Húsvéti kép-tár


Hubert Tamás  2013.3.30. 4:58

Munkatársunk elgondolkodtató gondolatai ünnepről, életről, halálról, feltámadásról...

Az egyik kép, ami emlékeiben felelevenedik, a következő:

Új kolléga érkezik a munkahelyre. József-nap lévén gratulálnak neki, merthogy József a neve. Mondják is, hogy: erőt, egészséget, sok boldogságot, érezd magad jól közöttünk! Meg, hogy Isten éltessen sokáig!
József nyugodt mosollyal válaszol: Isten éltessen engem? Nem vagyok hívő, de azért köszönöm. Az egyik gratuláló kolléga hasonló nyugalommal megjegyzi, hogy dehogyis nem vagy hívő, te is csupán h i s z e d, hogy nincs Isten, meg odaát semmi. Aztán ajándék, koccintás, ivás... húsvét előtt.

Megjelenik egy további kép is:

A szupermarket parkolójában bevásárlókosárból pakol a család az autóba, amelyben 7-8 éves ikrek viháncolnak a hátsó ülésen. Péktermék, sonka, kolbász, jó minőségű alkohol, csokinyuszik és csokitojások, márkás üdítők, virgács maslival...
A fiatal pár megcsókolja egymást – tart még a love –, és csak annyit hallok, hogy: de jó, hogy nem kell bujkálniuk a templomba járással, a húsvéti gyónással, mint annak idején a fiatal nő apjának és anyjának.

A következő élmény képe így él benne:

Látogatóban egy kórházban külföldön. Édesanyja nővére rákos beteg. A látogatási idő végén egy láthatóan papi személy lép civil ruhában a szobába, ahol három beteg nő fekszik. Halk zene szól az egyik éjjeliszekrényen bekapcsolt rádióból. A lelkész odahajol a sarokban fekvő beteghez. Ő úgy látja, a rövid beszélgetés után sugárzó nyugalom jelent meg az idős beteg asszony szemében, arcán. Aztán a pap, diszkréten, pici ostyát tesz a beteg nyelvére.
Megható jelenet...
Majd dolga végeztével kezet fog pap és beteg. Rövid, békés mosolyt váltanak. És a lelkész egy pillanatra megáll a másik beteg hölgy ágyánál. Péter atya vagyok, mondja. Hogy van, kérdezi a láthatóan nagyon beteg asszonytól? A nagynénjével ekkor már nem tudnak nem figyelni rájuk. A beteg tiltakozó arccal rémült tekintettel mered a papra, majd kitör belőle: hagyjon engem békén, úgy is meg fogok d ö g l e n i! Hosszú másodpercek után a pap megállapítja: szép jövőkép, mondhatom, de önön múlik minden.

Emberünk most a notebookja előtt ül, és e-mailjeit ellenőrzi, majd egy keresőben rákattint a húsvét szóra. 6 millió 700 ezer találat. Tovább kattint a képkeresőben, a téma marad – húsvét. Rengeteg kép jelenik meg a monitoron: nagy többségben nyuszik, tojások, locsolók, itt-ott egy-egy feltámadt Jézust ábrázoló, többé-kevésbé giccses kép.

És mivel még a háziak nem értek haza, csendben tűnődhet azokon a képeken, amelyek gyermek- és ifjúkorából elevenednek fel a húsvétról: véget érni nem akaró istentiszteletek, a nagyapa által füstölt, finom sonka íze, erotikával jócskán fűszerezett húsvéthétfői locsolások a csajoknál...

Feltámadás?

A nemhívő is csak „hiszi”, hogy nincs?

Ma nem a hatóságok, hanem önmaguk elől bujkálnak az emberek az élet-halál, a van értelme vagy nincs értelme az igaz szónak, becsületnek, hitnek – kérdések elől.

Az a kép is megjelenik emberünk előtt, hogy ha „hisszük”, hogy nincs „odaát” semmi, nincs felelősségre vonás, nincs feltámadás, akkor betegségben, csalódáskor, kilátástalan élethelyzetben mindig akad egy golyó vagy kötél, ami mindenkorra megold mindent. De ez lenne a jövő? Ez lenne húsvétkor is a reális egzisztenciális jövőkép, amikor az újjáéledésről beszélünk?

Hirtelen ismét bevillan emberünk agyába a kép a betegszobából: sugárzó nyugalom az egyik idős beteg asszony szemében, arcán. Vajon mi élt ennek a betegnek a lelkében? Mi olyan, ami a másikéban – aki a „megdöglésben” látta a jövőt – vélhetően nem?

Végeszakadatlan képsorok a tévé-dévédé-mozik világából: öldöklés, vér, erőszak, alattomosság. (Mert ez eladható?!) A halál, vagy az élet kultúrája az erősebb?

Húsvéti kép-tár képek... Mindegyikünknek gazdag gyűjteménye lehet belőlük. Emberünk is el-el nézegeti őket. Csukott szemmel is...Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Ma már a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradnak, hiszen sokan inkább kirándulni mennek.

2019.4.17.    59


Húsvéti hagyományok

Kiss Adrienn Éva

A frissen sült kalács illata jóleső melegséggel tölti el a lelkemet.

2018.3.30.    28


Húsvétra

Nagy Erika

A húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe...

2011.4.7.   


Húsvétváró

H. Dráfi Anikó

Fiacskámra kiskabátot húzok, rám is elég egy nagyszvetter.

2007.4.1.   


Húsvét – a kezdetek

Kabók Zita

Köztudott, hogy a húsvét olyan ünnep, melyet sok vallási hiedelem övez.

2006.4.11.   


Húsvét ünnepéhez

Virini-Berekméri Ágnes

Valójában mi lehet az eredete a húsvéti ünnepeknek? Talán erre is választ kaphatunk, ha európai kultúránk bölcsőjében keresgélünk. (Az írás szerzője Görögországban él.)

2004.3.31.   

A rovat további cikkei

Nők az 1848-as szabadságharcban

Száz Ildikó

Nők varrták és tűzték ki az első nemzeti színű kokárdát a 19. század forradalmi eseményeiben.

2019.3.14.  7    194


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2019.1.4.    8


Az újév első napja

Kiss Adrienn Éva

Amilyen az év első napja, olyan lesz a többi is – tartja a mondás. No, de milyen is legyen az első nap?

2019.1.1.    31


Karácsony előtt

Huszár Ágnes

Advent idején, amikor a gondolataink egyre gyakrabban a karácsony körül forognak, arra is szánhatunk időt, hogy elkészítsük az ajándékokat. A karácsonyi sütik készítését pedig aromaterápiának is felfoghatjuk.

2018.12.14.    5


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2018.12.5.    34


Ünnepre hangolódás

Wolner Annamária

Advent van. Csönd veszi kezdetét az emberek lelkében. Várakozással telnek meg a napok.

2018.12.1.    20