni. Sok esetben jobban is szerettem, ha nem én vagyok az ajándékozott, mert egyrészt jó érzés, ha láthatom mások arcán az örömöt, másrészt pedig nem én leszek az, aki zavarba jön a találó ajándéktól.
Idén sajnos nem jutott annyi, mint amennyit szerettem volna költeni másokra. A nagy ötletek, amik már év közben az eszembe jutottak, sorra úsztak el, de nem vagyok hajlandó az ajándékozást feladni. Eszembe jutott, hogy régen, mikor kicsi voltam, egy-egy rajzzal leptem meg a rokonokat születésnapjukon, nevük napján, vagy éppen karácsonykor és milyen örömmel fogadták, hogy gondoltam rájuk, akármennyire is csúnya volt az a rajz.
Idén nem fogok ajándékot vásárolni. A saját két kezemmel fogom elkészíteni azt, amit majd a karácsonyfa alá csempészek Szentestén. Ahogy összegyűjtöm a hozzávalókat, ahogy tervezgetem az elkészítést, a formát, valahogy sokkal közelebbinek érzem magamhoz ezt a karácsonyt. Azt hiszem, jövőre is magam csinálom az ajándékokat.”
Kulcsár Tímea ÁgnesHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Gondolatok az ünnep előtt

Tompa Orsolya

Karácsony luxuskiadásban, és egyszer az ünnepek is véget érnek...

2019.12.22.    23


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20


Életünk advent idején 4.

Kiss Adrienn Éva

Elérkezett ez is: advent utolsó hete van. A karácsony már csak alig néhány pillanatig várat magára.

2014.12.22.    28


Életünk advent idején 3.

Kiss Adrienn Éva

Advent harmadik hetéhez érkeztünk, egyre közelednek az ünnepek. A karácsony hangulata mézeskalács illatával, forralt boros mámorával, csengőszóval hívogat már.

2014.12.15.    14


Karácsonyi meghittség?

Haizok Melinda

Az elmúlt napok tapasztalatai (és még csak december második hete van) nem éppen azt mutatják, hogy a szeretet ünnepére készülünk.

2014.12.12.    2

A rovat további cikkei

A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Egy ideje a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradtak, hiszen sokan inkább kirándulni mentek.

2022.4.14.    59


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2022.1.15.    8


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2021.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2021.11.28.    15


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2021.11.10.    27


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2021.10.29.    44